İSTANBUL’UN ARAZİ KULLANIM DEĞİŞİMİ VE METRO AĞI KAPSAMA ALANLARINA YÖNELİK MEKANSAL ANALİZLER

Halihazırda Avrupa’nın ve Türkiye’nin en kalabalık metropolü olan İstanbul’un nüfusu artış eğilimindedir. Bu artış genç nüfus ile de birleşince ulaşım ile ilgili talep nüfus artışından da yüksek olarak gözlemlenmektedir. Çalışma kapsamında nüfus artışı ile toplu ulaşım arasındaki bağlantı nedeni özelinde çeşitli araştırma sorunsallarına yanıtlar aranmıştır. İlk değerlendirilen araştırma sorunsalı İstanbul’un arazi kullanımının hangi bölgelerde artışının yoğunlaştığı ve bu değişimin ilçe merkezlerini (ilçe nüfus öbeği merkezleri) değiştirip değiştirmediğidir. İkinci araştırma sorunsalı mevcut metro hatlarının ve gelecek projelerin mevcut nüfusa hizmet sunma oranlarının ne olduğu ve nasıl değişeceğidir. Üçüncü sorunsalı ise raylı sistem hizmeti ve gelecek projelerinin şehirdeki toplu ulaşım talebini hangi oranda kapsayabildiği ve gelecekte hangi oranda kapsayabileceğinin analizidir. Cevabı aranan yanıtlarda İstanbul yapı verisine ait vektör veriler ve İstanbul’daki toplu ulaşımdaki akıllı kart verileri kullanılmıştır. Çalışma kapsamında veri setleri sayısallaştırılmıştır. Analiz sonuçları göstermiştir ki, İstanbul’da belirli bölgelerde yapı yoğunluğu artmış olmakla birlikte ilçe merkezleri belirgin oranda değişmemiştir. Raylı sistem projeleri ile nüfus kapsama oranı mevcut hatlar ile %42 iken tüm projeler tamamlandığında %87’ye, yolculukların %79,7’si kapsanırken, projeler tamamlandığında %97,5’e ulaşacaktır.

___

  • Ammons, D. (2014). Municipal Benchmarks: Assessing Local Perfomance and Establishing Community Standards.
  • Anderson, JR. (1976). A Land Use and Land Cover Classification System for Use with Remote Sensor Data.
  • Baz, I., Abdurrahman G., ve S. N. Er. (2009). Development and Application of GIS-Based Analysis/Synthesis Modeling Techniques for Urban Planning of Istanbul Metropolitan Area. Advances in Engineering Software 40(2): 128–40.
  • Cakir, G., Ün, C., Baskent, E. Z., Köse, S., Sivrikaya, F., ve Keleş, S. (2008). Evaluating urbanization, fragmentation and land use/land cover change pattern in Istanbul city, Turkey from 1971 to 2002. Land Degradation & Development, 19(6), 663-675.
  • Çakmak, E., Önden, İ., Acar, A. Z., & Eldemir, F. (2020). Analyzing the location of city logistics centers in Istanbul by integrating Geographic Information Systems with Binary Particle Swarm Optimization algorithm. Case Studies on Transport Policy.
  • Demetsky, M J, ve BBM Lin. (1982). Bus stop location and design. Transportation Engineering Journal of ASCE, 108(4), 313-327.
  • Diaz, R. (2004). Characteristics of Bus Rapid Transit for Decision-Making.
  • Geymen, A., ve I. Baz. (2007). Monitoring Urban Growth and Detecting Land-Cover Changes on the Istanbul Metropolitan Area. Environmental Monitoring and Assessment 136(1–3): 449–59.
  • Goksel, C. (1998). Monitoring of a Water Basin Area in Istanbul Using Remote Sensing Data. Water Science and Technology 38(11): 209–16.
  • Kara, F., ve Karatepe A., (2012). Uzaktan Algılama Teknolojileri Ile Beykoz Ilçesi (1986-2011) Arazi Kullanımı Değişim Analizi.
  • Murray, A. T. (2001). Strategic Analysis of Public Transport Coverage. Socio-Economic Planning Sciences 35(3): 175–88.
  • Önden, İ., Çancı, M., Çakmak, E., Gürel, Ö., ve Tuzla, H. (2015). İstanbul’da Deniz Ulaşımının Geleceğinin Değerlendirilmesi. Istanbul.
  • Önden, İ., Fahrettin E., ve Çancı M., (2014). Clustering Logistics Facilities in a Metropolitan Area via a Hot-Spot Analysis. Journal of Business Research-Türk2 6(4). Rodrigue, J., Claude C., ve Slack B., (2013). The Geography of Transport Systems. Routledge.
  • TerraSAR-X, (2016). TerraSAR-X-Bild Des Monats: Istanbul - ‘Flächenfraß’ Einer Metropole.
  • Tomtom. (2018). Tomtom 2018 Traffic Index. https://www.tomtom.com/en_gb/traffic-index/istanbul-traffic#statistics (March 27, 2019).
  • TUIK - Turkish Statistical Institute. (2013). Tourism Statistics Revised Results.
  • TUIK - Turkish Statistical Institute. (2017). Population Size of the Districts at the Study Area. The Results of Address Based Population Registration System.
  • TUSSIDE. (2016). Common Intellectual Platform (OAP) Workshop Approach. http://tusside.tubitak.gov.tr/tr/yontemlerimiz/Calistay-Yonetimi-OAP.
  • TÜSSİDE. (2015). İstanbul Esnek Ulaşım Modeli Projesi. Gebze-Kocaeli.
  • TÜSSİDE, (2016). İETT Toplu Taşıma Odaklı İstanbul Trafik Planlaması Projesi - Lastikli Ulaşım Olanaklarının (Ulaşım Envanterinin) Ortaya Konulması Raporu. Gebze-Kocaeli.
  • USA Transportation. (2011). Federal Transit Administration Characteristics of Bus Rapid Transit for Decision Making.
  • Yılmaz, R., ve Yılmaz R., (2010). Monitoring Land Use/Land Cover Changes Using CORINE Land Cover Data: A Case Study of Silivri Coastal Zone in Metropolitan Istanbul. Environ Monit Assess 165: 603–15.
Beykoz Akademi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Beykoz Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

