Diyarbakır ili meyve ağaçlarında zararlı Eriophyoidea (Acarina) türlerinin saptanması

Diyarbakır ilinde (Çermik, Çınar, Çüngüş, Dicle, Eğil, Ergani, Kulp, Yenişehir, Sur, Bağlar, Kayapınar) bulunan meyve ağaçları (elma, armut, ayva erik, kayısı, şeftali, kiraz, ceviz, badem, antepfıstığı, üzüm, nar, dut) üzerinde zararlı Eriophyoidea üst familyasına ait akar türlerin saptanması amacıyla 2010-2012 yılları arasında survey çalışması yapılmıştır. Bu çalışma sonucunda 8 cinse ait toplamda 15 tür tespit edilmiştir. Bu türler Diyarbakır ili için yeni kayıt niteliğindedir.

Determination of harmful Eriophyoidea (Acarina) species on fruit trees in Diyarbakır

Survey research has been done on fruit trees (apple, pear, quince, plump, apricot, peach, cherry, walnut, almond, pistachios, grape, pomegranate, mulberry) in Diyarbakır province (Çermik, Çınar, Çüngüş, Dicle, Eğil, Ergani, Kulp, Yenişehir, Sur, Bağlar, Kayapınar) during 2010-2012, in order to determine harmful species belong to the Eriophyoidea superfamiy. At the result of this study, 15 species belong to 8 genus and their damages have been identified. These species are new record for Diyarbakır province.

___

  • KAYNAKLAR Alaoğlu Ö. 1984. Erzurum ve Erzincan yörelerindeki bazı bitkilerde bulunan Eriophyoidea (Acarina: Actinedida) akarların sistematiği ve zarar şekli üzerinde çalışmalar. Atatürk Üniversitesi. Ziraat. Fakültesi. Dergisi. 15( 3)- 4( 1), 16.
  • Ağaoğlu Y.S. 1987. Bahçe Bitkileri, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. No:1009 Ankara.
  • Alkan B. 1952. Türkiye’nin Zoosesid (zoocecid)’leri (kökeni hayvansal bitki urları) üzerinde çalışmalar. I-II. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı, 187-199s.
  • Bodenheimer F.S. 1941. Türkiye’de ziraata ve ağaçlara zararlı olan böcekler ve bunlarla savaş hakkında bir çalışma. Buyur Mat. 1958. Ankara. 106-163s.
  • Denizhan E. 2007. Ankara İlinde Park ve Süs Bitkilerinde (Eriophyoidea: Acarina) Türleri, Konukçuları, Yaygınlıkları ve Doğal Düşmanlarını Saptanması ile Zararlı Aculus schlechtendalii (Nalepa, 1892) ꞌnin Populasyon Gelişimi Üzerine Araştırmalar. Doktora Tezi, A.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara. 267s.
  • Denizhan E., Monfreda R., De Lill, E., Çobanoğlu S. 2008. Two new species of eriophyoid mites (Acari: Eriophyoidea ) associated with Elaeagnaceae in Turkey. Zootaxa.1698 :41-48.
  • Denizhan E. ve Geçer E. 2011 Diyarbakır İli Meyve Ağaçları Üzerinde Tespit Edilen Eriophyoid Akarlar (Acari: Prostigmata: Eriophyoidea). Türkiye IV. Bitki Koruma Kongresi Bildirileri, 28-30 Haziran 2011, Kahramanmaraş, 234.
  • Düzgüneş Z. 1968. Bitki Virüslerinin Arthrapodlar ile Taşınması. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı, 18 (3–4): 350-370s.
  • Düzgüneş Z. 1980. Küçük Arthropodların Toplanması, Saklanması, Mikroskobik Preparatlarının Hazırlanması. Zirai. Mücadele. Karantina. Genel. Müdürlüğü. Mat. Şub. 1-76s.
  • Karaca İ. 1956. Orta Anadolu Orman ve Meyve Ağaçlarında Görülen Menşei Nebati ve Hayvani Önemli Urların Amili ve Morfolojileri Hakkında Araştırmalar. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yay: 84. 42-65s.
  • Keçeci S. 1995. Karadeniz Bölgesinde Fındık Kozalak Akarları Phytocoptella avellanae ve Cecidopphysosis vermiformis (Eriophyoidea: Acarina) üzerinde Populasyon değişimleri ve Konukçu İlişkileri Ağırlıklı Ekolojik Araştırmalar. Doktora Tezi, A.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 186s. Keifer H.H. 1975a. Eriophyoid studies. U.S. Dept. Agr. C–16: 1–24.
  • Lindquist E.E., Sabelis M.W., J. Bruin., 1996. Eriophyoid mitest heirbiology, natural enemies and control. World Crop Pests, 6. New York. 785.
  • Nalepa A. 1889. Beitrage zur Systematik der Phytopten. Sitzb. kaiser. Akad. Wiss. Math. Naturwiss., Wien, 98 (1): 112-156.
  • Özer M. 1958. Türkiye’nin Yabani Antep Fıstıklarında Tomurcuk ve Çiçek Deformasyonları Yapan Aceri sp.’nin Yayılışı ve Zararları Üzerinde İncelemeler. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı, 2: 95-101s.
  • Öztürk N., Ulusoy M.R. 2009. Pestand Natural Enemies Determined in Pomegranate Orchards in Turkey. I. International Symposium on Pomegranate and Minor Mediterranean Fruits, 16-19 October, Adana-Turkey. Acta Hort. (ISHS), 818: 277- 284. TÜİK 2009. http://www.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul, (Erişim tarihi: 25.07.2010).
Bitki Koruma Bülteni-Cover
  • ISSN: 0406-3597
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1952
  • Yayıncı: Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Eskişehir ili arpa ekim alanlarında görülen fungal yaprak ve başak hastalıklarının görülme sıklıklarının ve yoğunluklarının belirlenmesi

