ORTA ANADOLU BÖLGESİNDE BAL ARISI(Apis mellifica Lj'NDA ZARAR YAPAN ARI KUŞU(Merops apiaster L.) 'NUN TANIMI,YAYILIŞI, KISA BİYOLOJİSİ VE YENİ BİR MÜCADELE YÖNTEMİ

Arı kuşu(Merops apiaster L.),Gugukgiller(Coccygomorphae ) takımının Meropidae(Bee-eaters:Arı kuşugiller)familyasındandır. Göçmen kuşlardan olan M.apiaster,Orta Anadolu Bölgesinin hemen her yerine yayılmıştır.Fakat genellikle Sakarya nehri vadisi boyunca uygun biyotoplarda Mayıs-Ekim ayları arasında daha yoğun olarak bulunmaktadır. Ergene(l945)!e göre Arı kuşları sinekler,kın kanatlılar, küçük kelebekler,çekirgeler,kız böcekleri ve zar kanatlı(iğneli ve iğnesiz)böceklerle beşlenirler.Genelde böcekcil olmaları nedeniyle faydalı bir kuş olarak kabul edilmektedirler.Ancak yoğun olarak bulundukları yerlerde,Bal arısı(Apis mellifica L.)kolonilerinde her zaman önemli zararlar meydana getirmektedir.Hatta bazen çiftleşme uçuşuna çıkmış ana arı namzetlerine saldırarak kovan neslinin geleceğini tehlikeye sokmaktadırlar.Bu nedenle Arı kuşunun zararlı olduğu alanlarda arıcılık yapmak imkansız hale gelmekte çaresiz kalan bir kısım arıcıların kovanlarını başka yerlere taşıdıkları bilinmektedir. Ankara ilinin Polatlı ilçesine bağlı Beyliköprü köyü arı - cılarından Baha Güravcı,1979 yılında bir Arı kuşu kapanı geliştirmiş ve çevredeki köylerde bal arılarında zarar yapan M.apiaster erginlerini canlı olarak yakalamaya başlamıştır. Bölgede yaz aylarında Arı kuşu populasyonu,bal arılarında zarar yapamayacak düzeye düşürüldüğü zaman kapan uygulamasına son verilmektedir.

A research on the definition, distribution, bioecology, economic importance and a new control method of <i>Merops apiaster</i> L. (Bee.eater), harmful to <i>Apis Mellifica</i> L. İn Central Anatolia.