Avrupa’da yaşayan Türklere yönelik çifte vatandaşlık uygulamaları: Belçika örneği

Türkiye’den Avrupa ülkelerine çalışmak üzere gönderilen ilk işçilerin üzerinden yaklaşık yarım asır geçti. Başlangıçta geçici olarak düşünülen işçi göçü zaman içerisinde düşünülenin ve planlananın ötesine geçmiştir. Çeşitli Avrupa ülkelerine çalışmak üzere giden Türk işçilerinin bir bölümü Türkiye’ye geri dönerken bir bölümü ise gittikleri ülkelere yerleşmeye karar vermişlerdir. Geri dönmeyenlerin günümüze gelinen süreçte karşılaştıkları birçok sorun bulunmaktadır. Bunların başında ise eğitim, dil, iş bulma ve iş kurmaya yönelik sıkıntılar, vatandaşlık ve çifte vatandaşlık ile ilgili uygulamalar gelmektedir. Bu çalışmada, Belçika’nın vatandaşlık uygulamaları ve çifte vatandaşlığa yaklaşımı, Türklerin ne kadarının çifte vatandaş olduğu Ağustos 2007-Ağustos 2008 tarihleri arasında Belçika’da gerçekleştirilen alan araştırmasının verileri çerçevesinde ortaya konulmaya çalışılmıştır.

___

Akgündüz, Ahmet (2007). Labour Migration from Turkey to Western Europe, 1960-1974. A Multidisciplinary Analysis. Amsterdam: Amsterdam University Pres.

Castles, Stephen ve Mark J. Miller (2008). Göçler Çağı, Modern Dünyada Uluslararası Göç Hareketler. İstanbul: Bilgi Üniversitesi Yay.

Eker, Süer (2009). "Avrupa Birliği'nin Yeni Mottosu 'Farklılıkta Birlik' ve Türk-çenin 'Farklılıkta Birlikteki Yeri", bilig Bahar (49): 35-58.

Gelekçi, Cahit ve Ali Köse (2009). Misafir İşçilikten Etnik Azınlığa Belçika'daki Türkler. Ankara: Phoenix Yay.

Gitmez, Ali (1983). Yurtdışına İşçi Göçü ve Geri Dönüşler: Beklentiler... Gerçekleşenler. .. İstanbul: Alan Yay.

İçduygu, Ahmet ve E. Fuat Keyman (2000). "Globalleşme, Anayasallık ve Türkiye'de Vatandaşlık Tartışması". Global Yerel Eksende Türkiye. E. Fuat Keyman ve A. Yaşar Sarıbay Der. İstanbul: Alfa Yay. 171-187.

Jacobs, Dirk, Phalet Karen ve Marc Swyngedouw (2008). "Political Participation and Associational Life of Turkish Residents in the Capital of Europe". Turkish Immigrants in the European Union Determinants of Immigration and Integration. Refik Erzan and Kemal Kirişçi Eds. London and New York: Routledge. 121-139.

Kartal, Filiz (2001-2002). "Liberal And Republican Conceptualizations of Citizenship: A Theoretical Inquiry". Turkish Public Administration Annual, Vol. 27-28: 101-130.

Kymlicka, Will (2004). Çağdaş Siyaset Felsefesine Giriş. İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yay.

Lesthaeghe, Ron (2000). "Transnational Islamic Communities in a Multilingual Secular Society". Communities and Generations Turkish and Moroccan Populations in Belgium. Ed. Ron Lesthaeghe. Belgium: VUB press. 1-57.

Martiniello, Marco (2007). "Les etudes migratoires et ethniques en Belgique francophone: reperes historique et nouveaux enjeux". Immigration et integration en Belgique francophone, Marco Martiniello. Eds. Andrea Rea et Felice Dassetto. Louvain-la-Neuve: Bruylant-Academia. 11-19.

Pilancı, Hülya (2009). "Avrupa Ülkelerindeki Türklerin Türkçeyi Kullanma Ortamları, Sürdürebilme İmkânları ve Koruma Bilinçleri", bilig Bahar (49): 35-58.

Özkazanç, Alev (2009). "Toplumsal Vatandaşlık ve Neo-Liberalizm Sorunu". Ankara Üniversitesi SBF Dergisi Cilt 64 Sayı 1: 247-274.

Şen, Faruk ve Sedef Koray (1993). Türkiye'den Avrupa Topluluğuna Göç Hareketleri. Ankara: Elit Yay.

Unat, Nermin Abadan (1975). "Akdeniz Ülkelerinden Yurt Dışına İşgöçü". Göç ve Gelişme: Uluslararası işçi göçünün Boğazlıyan ilçesindeki Etkileri Üzerine Bir Çalışma. Nermin Abadan Unat vd. Ankara: Ajans Türk Matbaacılık Sanayi.

Yurtdışı Göç Hareketleri ve Vatandaş Sorunları ( 1973). Ankara: Dışişleri Bakanlığı Ekonomik ve Sosyal İşler Genel Müdürlüğü.

Wets, Johan (2008). "The Turkish Community in Austria and Belgium: The Challenge of Integration". Turkish Immigrants in the European Union Determinants of Immigration and Integration. Refik Erzan and Kemal Kirişçi (eds.). London and New York: Routledge. 81-96.