Turunçgillerde zararlı olan Japon Defne Beyazsineği[Parabemısıa myrıcae (Kuwana) (Homoptera: Aleyrodıdae)]'nin morfolojik özellikleri üzerinde çalışmalar.

The aim of the study to determine the morphological features of Parabemisia myricae (Kuwana) and morphological comparisons with Dialeurodes citri (Ashmead) and Bemisia tabaci (Genn.). Eggs of P.myricae are in ellipsoidal shape with a short stem which is attacked to the leaf surface. The eggs are yellowish-white in color when they have just laid, and become black in color, 1-2 days later. It has 3 nymph stages, prepupa and pupae before becomes adult. The shape of nymph and pupae stages are resemble to scale insects and in addition they have waxy plates around the body. In nymph stages its greenish yellow color turns to fully yellow in the pupae stage. The body generally convex in shape with a clear red eye marks in pupae stage in contrast nymph stage which has not eye marks Adults 3 pair of legs and 2 pair of wings. The appearance of adults are white, because of the body covered with powdery waxy excretion. In morphological point of view P.myricae resemble to D.citri and B.tabaci However, they are some differentiation among the whitefly species, firstly the eggs of P.myricae become black in color by the development; secondly, there are waxy plates around the nymph and pupae; thirdly, the size of the body of all development stages varies by the whitefly species. In addition to these differentiation, the species can be discriminated by the shape of vasiform orifice in microscopic examination.

Studıes on morphologıcal propertıes of Japanese Bayberry Whıtefly (Parabemısıa myrıcae (Kuwana) (Homoptera:Aleyrodıdae).

Bu çalışmada turunçgillerde zararlı Japon defne beyazsineği, Parabemisia myricae(Kuwana)'nin değişik biyolojik dönemlerine ait morfolojik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmış, ayrıca Turunçgil beyazsineği, Dialeurodes citri(Ashm.) ve Pamuk beyazsineği, Bemisia tabaci(Genn.) ile olan belirgin morfolojik farklılıklar ortaya konmuştur. P.myricae yumurtaları elips şeklinde, ucu sivri ve kısa bir sapla yaprağa bağlıdır. İlk bırakıldıklarında sarımsı beyaz olan yumurtalar 1-2 gün içinde siyahlaşır. Zararlı üç nimf, prepupa ve pupa dönemi geçirerek ergin hale gelir. Kabuklubitlere benzeyen nimf ve pupaların kenarında belirgin halde mumsu bir tabaka bulunur. Açık yeşilimsi-sarı renkte olan nimfler pupa dönemine ulaştıklarında tamamen sarıya dönüşür, vücut yuvarlağa yakın ve bombelidir. Nimf dönemlerinde belirsiz halde bulunan gözler pupa döneminde 1 çift kırmızı nokta halinde dikkat çeker. Erginler 3 çift bacak ve 2 çift kanatlara sahiptir ve vücut üzeri tozlarla kaplı olduğundan beyaz olarak görülür. P.myricae'nin morfolojik yönden D.citri ve B.tabaci'ye çok benzediği ancak, P.myricae yumurtalarında görülen siyah renge dönüşüm ile nimf ve pupalarının kenarında bulunan mumsu tabakanın diğer iki türde olmayışı ve tüm gelişme dönemleri dikkate alındığında büyüklüklerinin farklı olmaları, mikroskobik incelemelerde, vasiform orifice şekillerinin farklılığından dolayı kolaylıkla ayrılabileceği belirlenmiştir.
Bitki Koruma Bülteni-Cover
  • ISSN: 0406-3597
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1952
  • Yayıncı: Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Turunçgillerde zararlı olan Japon Defne Beyazsineği[Parabemısıa myrıcae (Kuwana) (Homoptera: Aleyrodıdae)]'nin morfolojik özellikleri üzerinde çalışmalar.

R. YUMRUKTEPE, M. AYTAŞ

Çukurova'da açık alanlarda yetiştirilen sebzelerde beyazsinek (Bemisia tabaci Genn.)'İn popülasyon değişimi, doğal düşmanları ve mücadelesi üzerinde araştırmalar.

A. ULUBİLİR, C. YABAŞ

Patates Böceği [Leptinotarsa decemlineata Say (Col.:Chrysomelidae)]'nin biyolojik mücadelesi üzerinde bazı araştırmalar.

C. YABAŞ, A. ULUBİLİR, R. CANHİLAL

Patates Böceği [<em>Leptinotarsa decemlineata</em> Say (Col.:Chrysomelidae)]'nin biyolojik mücadelesi üzerinde bazı araştırmalar.

C. YABAŞ, A. ULUBİLİR, R. CANHİLAL

UV ve IR katkılı polietilen örtülerin sera domatesinde fungal hastalıkların gelişimine etkisi.

A.i. ÇIĞŞAR, M.t. MOMOL

Çukurova'da açık alanlarda yetiştirilen sebzelerde beyazsinek (<em>Bemisia tabaci </em>Genn.)'İn popülasyon değişimi, doğal düşmanları ve mücadelesi üzerinde araştırmalar.

A. ULUBİLİR, C. YABAŞ

Ege Bölgesi bağ fidanlıklarında görülen Fungal hastalıklar üzerinde araştırmalar.

M. ARI, A. KAPKIN, S. ÖZ

Türkiye'de tanılanmış Sürme [Tilletia foetida (Wallr.) Liro ve T.caries (D,C.) Tul.] Irklarına karşı Akdeniz Bölgesinde bazı buğday çeşit ve hatlarının reaksiyonlarının belirlenmesi   üzerinde araştırmalar.

A. ATAÇ, V. ÇETİN

Turunçgillerde zararlı olan Japon Defne Beyazsineği[<em>Parabemısıa myrıcae</em> (Kuwana) (Homoptera: Aleyrodıdae)]'nin morfolojik özellikleri üzerinde çalışmalar.

R. YUMRUKTEPE, M. AYTAŞ

Akdeniz Bölgesinde ikinci ürün soya tarlalarındaki yabancı otlar ve mücadele imkanlarının belirlenmesi üzerinde araştırmalar.

E. ULUĞ, İ. KADIOĞLU