Ev Satışı İle İlgili Beş Kültepe Tableti ve Bunlardan Çıkan Bazı Sonuçlar

Öz Birtakım kredi işlemleri ile, kumaş ve çeşitli madenlerin ticareti gibi konular dışındaki meselelere oldukça seyrek temas edilmesi Kapadokya tabletlerinin bilinen özelliğini teşkil eder. Bu tabletler arasında taşınmaz mal alım - satımına dâir olmak üzere çok az sayıda ev satış mukavelesi bulunmaktadır. Bugüne kadar bahçe ve tarlaların alım-satım veya kiralanması hakkında hiç bir kayda rastlanmaması şaşırtıcıdır. Bu durum, zamana göre liberal diyebileceğimiz bir ekonomik anlayışın hâkim olduğu Koloni devrinde Anadolu'da özel mülkiyetin sınırlı tutulduğu şeklinde herhalde değerlendirilmemelidir. Bahsedilen konuda belge yokluğu, bu tabletlerde daha çok Asurlu tüccarların ticaret anlayışlarına yönelik hususların ele alınmış olması ile açıklanabilir. Biz bu çalışmamızda, ele aldığımız tabletlerde yazılanların ışığında, bazı yorumlarla konuya bir ölçüde açıklık kazandırmağa çalışacağız.

___

E. Bilgiç, Appellatifler : Kapadokya Metinlerinde Geçen Yerli Appellatifler ve Bunların Eski Anadolu Dilleri İçerisinde Yeri (Sumeroloji Enstitüsü Yayınları No. 2, Ankara 1953).

V. Donbaz, "Publication of The Kültepe Tablets Housed in Ankara" (RAI XXXII).

V. Donbaz - K. R. Veenhof, "New Evidence for Some Old Assydrian Terms" (Anatolica XII, 1985).

K. Hecker, "Zur Beurkundung von Kauf und Verkauf im Alttassyricshen" (WO XI, 1980).

L. Matous - M. Matousova - Rajmova, KKS : Kappadokische Keilschrifttafeln mit Siegeln aus Sammlungen der Karlsuniversitat in Prag, Prag 1984.