E-BELEDİYECİLİK HİZMETLERİNİN TEKNOLOJİ KABUL MODELİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ: PALANDÖKEN BELEDİYESİ ÖRNEĞİ

Öz Bu çalışmada Erzurum Palandöken ilçesindeki vatandaşların bazı demografik özellikleri ile birlikte e-belediyecilik hakkındaki bilgisi, e-belediyeciliği kullanım düzeyi, tutum ve beklentileri gibi verilerin Teknoloji Kabul Modeli çerçevesinde ortaya konması amaçlanmaktadır. Bu amaçla Araştırma, Erzurum İli Merkez Palandöken ilçesinde ikamet eden 18 yaşından büyük vatandaşların, e-belediye hizmetleri ile ilgili görüşlerinin, beklentilerinin, bu hizmetleri kullanım derecelerinin incelenmesine yönelik bir anket çalışması yapılmıştır. Sonuç olarak vatandaşların Algılanan Fayda ve Niyet eğilimlerinin oldukça yüksek olduğu, Algılanan Kullanım Kolaylığı, Tutum ve Davranış bileşenlerindeki ifadelerde vatandaşların daha çok kararsız kaldığı görülmüştür. Ayrıca Teknoloji Kabul Modeli çerçevesinde Yapısal Eşitlik Modeli ile yapılan Analiz sonucunda Teknoloji Kabul Modeli unsurlarının birbirleri arasındaki ilişkileri tespit edilmiştir.

___

Anderson, J., & Gerbing, D. (1988). "Structural Equation Modeling in Practice: A Review and Recommended Two-Step Approach". Psychological Bulleti(103), 411-423.

Atabeyli, O. (2019). Konut Seçimini Etkileyen Faktörlerin Davranışsal İktisat Bağlamında Yapısal Eşitlik Modeli İle Analizi: Erzincan Örneği. (Yüksek Lisans Tezi). Erzincan: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Çobanoğlu, G. (2013). Türkiye’deki E-Belediye Uygulamalarının Etkileri: Trabzon Örneği. (Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi). Trabzon: Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Davis, F. D. (1989). "Perceived Usefulness, Perceived Ease of Use, and User Acceptance of Information Technology". Published in MIS Quarterly, 13(3), 319-340.

Dursun, Y., & Kocagöz, E. (2010). "Yapısal Eşitlik Modellemesi ve Regresyon: Karşılaştırmalı Bir Analiz". Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi(35), 1-17.

Genco, M. İ. (2010). Türkiye'de Yerel Yönetimlerde E-Belediyecilik Uygulamaları ve Gelişim Süreci. (Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi). Hatay: Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Kabakuş, A. (2015). Kamu Hastaneleri Bilgi Sistemlerinin Bulut Bilişim Teknolojilerine Geçme Kararının Teknoloji Kabul Modeli İle Ölçümlenmesi. (Yayımlanmış Doktora Tezi).Erzurum: Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Kalaycı, Ş. (2010). SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri (5 b.). Ankara: Asil Yayın Dağıtım.

Kalyoncuoğlu, S. (2018). "Tüketicilerin Online Alışverişlerindeki Sanal Kart Kullanımlarının Teknoloji Kabul Modeli İle İncelenmesi". Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 20(2).

Karataş, S. (2014). E-Devlet ve Yerel Yönetimler: E-Belediye Uygulamaları. (Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul: Aydın Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Khati, Y. (2016). Öğrencilerin Teknolojiye Karşı Tutumlarını Etkileyen Faktörler: Erbil (Irak)’ de Bir Teknoloji Kabul Modeli (TKM) Olgu Çalışması. (Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi). Van: Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü .

Kul, S. (2014). "İstatistik Sonuçlarının Yorumu: P Değeri ve Güven Aralığı Nedir?", Bulletin of Pleura/Plevra Bülteni, 8(1), 11-13.

Küçükergüler, K. (2013). Türkiye'de E-Devlet Çalışmaları: Rize ve İlçe Belediyelerinin E-Belediye Hizmetleri Üzerine Bir Araştırma. (Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi). Erzurum: Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Lomax, R., & Schumacker, R. (2004). A Beginner's Guide to Structural Equation Modeling. New York: Psychology Press.

Naserinia, M. (2019). Farklı Kültürlerdeki Üniversite Öğrencilerinin İnternet Üzerinden Ürün Alışlarının Teknoloji Kabul Modeli İle İncelenmesi. (Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi). Erzurum: Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Nilüfer, N., & Saraçbaşı, Y. (2012). "Demokratik Yönetişim Sağlanmasında E-Belediye ve Uygulamaları: Akdeniz Bölgesi Örneği". Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Dergisi, 7(1), 42-52.

Pourmousa, H. (2017). E-Devlet Sisteminin Kullanımında Etkili Olan Faktörlerin Teknoloji Kabul Modeli İle İncelenmesi. (Yüksek Lisans Tezi). Erzurum: Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Raykov, T., & Marcoulides, G. (2006). A First Course in Structural Equation Modeling. Mahlah,New Jersey,London: Lawrence Erlbaum Associates.

Saraçbaşı, Y. (2010). Türkiye’de E-Belediyecilik Uygulamalarında Belediye Vatandaş İlişkisi: Malatya Belediyesi Örneği. (Yüksek Lisans Tezi). Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Serçemeli, M., & Kurnaz, E. (2016). "Denetimde Bilgi Teknolojileri Ürünleri Kullanımının Teknoloji Kabul Modeli (TKM) İle Araştırılması". İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 45(1), 43-52.

Turan, B., & Haşit, G. (2014). "Teknoloji Kabul Modeli ve Sınıf Öğretmenleri Üzerinde Bir Uygulama". Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 6(1), 109-119.

Uğur, N., & Turan, A. (2016). "Mobil Uygulama Kabul Modeli: Bir Ölçek Geliştirme Çalışması". Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 34(4), 97-126.

Yılmaz, A. (2013). Digital Kent Uygulamalarının, Kent Yönetimine Etkileri:‘‘Trabzon İli E-Belediye Örneği. (Yüksek Lisans Tezi). İstanbul: Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Yılmaz, V. (2004). "Lisrel İle Yapısal Eşitlik Modelleri: Tüketici Şikayetlerine Uygulanması". Sosyal Bilimler Dergisi, 4(1), 77-90.