DUYGUSAL DİPLOMASİ Mİ, SPORTİF REKABET Mİ? EVA PERON KUPASI (27 OCAK 1952)

Arjantin devlet başkanı Juan Peron’un ikinci eşi olan Eva Peron ya da Evita, 33 yıllık kısa yaşamına çok şey sığdırdı. Arjantin’de ulusal bir kahraman hatta azize olarak görülen Eva Peron, sadece kendi ülkesinde değil, tüm dünyanın hafızasına kazındı. Kimileri onu bir halk kahramanı olarak gördü, kimileri kadın diktatör!.. Yaşamıyla ilgili bilimsel araştırmalar yapıldı, romanlar yazıldı, filmler çekildi, müzikaller sahnelendi. Ölümünün üzerinden yaklaşık 70 yıl kadar zaman geçmesine karşın unutulmadı ve Latin Amerika’nın tarihsel gelişiminin bir parçası oldu. Eva Peron, 1952 yılında Türk insanın hayatına çok farklı bir kanaldan girdi. Futbol!.. Başından itibaren kadınların daha fazla ilgi odağı olan Evita, amansız hastalığı nedeniyle o tarihlerde erkeklerin yaptığı ve seyrettiği bir spor olarak görülen futbol sayesinde Türkler tarafından daha yakından tanındı. İstanbul’da Eva Peron’un hastalığı nedeniyle bir mevlit okutulması ve dua edilmesiyle oluşan sempati çemberi, futbol vasıtasıyla daha genişletilmeye çalışıldı. Arjantin liginin önde gelen kulüplerinden biri olan Atletico Lanus, çıktığı Avrupa turnesinde Türkiye’ye de geldi ve dört maç yaptı. Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray ile oynanan maçlar sonrasında Lanus, Eva Peron adına konulan kupa maçından Fenerbahçe ile bir kez daha karşılaştı. Olayların çıktığı maçı ve kupayı Fenerbahçe kazandı. Ama ilk ve son kez oynanan Eva Peron Kupası, Türkiye ile Arjantin ilişkilerinin seyrinde olumlu ya da olumsuz bir tesir bırakmadı.

EMOTIONAL DIPLOMACY OR SPORTIVE COMPETITION? EVA PERON CUP (27 JANUARY 1952)

Eva Peron or Evita, the second wife of Argentine president Juan Peron, fit a lot into his short life of 33 years. Eva Peron, who is seen as a national hero and even a saint in Argentina, is engraved in the memory of the whole world, not only in her own country. Some saw him as a folk hero, some saw him as a female dictator!.. Scientific research was conducted on her life, novels were written, films were shot, musicals were staged. Although nearly 70 years have passed since her death, she was not forgotten and became part of Latin America’s historical development. Eva Peron entered the life of Turkish people through a very different channel in 1952. Football!.. Evita, which has been the center of attention for women from the beginning, became better known by the Turks thanks to football, which was seen as a sport that men did and watched at that time due to his inexorable illness. The sympathy circle, which was formed when Eva Peron’s illness was recited and prayed in Istanbul, was tried to be expanded through football. Atletico Lanus, one of the leading clubs of the Argentine league, she came out and did a European tour to Turkey in four matches After the matches played with Fenerbahçe, Beşiktaş and Galatasaray, Lanus once again faced Fenerbahçe in the cup match made for Eva Peron. Fenerbahçe won the match. But the first and last time I played Eva Peron Cup, Argentina in the course of relations with Turkey did not leave a negative or positive effect.

___

  • Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Cumhuriyet Arşivi (BCA), Yer: 55-49- 12, Dosya: 440-19, Belge Tarihi: 11.06.1935.
  • Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Cumhuriyet Arşivi (BCA), Yer: 63-26- 10, Dosya: 440-20, Belge Tarihi: 06.04.1936.
  • Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Cumhuriyet Arşivi (BCA), Yer: 60-370- 13, Dosya. E4, Belge Tarihi: 11.10.1948.
  • Resmî Gazete
  • TBMM Zabıt Ceridesi
  • Akşam
  • Cumhuriyet
  • Milliyet
  • Ulus
  • Zafer
  • ERAY, Nazlı, Evita’nın Romanı. Farklı Rüyalar Sokağı, Doğan Kitap, İstanbul, 2007.
  • GEZGÜÇ Gözde Müşerref – UZUN Turgay, “Arjantin Siyasi Tarihinde Askeri Darbeler”, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, Cilt: 6, Sayı: 2, Aralık 2017, s. 150-183.
  • KÜNTAY Burak, “Türkiye’nin Yeni Dış Politikası Perspektifinden Latin Amerika ile İlişkiler”, Latin Amerika Çalıştayı (22-23 Kasım 2012) Bildiriler Kitabı, Ankara, 2013, s. 145-156.
  • PERON Eva, Evita. Hayatım, (Türkçesi Mehmet Ali Kayabal), Güneş Yayınları, İstanbul, 1990.
  • TEKİN Burcu, “Eva Peron’un (Evita) Oyunculuktan First Lady’liğe Yükselişindeki Unsurların Otobiyografisi Çerçevesinde Değerlendirilmesi”, Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt: 18, Sayı: 33, 2017, s. 471- 491.
  • TUNCER Fatih Fuat - ZENGİN Metin, “Unutulan Göçmenler El Turcolar: Osmanlı Dönemi Suriye Bölgesinden Latin Amerika’ya Yapılan Göçler ve Etkileri”, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, Cilt: 13, Sayı. 20, Nisan 2020, s. 204-314.
  • YETİM Mustafa, “Liberal Temelde Kurumsallaşan Türkiye-Latin Amerika İlişkileri”, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt: 19, Sayı: 1, 2019, s. 167-178.
  • http://buenosaires.be.mfa.gov.tr/Mission/MissionChiefHistory (Erişim tarihi: (08.02.2021)
  • https://tr.beinsports.com/haber/ilginc-bir-kupa-hikayesi (Erişim Tarihi 10.02.2021)