Üç Boyutlu Yerleşke Modelleme; Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Ata Sökmen Yerleşkesi Örneği

Ülkemizde gün geçtikçe sayısı artan üniversiteler yerleşke sistemiyle yapılanmakta ve akademik ve idari tüm birimlerin yerleşke çatısı altında yer almaları hedeflenmektedir. Bu nedenle son teknolojilerin kullanımını gerektiren yazılımlar yardımıyla yerleşkedeki tüm verilerin toplanması, işlenmesi ve sunumu son derece önem kazanmaktadır. Bu önem, yerleşke planlamalarında da büyük kolaylık sağlanmaktadır. Bu kolaylık, iki boyutlu planlama metodlarına ek olarak 3 boyutlu analiz ve tasarım çalışmalarının önünü de açmıştır. Günümüzde iki boyutlu veri tabanları üzerine üç boyutlu olarak üst yapının işlenmesi de görsel algıyı kolaylaştırdığı için giderek önem kazanmaktadır. Bu doğrultuda bu çalışmada Tayfur Ata Sökmen Yerleşkesinin üç boyutlu arazi modelinin oluşturulması amaçlanmıştır. Çalışma iki aşamada gerçekleştirilmiştir; Birinci aşamada literatür taraması yapılmış, daha sonra yerleşke ile ilgili AutoCAD ve NetCAD formatındaki veriler temin edilmiştir. Bu temel veriler elde edildikten sonra binaların modellenmesinde kullanılmak üzere binaların tüm cephelerinden fotoğraf çekilmiştir. Çekim esnasında binanın yerden görülebilen bütün yüzeyleri ayrı ayrı fotoğraflanmıştır. İkinci aşamada ise öncelikle veriler ön işlemden geçtikten sonra CAD verileri Sketchup programına aktarılmış ve bina izleri kullanılarak binalar gerçek modele göre ölçeklendirilmiştir. Cephe fotoğrafları resim işleme programıyla optimizasyonu yapılmıştır. Optimizasyon işleminden sonra Sketchup üzerinden alanın üç boyutlu görüntüsü oluşturulmuş ve sayısal arazi modeli ile bütünleştirilmiştir. Çalışmanın sonucunda yerleşke içindeki mevcut binalar 3 boyutlu şekilde modellenmiş ve gerçek dokularıyla kaplanmıştır.

Three Dimensional Modeling Campus; A Case Study in Tayfur Ata Sökmen Campus / Üç Boyutlu Yerleşke Modelleme; Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Ata Sökmen Yerleşkesi Örneği

The number of universities is increasing day by day which configured with campus system. All units not academics but also administrative are planned to take place under roof of the campus. So, it became extremely important that collecting all data, processing and presentation using some latest technology software. This importance has opened the way for 3D analysis and work in addition the 2D planning method. It is becoming increasingly important for facilitating visual perception of 3D development on the 2D data base. In these contents, the aim of this contribution is to create 3D terranean model of Tayfur Ata Sökmen Campus. This study was carried out in two stages; the first one was consist from literature reviews, after that collecting all AutoCAD and NetCAD data about the campus. It was photographed from all sides of all buildings to be used in modelling of campus.  The second one was processing all data to create 3D campus system. After pre-processing all photographs CAD data transferred to the Sketchup software. After that buildings are scaled to the actual model using footprint. All photographs are optimized with the image processing software. Finally three-dimensional image area formed out Sketcup and then integrated with digital terranean model. Based on the results, all buildings modelled as 3D and they covered with real texture.

___

  • Kahraman, İ.; Karas, İ.R. Üç Boyutlu Kampüs Bilgi Sistemi Tasarımı, Akademik Bilişim 2012 Kongresi, Uşak, 2012.