Kalkınma Ajanslarında Stratejik Hedef Basamakları Yaklaşımının Uygulanabilirliği Üzerine Kavramsal Modelleme

Bu çalışmamızda kalkınma ajansları (KA) tarafından hazırlanan planlama süreçlerinde paydaş ihtiyaçlarına uygun bir stratejik yapılandırmanın, dış denetim raporlarında bahsedilen bazı sorunları çözmeye katkıda bulunabileceği araştırılmaktadır. Buna göre, önerilen COBIT hedef basamakları modeline göre, her ajansta mevcut iç ve dış paydaşların ihtiyaçlarına yönelik olarak kurumsal hedeflerin belirlenerek süreçlerin yapılandırılması gerektiği savunulmaktadır. İş süreçleri, hızlı ilerleyen dijitalleşmeden dolayı artık bilişim sistemleri üzerinden yürütüldüğünden dolayı, kurumsal hedeflere ulaşmak için de bir takım bilişim hedefleri de belirlenmelidir. Bundan sonra da gerçekleştirici hedefleri denilen süreçlerin kapsam ve boyutları kurum için yapılandırılmaktadır. Çünkü bilişim hedefleri kurumsal hedeflerle uyumlu olmak zorunda olup, uygulanacak süreç modelleri ve iş akışları da bunlara hizmet etmek durumundadır. Araştırmamız sonucunda bu yaklaşımın KA bölgesel, stratejik raporlama ve programlamalarında uygulanabilir olduğu tespit edilmiştir.

Modeling on the Applicability of Strategical Goals Cascade Approach at Regional Development Agencies

In this study, it is investigated that a strategic structuring according to the needs of stakeholders in the planning processes prepared by development agencies (KA) can solve some of the problems mentioned by external audit reports. Accordingly, in compliance with the proposed COBIT target steps model, it is argued that the processes should be restructured by determining institutional targets in line with the needs of existing internal and external stakeholders in each agency. Since business processes are now carried out through information systems due to rapidly progressing digitalization, many IT goals should also be determined to achieve corporate goals. After that, the scope and dimensions of the processes called realizing goals and targets are structured for the KA. Because IT goals align with corporate goals, the process models, workflows, and MIS modules serve them. As a result of our research, it was determined that this approach is applicable in KA regional and strategic planning and programming processes, provided that some innovative measurements are taken accordingly.

___

DDK, Aykın, H., Arslanbaş, M., Dere, A., Özçelik, A., Boyalı, C., Özkılınç, M. A. (2014). Kalkınma Ajansları İnceleme ve Araştırma Raporu (Hizmete Özel). Ankara: Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu, http://www.tccb.gov.tr/faaliyetler/ddkraporlari/. 22 Ağustos 2018

ECLAC-UN, (2012), 2-4 July 2012 "Regıonal Strategy And Actıon Plan For Preparıng, Implementıng And Managıng Dırectorıes Of Busınesses And Establıshments In Latın Amerıca " Eleventh meeting of the Executive Committee of the Statistical Conference of the Americas of the Economic Commission for Latin America and the Caribbean Quito, LC/L.3504(CE.11/17)

Efe, Ahmet. (2013). Cobit-5 Framework as a Model for the Regional Development Agencies in Turkey. ICEBEG (s. 33-42). İzmir: Internatıonal Journal of Ebusıness and Egovernment Studies.

Efe, Ahmet. (2013). Governance at the Regional Development Agencies in Turkey. SOSBIAD (s. 59-69). İzmir: Internatıonal Journalof Ebusıness and Egovernment Studıes Vol 5,No 2, 2013 ISSN: 2146‐0744 (Online).

Efe, Ahmet. (2015). Türkiye'de Kalkınma Ajansları için bir Yönetişim Modellemesi: COBIT-5. Basılmamış Doktora Tezi, Ankara: TODAİE

Efe, Ahmet. (2016). Bölgesel Plancılık Ve Strateji Belirlemede Bütüncül Yaklaşım: Türkiye’de Kalkınma Ajansları İçin COBIT-5 Kapsamında Bir Analiz. ANKA e-DERGİ Journal of Phoenix, 44-74.

Efe, Ahmet. (2016b). Kamu Yönetiminde Bir Yönetişim Hedefi Olarak Kaynak Optimizasyonu: Kalkınma Ajanslarında COBIT-5 Çerçevesinde Bir Analiz. Uluslararası Ekonomi ve Yenilik Dergisi, 43-65.

Efe, Ahmet. (2016c). Türkiye ’de Kalkınma Ajansları Özelinde Kamu Yönetimi -Bürokrasi -İdare -Devlet Bağlamında Cobit-5 ile Çoklu Disipliner Bir Analiz. TNB Hukuk Dergisi, 109-148.

Friedman, L. and Miles, S. (2006) Stakeholders Theory and Practice, Oxford University Press

ISACA. (2012). COBIT 5: A Business Framework for the Governance and Management of Enterprise IT. Rolling Meadows, IL: ISACA.

ISACA. (2012c). Enabling Processes. Book, USA: ISACA.

ITGI, COBIT Management Guidelines, Book, USA, 2000

KB-BGYUGM. (2014). Devlet Denetleme Kurulu Kalkınma Ajansları Araştırma Ve İnceleme Raporu Kapsamında Alınacak Tedbirler . Ankara: Kalkınma Bakanlığı (hizmete özel rapor).

TBMM. (2006). 5449 sayılı Kanun Gerekçesi. 05 09, 2014 tarihinde Dicle Kalkınma Ajansı: http://www.dika.org.tr/photos/files/Kalk%C4%B1nma%20Ajanslar%C4%B1n%C4%B1n%20Kurulu%C5%9Fu,%20Kooordinasyonu%20ve%20G%C3%B6revleri%20Hakk%C4%B1nda%20Kanunun%20Genel%20Gerek%C3%A7esi.pdf, 22 Ağustos 2018.

Van Grembergen; R. W. Saull; S. De Haes; ‘Linking the IT Balanced Scorecard to the Business Objectives at a Major Canadian Financial Group’, Journal of Information Technology Cases and Applications, 2003

Van Grembergen, W.; ‘The Balanced Scorecard and IT governance’, Information Systems Control Journal, 2000

Van Grembergen, W.; S. De Haes; J. Moons; ‘Linking Business Goals to IT Goals and COBIT Processes’, Information Systems Control Journal, volume 4, 2005