Yeni Türk Ticaret Kanunu’na göre bölünme, birleşme ve tür değiştirmenin iş ilişkilerine etkisi (TTK 178; 158; 190)

01.07.2012 tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ticaret Kanununda düzenlenen ve işçiler açısından önemli hukuki sonuçları bulunan, birleşme, bölünme ve tür değiştirme yolu ile işyerinin devrinin işçilere ve iş akitlerine etkisi ele alınmaya çalışılmıştır. Yeni Türk Ticaret Kanununda ki bu düzenlemenin benzer konuyu düzenleyen 4857 sayılı İş Yasasının 6. Maddesine aykırı ve farklı düzenlemeler getirmiş olması konunun önemini arttırmaktadır. İşçiye devre itiraz ve alacakları için teminat talep etme haklarının tanınması, devre itiraz ile iş akdinin sona ermesi, birleşme, bölünme ve tür değiştirme için de müteselsil sorumluluk öngörülmesi ve bu sorumluluğun kapsamı bakımından bazı farklılıklar getirilmesi yeni dönemde dikkate alınması gereken önemli yeniliklerdir.

Effects of split, merger and operating type changing to the labour relations according to the Turkish trade act (TTA 178; 158; 190)

In this study, the effects of transferring the operating rights through split, merger and operation type change, which take place in the new Turkish Trade Act which will be in force on 01/07/2012, on workers and labour acts will be discussed. The fact that this regulation contrasts with the 6th article of Labour Law No 4857 which regulates the same subject takes the attention. Giving the worker the right to object to the transfer and to demand guarantee for his/her holdings, terminating the labour act through objection to the transfer, accepting joint liability for split, merger and operation type change and regulating some differences in the field of scope of this responsibility are crucial renewals to pay attention.

___

Aktay, A. N.; Arıcı ve K.; Senyen. (2011) E. T. K. İş Hukuku, Yenilenmiş 4. Baskı,Ankara.

Alpagut, G. (2010) İşyerinin Devri ve İş Sözleşmesini Fesih Hakkı, İstanbul.

Çelik, N. (2011) İş Hukuku Dersleri, 24. Bası, İstanbul.

Eyrenci, Ö. / Taşkent, S. / Ulucan, D. (2010) Bireysel İş Hukuku, Yenilenmiş 4. Bası,İstanbul.

Geıser, T.( 2004) “Die Stellung der Arbeitnehmenden nach dem Fusiongesetz”, AJP, 863.

Gözler, K. (2003) Hukuka Giriş, Bursa.

Güzel, A. (1987) İşverenin Değişmesi-İşyerinin Devri ve Hizmet Akitlerine Etkisi,İstanbul.

Kradolfer, D. A. . (2008) Der Betriebsübergang–Auswirkungen auf das Individuelarbeits-verhaeltnis, Zürich

Mollamahmutoğlu, H. ve Astarlı, M. (2011) İş Hukuku, 4. Bası, Ankara.

Özkaraca, E. (2008) İşyeri Devrinin İş Sözleşmelerine Etkisi ve İşverenlerin Hukuki Sorumluluğu, İstanbul.

Poroy, R.; Tekinalp, Ü. ve Çamoğlu, E. (2003) Ortaklıklar ve Kooperatif Hukuku, 9.Bası, İstanbul.

Staehelin, A. (2006) “Kommentar zum schweizerischen Zivilrecht (Zürcher Kommentar)Bd. V/2c, Der Arbeitsvertrag, 4. Auflage”, Zürich/Basel/Genf, swisslex.ch

Streıff, U. /Von Kaenel, A. (2005) “Arbeitsvertrag, Praxixkommentar zu Art. 319-362 OR, 6. Auflage”, Zürich/Basel/Genf, swisslex.ch

Süzek, S. (2008) İş Hukuku, 4. Baskı, İstanbul.