Meslek Yüksekokullarında Akademik Başarıya Etki Eden Faktörler: Akdeniz Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Örneği

Geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerin, kariyerlerindeki en önemli basamaklardan biri üniversite eğitimidir. Bu eğitimi başarıyla tamamlamaları hem ülke hem de kendileri açısından önemli bir kazanımdır. Bu çalışmanın amacı, meslek yüksekokulu öğrencilerinin akademik başarılarını etkileyen faktörlerin analizini yaparak, bu faktörlerin etkisini araştırmaktır. Akdeniz Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu 2. sınıf öğrencilerine uygulanan anket aracılığıyla toplanan veriler SPSS v20.0 programı ile analiz edilmiştir. Gelecek ile ilgili hedeflerini netleştirmiş, farklı alanlardaki öğrenci gruplarıyla iletişim halinde olan ve kulüp çalışmalarıyla bir amaç doğrultusunda hareket eden öğrencilerin daha başarılı olduğu görülmüştür.

Factors Affecting Academic Success Among Vocational Schools: A Survey Of Technical Sciences Vocational School in Akdeniz University

One of the most important steps in career paths of youths, to whom we entrust our future, is their university education. Accomplishing this education with success is an important achievement for themselves and our country. Purpose of this study is to investigate the impacts of the factors that affect building academic success of vocational school students by analyzing these factors. The survey universe was defined as the students in the 2nd class of Vocational School in Akdeniz University. Data was collected with statistical survey techniques and analyzed using SPSS version 20.0 data analysis software. Analysis results were evaluated and suggestions were offered about enhancing success for students.

___

  • Adıgüzel B. ve Eroğlu E. (2008). Öğrenci Başarısını Etkileyen Faktörlerin Parametrik Olmayan Testlerle Analizi. Yöneylem Araştırması ve Endüstri Mühendisliği 28. Ulusal Kongresi, İstanbul.
  • Aşılıoğlu F. Çay R. D. ve Şanlıbaba P. (2016). Kalecik Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Başarı Düzeylerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi. Electronic Journal of Vocational Colleges, May, 79-88.
  • Büyüköztürk, Ş. ve Deryakulu, D. (2002). Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği ile Sınıf Öğretmenliği Programı Öğrencilerinin Akademik Başarılarını Etkileyen Faktörler. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 30, 187-204.
  • Koç M. Avşaroğlu S. ve Sezer A. (2004). Üniversite Öğrencilerinin Akademik Başarıları İle Problem Alanları Arasındaki İlişki. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11, 483-498.
  • Rençber, B. A. (2012). Üniversite Öğrencilerinin Akademik Başarılarını Etkileyen Faktörler. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 3(1), 191-198.
  • Vural M. (2013). Öğrencilerin Gelir Düzeyleri İle Akademik Başarıları Arasındaki İlişki Üzerine Bir Araştırma. Akademik Bakış Dergisi, 35, 1-18.