Tanzimat'ın İlk Saray Düğünü: Sultan II. Mahmud'un Kızı Atiyye Sultan'ın Ahmed Fethi Paşa ile Evlenmesi

Sultan II. Mahmud'un kızı, Atiyye Sultan'ın düğünü, Sultan Abdülmecid'in tahta çıkmasından ve Tanzimat'ın ilanından sonraki ilk saray düğünüdür. Sultanların evlenecekleri kişiyi padişahın seçtiği Osmanlı geleneğinde, evlilikler çoğu kez siyasi konjonktüre göre gerçekleştirilirdi. Atiyye Sultan da bu anlayışla, Tanzimat ricâlinin önde gelen simalarından Ahmed Fethi Paşa ile evlendirildi. Bu çalışmanın konusunu teşkil eden ve Atiyye Sultan'ın düğününü tüm ayrıntılarıyla anlatan mensûr sûrnâme, konu hakkında bilinen tek nüshadır. Bu sûrnâme ve Takvim-i Vekayi ile Cerîde-i Havâdis gazeteleri sayesinde, hem Atiyye Sultan ve Ahmed Fethi Paşa'nın düğünleri hem de devlet protokolü ve şenlikler gibi diğer detayları öğrenmek mümkün olmuştur.

The First Wedding Ceremony of Tanzimat Era in Ottoman Palace: The Marriage of Atiyye Sultan, The Doughter of Mahmut II, With Ahmed Fethi Pasha

The marriage of Atiyye Sultan, the daughter of Mahmut II, was the first, after Sultan Abdülmecid's succession to the throne and the declaration of the Rescript of Gülhane. 'That Padishah used to choose whom sultans would marry wasusually practiced under political regulations in Ottoman tradition. Atiyye Sultan got married with Ahmed Fethi Pasha, a prominent figure in Tanzimat era, in compliance with this tradition, too. This study focus on mensûr sûrnâme which is the only text giving detailed description of Atiyye Sultan's wedding ceremony. Mensûr sûrnâme, Takvim-i Vekayi, and Cerîde-i Havâdis provide information about not only the wedding, but also the official protocol and feasts in Ottoman tradition.

___

BELLETEN-Cover
  • ISSN: 0041-4255
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1937
  • Yayıncı: Türk Tarih Kurumu