Son Dönem Müfessirlerinden Vehbe b. Mustafa ez-Zuhaylî’nin et-Tefsîru’l-Münîr Adlı Eserinin Kaynaklar ve İçerik Açısından Tanıtım ve Değerlendirilmesi

Öz Kur’ân-ı Kerim, nâzil olduğu günden bugüne insanların dikkatini çekmiş ve inanan, inanmayan pek çok kişi onunla meşgul olmuştur. Kur’ân-ı Kerim üzerine yapılan araştırmaların yoğunlaştığı ilimlerden biri de tefsir ilmidir. Yazılan tefsirler, müfessirin birikiminin bir göstergesi olduğu gibi çalışmalarından hareketle, tefsirlerinde kullandığı metodlara ve istifade ettikleri pek çok ilmi disipline da erişilmektedir. Biz çalışmamızda son dönem müfessirlerinden Suriyeli âlim, Vehbe b. Mustafa ez-Zuhaylî’nin et-Tefsiru’l-münîr’ini ele aldık. Vehbe ez-Zuhaylî’nin et-Tefsîru’l-münîr fi’l-‘akîdeti ve’ş-şerî’ati ve’l-menhec adını verdiği eserinden hareketle tefsir müktesebatını güzel bir şekilde hazmettiği görülmektedir. Tefsirinde i’rab, lügat, belâğat, esbâb-ı nüzûl, ahkâm vb. çeşitli ilimleri cem etmiş dirayetli bir âlimdir. Tefsir, hem rivayet hem de dirayet tefsiri özelliği taşımaktadır. Biz çalışmamızda Vehbe ez-Zuhaylî’nin hayatına, ilmi şahsiyetine ve et-Tefsiru’l-münîr’in mukaddimesinden hareketle tefsirinde kullandığı metodlara ve eserinin muhtevasına yer vereceğiz. Çalışmamızın, müfessirin ilmi şahsiyetinin daha iyi tanınmasına, tefsirde kullandığı metodun ortaya konmasına ve et-Tefsîru’l-münîr ya da müellifin diğer eserleri üzerine yapılabilecek çalışmalar konusunda araştırmacılara yol gösterebileceği kanaatindeyiz.

___

  • Altuntaş, M. (2018). Kur’an Perspektifinden Dünyanın Değeri. İstanbul: Hikmetevi Yayınları.
  • Bûtî, Muhammed Said Ramazan. (2003). Keyfe Sârat Ma’rifetî li’l-Üstaz Vehbe ez-Zuhaylî. V. ez-Zuhaylî içinde, Buhûs ve Makâlât Mühdâtün İleyh. Dâru'l-Fikr.
  • Çonkor, B. (2019). Taşköprizâdelerin Tefsir Mirası. İstanbul: Endülüs Yayınları.
  • Fâri', Muhammed Ârif Ahmed. (1998). Menhecü Vehbe ez-Zuhaylî fî Tefsirihî li’l-Kur'âni'l-Kermet-Tefsîru'l-Münîr. Ürdün: Câmiatü Âli'l-Beyt.
  • Hamûş, Ahmet Râtib. (2003). Sîratü'l-Üstâz ed-Doktor Vehbe ez-Zuhaylî el-İlmiyye ve'l-Ameliyye . Vehbe ez-Zuhaylî Buhûs ve Makâlât Mühdâtün İleyh. içinde Dımeşk: Dâru'l-Fikr.
  • Houran, Osman Said. (2017). Vehbe b. Mustafa ez- Zuhaylî (1350-1436/ 1932-2015). Hadis Tetkikleri Dergisi(14/2), 175-178.
  • Lehhâm, Bedi’ Seyyid.(2001). Vehbe ez-Zuhaylî el-Âlim el-Fakîh, el-Müfessir (Ulemâ ve Müfekkirûn Muâsırûn, Lemehât min Hayâtihim ve Ta'rifün bi- Müellefâtihim Serisinin 12. Kitabı). Dımeşk.
  • Oğuz, A. (2016). İlme Adanan Bir Ömür Vehbe ez-Zühaylî. Diyanet Aylık Dergi(306), 42-45.
  • Ünal, M. (2019). Kur'ân'ın Anlaşılmasında Kıraat Farklılıklarının Rolü. İstanbul: Hacıveyiszade İlim ve Kültür Vakfı Yayınları.
  • Yıldız, S. (2019). Vehbe ez- Zuhaylî'nin et-Tefsîru'l-Münîr Adlı Eserinde Belâğat İlmi Uygulamaları. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Zuhaylî, Vehbe. (2009). et-Tefsîru’l-Münîr fi’l-Akîdeti ve’Şerîati ve’l-Menhec (Cilt I). Dımeşk: Dâru'l-Fikr.
  • Zuhaylî, Vehbe. (2017). Fert ve Topluma Kur'an'ın Mesajı. (H. İ. Kutlay, Çev.) İstanbul: Risale Yayınları.