Türkiye'de çalışma yaşamına ilişkin son yasal değişikliklerin dinamikleri üzerine bir değerlendirme

İş Yasaları, Sendikalar ve Toplu iş Sözleşmesi Yasası, Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasası, yeni ismi ile İş sağlığı ve Güvenliği Yasası çalışma yaşamını şekillendiren temel yasalardır. Çalışma yaşamını konu alan araştırmalarda genel olarak bu temel yasalar ele alınmıştır. Bir de çalışma yaşamını doğrudan şekillendiren temel yasalar kadar etkili olan ancak çok fazla görünür olmayan yasal hükümler vardır. Son otuz yılda çalışma yaşamını düzenleyen temel yasalar başta olmak üzere çalışanları ilgilendiren yasaların tamamında korumadan esnekliğe kısaca güvencesizliğe doğru bir değişim yaşanmıştır. Bu çalışmada çalışma yaşamını doğrudan şekillendiren yasaların değişim yönü ile çalışma yaşamını doğrudan konu almadığı halde çok önemli etkileri olan yasal düzenlemelere dikkat çekilmeye çalışılmıştır.

An evaluation on the Dynamics of recent Legal changes of labour life in Turkey

Labour Law, Trade Union and Collective Agreement Law, Social Security and General Health Insurance Law, Occupational Health and Safety Law are the essential laws shaping labour life. These laws are often dealt with in the studies taking labour life as the main focus. However, a number of legal provisions exist as well, which are not such visible, but as effective as the essential laws to shape labour life. A shift from protection to flexibility, in short insecurity, has been the case in the whole range of the laws regulating labour life, particularly in the given essential laws, for the last thirty years. This study aims to draw attention on the way of shift of laws shaping the labour life directly and on the legal provisions as well, which have substantial effects on labour life although this is not the basic intention in the first place.

___

Çelik, N. Toplu İş İlişkilerinde Değişim, İstanbul, MESS Yayın NO 266, 1997.

Dünya Bankası Raporu. “IMF ve Dünya Bankası Destekli Özelleştirme ve Bunun Çalışanlara Etkisi, TÜBA/İİÇB: 1421 0cak 2003.

Ekmekçi, Ö. Toplu İş Sözleşmesiyle Düzenleme Yetkisi, İstanbul, Yılmaz Ajans, 1996.

Ekonomi, M. “Türkiye’de Toplu İş Hukuku Sistemi”, Banksis 1. Uluslarası Semineri, Kara Avrupası ve Türkiye’de Kollektif İş Hukuku ve Uygulaması, İstanbul, Banksis Yayınları 15, 1985, ss. 307-326.

Engin, M, Toplu İş Sözleşmesi Sistemi, İstanbul, Galatasaray Üniversitesi Yayınları: 15, İstanbul, 1999.

Kapani, M. Kamu Hürriyetleri, Yedinci Baskı, Ankara, Yetkin Yayınları, 1993.

Karagöz, Y. “Liberal Öğretide Adalet, Hak ve Özgürlük”, C.Ü. Sosyal Bilimler Dergisi, Aralık 2002 Cilt 26 No: 267-295, ss. 267-295.

Kessler, G. “İşçi Sendikalarının Vazifeleri ve Karşılaştıkları Güçlükler”, Çev. Ekmel Zadil, İçtimai Siyaset Konferansları, İ.Ü. İktisat ve İçtimaiyat Enstitüsü, İstanbul, 1948, 1. Kitap, ss. 7-15.

Kutal, M. “Toplu İş Sözleşmesinin Taraf İradesi Dışında Oluşması”, Toplu İş Sözleşmelerine İlişkin Temel Sorunlar Semineri, Kamu-İş Ankara 1990, ss. 103-120.

Marx, K. Fransa’da Sınıf Mücadeleleri 1848-1850 Çev. M.E, Ankara, Sol Yayınları, 1967.

Narmanlıoğlu, Ü. İş Hukuku II Toplu İş İlişkileri , İzmir, Dokuz Eylül Üniversitesi Yayını, 2001.

Narmanlıoğlu, Ü. Grev, Ankara, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Döner Sermaye işletmesi Yayın No: 14, 1990.

Özdemir, S. Küreselleşme Sürecinde Refah Devleti, İstanbul, İstanbul Ticaret Odası Yayını, 2007.

Özdemir, G. Y. “Despotik Emek Rejimi Olarak Taşeron Çalışma”, Çalışma ve Toplum Dergisi, 2010/4 sayı:27, ss.35-50.

Pirler, B, “Çağdaş Olmak Bu kadar Zor mu? -Çağdaş İş Kanunu İstiyoruz” İşveren Dergisi, Eylül 2000, ss.3-7.

Rodriguez, M./ Bravo, P/ Ferrer, "İş yaratma Politikalarında İş Hukukunun ve Endüstriyel İlişkilerin Rolü, Editör, Marco Biagi, İş Yaratma ve İş Hukuku Korumadan Öngörülü Eyleme, MESS Yayın No:405, 2003, ss.31-42.

Tanör, B. Anayasa Hukukunda Sosyal Haklar, İstanbul, May Yayınları, 1978.

Ulucan, D. Toplu İş Sözleşmesi Özerkliği ve Hukuki Niteliği , İstanbul, 1981.

Ulucan, D. “Toplu Görüşme ve Toplu İş Sözleşmesine Konulamayacak Hükümler”, Toplu İş Sözleşmelerine İlişkin Temel Sorunlar Semineri, Kamu-İş Ankara 1990, ss. 61-76.