Esra ÇELİK, Aziz KARAKAYA

Nosema chaetocnemae Yaman & Radek, 2003 (Microspora)’ın iki farklı izolatının morfolojik ve enfeksiyon özellikleri açısından karşılaştırılması

Mustafa YAMAN, Beyza Gonca GÜNER

Çanakkale ve Balıkesir illeri yumuşak çekirdekli meyve ağaçları ve yabancı otlar üzerinde bulunan bitki zararlısı akar türleri

İsmail KASAP, Sultan ÇOBANOĞLU, Serkan PEHLİVAN, Şahin KÖK, Gökhan BAŞTUĞ

Nosema chaetocnemae Yaman & Radek, 2003 (Microspora)'ın iki farklı izolatının morfolojik ve enfeksiyon özellikleri açısından karşılaştırılması

Mustafa YAMAN, Beyza Gonca GÜNER

Kayseri, Kırşehir, Nevşehir ve Aksaray illeri buğday ekim alanlarındaki Rhizoctonia tür ve anastomosis gruplarının belirlenmesi

Filiz ÜNAL, Harun BAYRAKTAR, A. Faik YILDIRIM, Kadir AKAN, F. Sara DOLAR

Diyarbakır ili meyve ağaçlarında zararlı Eriophyoidea (Acarina) türlerinin saptanması

Emel GEÇER, Evsel DENİZHAN

Nosema chaetocnemae Yaman & Radek, 2003 (Microspora)’ın iki farklı izolatının morfolojik ve enfeksiyon özellikleri açısından karşılaştırılması

Mustafa YAMAN, Beyza Gonca GÜNER

Batı Karadeniz Bölgesiʼnde fasulye köşeli yaprak lekesi hastalığının kimyasal mücadelesi üzerinde araştırmalar

Sirel OZAN, Senem TÜLEK, Fikret DEMİRCİ

Pamuk Yaprakbiti, Aphis gossypii Glover (Hemiptera: Aphididae)’nin farklı karpuz çeşitlerindeki popülasyon gelişimi

Yunus BAYRAM, Erol BAYHAN

Pamuk Yaprakbiti, Aphis gossypii Glover (Hemiptera: Aphididae)'nin farklı karpuz çeşitlerindeki popülasyon gelişimi

Yunus BAYRAM, Erol BAYHAN