Osmanlı İktidar Anlayışı Çerçevesinde Şiir

Osmanlı iktidar anlayışı, sanatın ve sanatçının varlığını belirgin bir şekilde etkilemiştir. Bu anlayış çerçevesinde Klasik Türk şiiri geleneğinin özel bir yeri vardır. Bu gelenekte yer alan şairler ve şiirleri, iktidarın her kademesinden ilgi ve itibar görmüştür. Her dönemde şairler ödüllendirilmiş, önemli mevkilere getirilmiştir. Özellikle övgü şiiri olarak kaside nazım biçiminin Osmanlı iktidarı ve sanat dünyası içinde şiir hayatının canlılığını ve sürekliliğini koruması açısından ayrı bir değeri vardır. Bu durum, Osmanlı İmparatorluğu'nun sahip olduğu siyasal güç ve prestijin sanatsal yönden desteklenmesini de sağlamıştır.

Poetry Within the Framework of Perceptions of Power in the Ottoman Empire

The sultan was the owner of all domains in the Ottoman Empire. The way power was perceived by the Ottomans greatly influ-enced art and the status of the artist. The tradition of Classical Turkish poetry is especially important within the context of power relations. This poetry attracted attention and was esteemed by all ranks within the Ottoman Court. Poets were awarded and appointed to important positions in each period. 'Qasida', which is a 'poem of praise,' was es-pecially important because it preserved the liveliness and continuity of the life of poetry within the Ottoman court and the world of art. This situation also provided artistic support to the political power and pres-tige of the Ottoman Empire.

___

Ak, Coşkun (2001). Şair Padişahlar. Ankara: Kültür Bakanlığı Yay.

Akün, Ömer Faruk (1994). "Divan Edebiyatı". Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklo- pedisi. C. 9: 389-427.

Armutlu, Sadık (2002). "Gazneliler ve Selçuklular Döneminde Edebi Gelenek". Türk- ler Ansiklopedisi. C. 5: Ankara: Yeni Türkiye Yay.: 872-879.

Babinger, Franz (1982). Osmanlı Tarih Yazarları ve Eserleri. Çev. Coşkun Üçok. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yay.

Çavuşoğlu, Mehmed (1986). "Divan Şiiri". Türk Dili Türk Şiiri Özel Sayısı II (Divan Şiiri) 415-417: 1-16.

Çavuşoğlu, Mehmed (1986). "Kasîde". Türk Dili Türk Şiiri Özel Sayısı II (Divan Şiiri) 415-417: 17-77.

Dadaş, Cevdet (2002). "Osmanlı Arşiv Belgelerinde Şairlere Verilen Caize ve İhsan- lar". Türkler Ansiklopedisi. C. 11. Ankara: Yeni Türkiye Yay.: 748-757.

Dilçin, Cem (2004). Örneklerle Türk Şiir Bilgisi. Ankara: Türk Dil Kurumu Yay.

Halman, Talat Sait (2002). "Şiir Sanatının İmparatoru: Bir Şair Olarak Muhteşem Süleyman". Türkler Ansiklopedisi, C.11, Ankara: Yeni Türkiye Yay.: 718-722.

İnalcık, Halil (2005). Şair ve Patron, Patrimonyal Devlet ve Sanat Üzerinde Sosyolo- jik Bir İnceleme. Ankara: Doğu Batı Yay.

İpekten, Haluk (1996a). Divan Edebiyatında Edebi Muhitler. Ankara: MEB Yay.

(1996b). Nef'i Hayatı, Sanatı, Eserleri. Ankara: Akçağ Yay.

İsen, Mustafa (2002). "Başlangıçtan XVIII. Yüzyıla Kadar Türk Edebiyatı". Türkler Ansiklopedisi. C. 11. Ankara: Yeni Türkiye Yay.: 532-572.

Karahan, Abdülkadir (1985). Nef'i Divanı'ndan Seçmeler. Ankara: Kültür Bakanlığı Yay.

Kılıç, Filiz (2000). Şehzade Bayezid Hayatı ve Divanı. Ankara: Kültür Bakanlığı Yay.

Küçük, Sabahattin (2002). Baki ve Divanından Seçmeler. Ankara: Kültür Bakanlığı Yay.

Uzunçarşılı, İ. Hakkı (1975). Osmanlı Tarihi. C. II-III, Ankara: Türk Tarih Kurumu Yay.