Erzincan ili örtüaltında yetiştirilen domates ve hıyarlarda görülen zararlı türlerin tespiti ve popülasyon gelişimi

Bu çalışmada, Erzincan ilinde örtüaltında yetiştirilen domates ve hıyar bitkilerinde görülen; zararlı böcek ve akar türleri belirlenmiş ve önemlilerinin popülasyon değişimleri izlenmiştir. Çalışma, Erzincan ili Merkez ve Üzümlü ilçesinde, 300–1600 m2 büyüklüğünde 12 adet serada yürütülmüştür. Örneklemeler vejetasyon dönemi boyunca, haftada bir kez yapılmış ve belirlenen türler kaydedilmiştir. Örneklemelerde, her seradan 20 bitki tesadüfen seçilmiş ve seçilen bitkilerin alt, orta ve üst yapraklarından birer adet olmak üzere, toplam 60 yaprak incelenmiştir. Bu örneklerden her bir yaprakta bulunan böcek ve akarların ergin ve ergin öncesi dönemleri sayılmıştır. Çalışma sonucunda, Tetranychus urticae Koch (Acarina: Tetranychidae), Aphis fabae Scopoli, Aphis gossypii Glover, Aphis nasturtii Kaltenbach, Macrosiphum euphorbiae Thomas, Myzus persicae Sulzer (Hemiptera: Aphidae), Frankliniella occidentalis Pergandeve Thrips tabaci Lindeman (Thysanoptera: Thripidae) önemli zararlılar olarak belirlenmiş ve yapılan araştırmalar sonucunda F. occidentalis'in Erzincan ili için ilk kayıt olduğu tespit edilmiştir. Bu zararlılardan; kırmızıörümcek, yaprakbiti ve thripsin populasyon yoğunluğu hıyar seralarında Ekonomik Zarar Eşiği (EZE)'ni aşarken, domates seralarında sadece kırmızıörümceğin populasyon yoğunluğu EZE'ni aşmıştır.

Determination and population development of harmful pests on the tomato and cucumber greenhouses in Erzincan province

In this study, harmful insects and mites species were determined and population fluctuations of important species were monitored on tomatoes and cucumbers plants in greenhouse in Erzincan province. This study was carried on in twelve greenhouses in the area of 300-1600 m2 centre of Erzincan province and Üzümlü district. In the study, sampling was conducted once a week during vegetation period and determined species were recorded. Twenty plants in each greenhouse were selected by randomly. One of the lower, middle and upper leaves of plants selected, totally, 60 leaves were investigated. The adult and premature stages of the insects and mites were counted on each leaf. As a result of the study, Tetranychus urticae Koch. (Acarina: Tetranychidae), Aphis fabae Scopoli, Aphis gossypii Glover, Aphis nasturtii Kaltenbach, Macrosiphum euphorbiae Thomas, Myzus persicae Sulzer (Hemiptera: Aphidae), Frankliniella occidentalis Pergande and Thrips tabaci Lindeman, (Thysanoptera: Thripidae) were determined as harmful species. According to the literature screening results F. occidentalis was determined first record for Erzincan province. From these pests, population intensity of spider mite, aphids and thrips exceeded to economic threshold level in cucumber greenhouses. In tomatoes greenhouses only intensity of spider mite population exceeded to economic threshold level.

