BÜTÇE KAVRAMI VE BÜTÇE UYGULAMALARI ÜZERİNE ÜRETİM İŞLETMELERİNDE BİR ARAŞTIRMA

Bu çalışmanın amacı, Çorum ilinde faaliyet gösteren işletmelerdeki bütçe uygulamalarındaki durumun tespit edilmesi ve bu doğrultuda öneriler sunulmasıdır. Çalışma kapsamında önce bütçe kavramı ile bütçe çeşitleri hakkında teorik bilgilere yer verilmiştir. Daha sonra ise yapılan araştırmanın bulguları ele alınmıştır. Çalışmanın araştırma kısmı anket yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Bütçe uygulamalarını ölçmeye yönelik olarak hazırlanan anket formu 60 işletmeye uygulanmış olup bunlardan toplamda bütçe uygulaması yapan 44 işletme üzerinden değerlendirmeler yapılmıştır. Sonuç olarak işletmelerin bütçenin sağladığı faydaların farkında olduğu ve bütçe çalışmalarını önemsedikleri belirlenmiştir. İşletmelerde ağırlıklı olarak gelir ve gider bütçeleri hazırlanmakta olduğu tespit edilmiştir. Diğer bütçeleri hazırlama noktasında ise işletmelerin yarısından fazlasının istekli olduğu ancak bu bütçeleri tam olarak hazırlamadıkları ve bütçe türleriyle ilgili işletmelerin bilgi düzeyinde eksiklikler olduğu tespit edilmiştir.

BUDGET CONCEPT AND BUDGET PRACTICES: A RESEARCH ON MANUFACTURING COMPANIES

The aim of this study is to determine the budget practices in the manufacturing companies in the province of Çorum. Within the scope of the study, firstly theoretical information is given about the budget concept and budget types. Then the findings of the study were discussed. The research part of the study was carried out by the survey method. 60 companies responded to the questionnaire form which was prepared to measure the budget applications. Of these, 44 are operating budget applications. For this reason, budgets were evaluated and commented on 44 companies. As a result, it was found that the companies are aware of the benefits of the budget and they care about the budget works. Also, it has been determined that mainly income and expense budgets are prepared in companies. At the point of preparing other budgets, it was determined that more than half of the companies were willing but did not prepare these budgets fully and there were deficiencies in the knowledge level of companies related to budget types.

___

  • Akmansoy, H. (2012). İşletmelerde Bütçe Uygulamalarının Performansa Etkisinin Çalışanların Farkındalıkları Açısından İncelenmesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Isparta.
  • Bağcı, G.(2011). Şirketlerin Bütçe ve Bütçe Uygulamalarına Genel Bir Bakış: Burdur İlindeki Şirketlere Yönelik Nitel Bir Araştırma, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Burdur.
  • Berikol, B., Z. (2010). İşletmelerde Bütçeleme Süreci: Adana’da Faaliyet Gösteren Bir İşletmede Uygulama, Çukurova Üniversitesi İİBF Dergisi, 14(2), 11-31.
  • Büyükmirza, H. Kamil (2012), Maliyet ve Yönetim Muhasebesi, Gazi Kitabevi, Ankara.
  • Geyik, S. (2016). İşletme Bütçeleri ve Kontrol, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Haftacı, V. (2005). İşletme Bütçeleri, Beta Basım, İstanbul.
  • Özbek Püskül, S. (2010). İşletme Bütçe Sistemi ve Bütçe Uygulamalarına Yönelik Bir Araştırma, Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Işıklılar, S. S. (1997). İşletme Bütçeleri Orta Vadeli Planlama, Beta Basım, İstanbul.
  • Peker, A. (1988). Modern Yönetim Muhasebesi, İstanbul Üniversitesi, Muhasebe Enstitüsü Eğitim ve Araştırma Vakfı Yayını, 4.Baskı, İstanbul.
  • Sevgener, A.S. & Hacırüstemoğlu, R. (1993). Yönetim Muhasebesi, Marmara Üniversitesi, Nihat Sayar Eğitim Vakfı Yayını, İstanbul.
  • Tüğen, K. (2014). Devlet Bütçesi, Başsaray Matbaası, İzmir.
  • Yılmaz, F. (2001). İşletmelerde Bütçeleme, Mali Çözüm Dergisi, İSMMMO Yayınları, Sayı 55.
Business and Management Studies: An International Journal-Cover
  • ISSN: 2148-2586
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: ACC Publishing