TÜRK SİGORTACILIK SEKTÖRÜNDE ETKİNLİK VE ETKİNLİĞİ BELİRLEYEN FAKTÖRLERİN TESADÜFİ ETKİ PANEL TOBİT MODELİ İLE TAHMİNİ

Gülşah GENÇER ÇELİK, Volkan ÖNGEL

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNE YÖNELİK ÇALIŞAN ALGILARININ BELİRLENMESİ

Birsen YENER AYDIN, Altan DOĞAN

OTANTİK LİDERLİĞİN İŞE YABANCILAŞMAYA ETKİSİ VE LİDER-ÜYE ETKİLEŞİMİNİN BU İLİŞKİDEKİ DÜZENLEYİCİ ROLÜ

Berat ÇİÇEK, Mehmet Ali TÜRKMENOĞLU

PAZARLAMA YÖNETİMİNDE KULLANIMI AÇISINDAN TOÇ MODELİNİN İÇERİK ANALİZİYLE İNCELENMESİ

Özge HABİBOĞLU, Mehmet Yaman ÖZTEK, Serdar PİRTİNİ

İŞ YAPMA KOLAYLIĞI VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİ

Funda KILIÇ, Rabia AKTAŞ ŞENKARDEŞLER

KIYAMET VE DEPREM: ANADOLU MİTLERİ VE İSLAMİ ÖĞELER AÇISINDAN KÜÇÜK KIYAMET FİLMİNİN İNCELENMESİ

Zeynep KOÇER

ULAŞTIRMA ALTYAPISI VE İMKÂNLARININ TURİZM İŞLETMELERİNİN PERFORMANSINA OLAN ETKİSİNİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR DİNAMİK PANEL VERİ ANALİZİ

Tuğrul BAYAT, Şuayıp ÖZDEMİR

ÖĞÜNLERİNİ YANINDA TAŞIYAN KİŞİ İMAJI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ARASINDA SAĞLIKLI BESLENME DAVRANIŞINI TUTUNDURMAK İÇİN ALTERNATİF BİR YOL

Özge SIĞIRCI

İNTERNETTEN ALIŞVERİŞ YAPAN TÜKETİCİLERİN KARAR VERME TARZLARININ SATIN ALMA TERCİHLERİ ÜZERİNE ETKİSİ

Gülkız GÜLER BİNKANAT, Adnan DUYGUN

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN AKADEMİK BAŞARILARINI ETKİLEYEN ÖRGÜTSEL FAKTÖRLERİN KARİYER KARARLIĞINA ETKİSİ: İSTANBUL'DAKİ VAKIF ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Necmiye Tülin İRGE, Melike Mehveş PAMUK, Özlem Munise KAYNAK