___

  • Anonim 2008. Türkiye İstatistik Kurumu Verileri. http://www.tuik.gov.tr (Erişim tarihi: 31.05.2010).
  • Bora T. ve Karaca İ. 1970. Kültür Bitkilerinde Hastalığın ve Zararın Ölçülmesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yardımcı Ders Kitabı Yayın No: 167, Ege Üniversitesi Matbaası, İzmir, 43 s.
  • Bulut E. 1999. Antalya ve Çevresinde Sebze Seralarında Bulunan Zararlılar ve Doğal Düşmanların Saptanması. Akdeniz Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Antalya, 58s.
  • Düzgüneş Z. 1980. Küçük Arthropodların Toplanması, Saklanması ve Mikroskopik Preparatlarının Hazırlanması. T.C. Gıda-Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Genel Müdürlüğü, Ankara, 77 s.
  • Gültekin L., Güçlü Ş., Hayat R. ve Tozlu G. 1998. Yusufeli (Artvin) ve Uzundere (Erzurum) İlçelerinde Seralarda Sorun Oluşturan Zararlılar. 2. Sebze Tarımı Sempozyumu (28-30 Eylül 1998-Tokat), 330-334.
  • İnal B. 2005. Bafra ve ÇarĢamba Ovalarında Çeşitli Kültür Bitkisi Alanlarında Bulunan Acarina Türleri Üzerinde Faunistik Çalışmalar. Ondokuz Mayıs Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Samsun, 90s.
  • Jeppson L. R., Keifer H. H. and Baker E. W. 1975. Mites Injurious to Economic Plants, 1: 127- 155.
  • Lindquist R. K. 1998. http://floriculture.osu.edu/archive/may98/smites.html. Spider mites.
  • Michelakis S.E. 1986. Problems In The Application Of Biological Control Againts Trialeurodes vaporariorum In Unheated Plastic Glasshouses In Crete. Eppo Bulletin, 16(2), 423-427.
  • Ölmez S. ve Ulusoy M.R. 2002. Diyarbakır İlinde Aphidoidea Üst Familyasına Bağlı Türlerin Predatörlerinin Saptanması. Türkiye 5. Biyolojik Mücadele Kongresi Bildirileri, Erzurum, 237-246.
  • Öncüer C., YoldaĢ Z., Madanlar N. ve Gül A. 1994. İzmir‟de Sebze Seralarında Zararlılara Karşı Biyolojik Savaş Uygulamaları. Türkiye III. Biyolojik Mücadele Kongresi Bildirileri, İzmir, 1994, 395-407.
  • Öngören K., Kaya N. ve Türkmen ġ. 1975. Ege Bölgesi Sebzelerinde Zarar Yapan Kırmızıörümcek Türlerinin Tespiti, Hakim Tür Olan Tetranychus urticae Koch.‟nin Biyolojisi, Mücadelesi ve Doğal Düşmanları Üzerinde Araştırmalar. Bitki Koruma Bülteni, 15(1), 3-29.
  • Pickett C.H. 1988. Population Dynamics and Within Plant Distribution Of The Western Flower Thrips (Thysanoptera: Thripidae), An Early Season Predator Of Spider Mites Infesting Cotton. Environmental Entomology, 17(3), 551-559.
  • Ulubilir A. ve Yabaş C. 1996. Akdeniz Bölgesinde Örtüaltında Yetiştirilen Sebzelerde Görülen Zararlı ve Yararlı Faunanın Tespiti. Türk Entomoloji Dergisi, 20(3), 217-228.
  • Yano E. 1983. Constraints On The Use Of Encarsia formosa In Tomatoes In Japan With Special Regerance To The Effect Of Temperature On Its Efficiency. Bulletin OILB Srop, 6(3), 49-54.
  • Yaşarakıncı N. ve Hıncal P. 1997. İzmir‟de Örtüaltında Yetiştirilen Domates, Hıyar, Biber ve Marulda Bulunan Zararlı ve Yararlı Türler ile Bunların Popülasyon yoğunlukları Üzerinde Araştırmalar. Bitki Koruma Bülteni, Cilt 37, No: 1–2, ISSN 0406–3597, 79-89.
  • Yaşarakıncı N., Hıncal P., Koçer H. ve Tücer A. 1996. İzmir‟de Örtüaltında YetiĢtirilen Sebzelerde Zararlıların Belirlenmesi ve Mücadele Yöntemlerinin Geliştirilmesi Üzerinde Araştırmalar. Yayınlanmamış Araştırma Projeleri (Gelişme Raporu).
  • Yoldaş Z., Madanlar N., Gül A., ve Onoğur E. 1999. İzmir‟de Sebze Seralarında Entegre SavaĢ Uygulamaları Üzerinde Araştırmalar. Türkiye 4. Biyolojik Mücadele Kongresi (26-29 Ocak 1999, Adana) Bildirileri, 215-234.
Bitki Koruma Bülteni-Cover
  • ISSN: 0406-3597
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1952
  • Yayıncı: Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Erzincan ili örtüaltında yetiştirilen domates ve hıyarlarda görülen zararlı türlerin tespiti ve popülasyon gelişimi

Adnan CANBAY, Özkan BOZBEK, Harun ALICI, İ. ÇAKIRBAY

Samsun ve Amasya illerinde buğday üretim alanlarında enfeksiyona neden olan Barley yellow dwarf virus-PAV ve Barley yellow dwarf virus-MAV virüslerinin araĢtırılması

İlyas DELİGÖZ, Yasemin KAHVECİ CANER, Hüseyin AKYOL

Denizli ve Uşak illerinde depolanmış baklagillerde bulunan Bruchidae (Coleoptera) türleri

Dilek TURANLI, Şeniz KISMALI

Farklı besin gruplarının Dolycoris baccarum L. (Het.: Pentatomidae)’un bazı biyolojik parametrelerine ve parazitoit Trissolcus semistriatus (Hym: Scelionidae)’un parazitleme parametrelerine etkilerinin belirlenmesi

Emine TOPUZ, İlyas TEKŞAM, Mehmet KEÇECİ, Ahmet KARATAŞ, Ali ÖZTOP

Erzincan ili bağlarında Bağ küllemesi [Erysiphe necator Schw. (Uncinula necator Schw.) Burr.] hastalığının mücadelesinde tahmin-uyarı modellerinden yararlanma olanakları üzerinde araştırmalar

Selahattin ALBAYRAK, Serdar TUNCER, Birol KARADOĞAN, Özkan BOZBEK, N. KALKAN

Bazı pamuk genotiplerinin verticillium solgunluk hastalığı etmeni (Verticillium dahliae Kleb.)’ne karşı reaksiyonlarının belirlenmesi

Oktay ERDOĞAN, Halil DÜNDAR, M. GÖRE

Samsun ilinde Beet necrotic yellow vein virus ve/veya Beet soilborne virus ile bulaşık şeker pancarı üretim alanlarında virüs taşıyan Polymyxa betae Keskin oranının belirlenmesi

Semra SARAÇOĞLU, N. KUTLUK YILMAZ

Amasya ve Tokat illerinde yetiĢtirilen eriklerde Elma mozaik virüs (Apple mosaic virus, ApMV)’ü enfeksiyonu ve yaygınlığı

Kemal DEĞİRMENCİ, Birol AKBAŞ