Avrupa Birliği’nin Yeni Mottosu ‘Farklılıkta Birlik’ ve Türkçenin ‘Farklılıkta Birlik’teki Yeri

İlgili resmî belgelerinde kaydedildiği üzere, Avrupa Birliği (AB) ‘farklılıkta birlik’ ilkesi üzerine inşa edilmiş bir kurumdur. Dilbilimsel farklılıklar AB’nin nüvesini teşkil etmektedir. AB-THŞ’nda belirtildiği üzere, AB, dilbilimsel farklılıklara saygıyı esas almakta, dil ayrımcılığının dâhil olduğu her türlü ayrımcılığı yasaklamaktadır. Türkçe, AB’ye aday ülke olan Türkiye’de, 70 milyon Türk vatandaşının esas dilidir. Ayrıca AB ülkelerinde dört-beş milyon Türkçe konuşuru bulunmaktadır. Türkçe; Bulgaristan, Yunanistan, Romanya ve aday ülke Makedonya’da da azınlık grupları tarafından konuşulmaktadır. Türk dili ve kültürü yüzyıllardan beri Avrupa kıt’asının bir parçası olmasına karşılık, gerçekte AB, Batı ülkelerindeki Türk topluluklarını ‘göçmen’ azınlıklar, Türk dilini ‘Avrupa dili olmayan göçmen dili’ ve/veya ‘daha az kullanılan dil’ olarak kabul etmektedir.

___

Aytemiz, Aydın (2000). “Almanya’da Türkçe”. Avrupa’da Yaşayan Türk Çocuklarının Ana Dili Sorunları Toplantısı. Ankara: Türk Dil Kurumu Yay. 85–92.

Canatan, Kadir (2007). “Avrupa Ülkelerinin Azınlık Politikalarında Tükçe Anadil Eğitiminin Konumu ‘İsveç, Fransa ve Hollanda Örnekleri’ ”. Eds. A. Kılıç, S. Üst. Turkish Studies 2/3: 159-172.

Çavuşoğlu, Naz (2001). Uluslararası İnsan Hakları Hukukunda Azınlık Hakları. 2. basım. İstanbul: Su Yay.

Dedeoğlu, Beril (Ed.) (2003). Dünden Bugüne Avrupa Birliği. İstanbul: Boyut Yay.

Euromosaic II. Presence of Regional and Minority Language Gropups in the New Member States 2004. Brussel: Research Centre on Multilingualism at the KU Brusse.

Haarmann, Harald (1999). “History”. Language & Ethnic Identity. Ed. J. A. Fishman. Oxford University Press.

İleri, Esin (2000). “Avrupa Topluluğunun Dil Politikası ve Almanya’da Okula Giden Türk Asıllı Öğrencilerin Dil ve Eğitim Sorunları”. Avrupa’da Yaşayan Türk Çocuklarının Ana Dili Sorunları Toplantısı. Ankara: Türk Dil Kurumu Yay. 7-66.

Preece, Jennifer Jackson (1988). National Minorities and the European Nation States. Oxford: Clarendon Pres. [Türkçesi: Preece, Jennifer Jackson (2001). Ulusal Azınlıklar ve Avrupa Ulus-Devlet Sistemi. Çev. Ayşegül Demir. İstanbul: Donkişot Yay.]

Raymond, G. Gordon and B. F. Grimes (eds.) (2005). Ethnologue. Languages of the World. SIL International. Dallas.