Batı Avrupa'da Uygulanan Dil Politikaları Kapsamında Türkçe Öğretiminin Değerlendirilmesi

Bu makalede, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi'nde Türkçenin Öğretimi konferansının Panel bölümünde Batı Avrupa'daki durum üzerine yapılan sunumun ayrıntıları sunulacaktır. Dil öğretimi ve dil planlaması arasında yakın bir ilişki olduğundan Türkçenin Batı Avrupa'daki konumunu anlayabilmek için Avrupa Birliği ülkelerinin uyguladığı dil politikalarının bilinmesi gerekmektedir. Bu kapsamda, ilk olarak, Batı Avrupa genelinde uygulanan dil politikaları sunulduktan sonra, Hollanda'daki durumun tarihsel gelişimi özetlenecek, peşinden 5 Avrupa ülkesinde 8,686 Türk öğrencinin katılımıyla yapılmış olan çok dillilik anketinin sonuçları sunulacaktır. Toplum dilbilim çerçevesinde alınan sonuçlar değerlendirilerek Türkçenin Batı Avrupa'daki geleceğine ilişkin tespitler yapılacak ve son bölümde de Batı Avrupa'daki Türkçe öğretiminin kurumsallaşabilmesi için yapılması gerekenler özetlenecektir

___

Aarts, Rian (1994). Functionele geletterdheid van Turkse kinderen in Turkije en in Nederland. De Lier: Academisch Boeken Centrum.

Commissie Allochtone Leerlingen in het Onderwijs [CALO] (1992). Ceders in de tuin. Naar een nieuwe opzet van het onderwijsbeleid voor allochtone leerlingen. Den Haag: SDU.

Extra, Guus and Kutlay Yagmur (eds.) (2004) Urban multilingualism in Europe: Immi- grant minority languages at home and school. Clevedon: Multilingual Matters.

Extra, Guus and Durk Gorter (2001). "Comparative perspectives on regional and immigrant minority languages in multicultural Europe". Guus Extra, Durk Gorter Eds. The Other Languages of Europe. Clevedon: Multilingual Matters.1-41.

Extra, Guus et al. (2001). Meertaligheid in Den Haag: de status van allochtone talen thuis en op school. Amsterdam: European Cultural Foundation.

Hooghiemstra, Erna (2003). Trouwen over de grens: Achtergronden van partnerkeuze van Turken en Marokkanen in Nederland (Marrying across the borders: Background of partner choice of Turkish and Moroccans in the Netherlands). Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau.

Şen, Faruk (1996). Turkish Communities in Western Europe. In Turkey between East and West: new challenges for a rising regional power, V. Mastny & R.C. Nation Eds. Boulder, Colo: Westview Press. 233-266.