Tarih Öğretmenlerinin Ermeni, Yunan-Pontus ve Süryaniler ile İlgili Konuların Öğretilme Düzeyine İlişkin Görüşleri

Lise tarih öğretmenlerinin Ermeni, Yunan-Pontus ve Süryaniler ile ilgili konuların öğretilme düzeyine ilişkin görüşlerinin incelendiği nicel ve nitel yöntemlerden oluşan karma araştırma deseninin kullanıldığı bu araştırmada liselerde Ermeni, Yunan-Pontus ve Süryaniler ile ilgili konuların öğretilme düzeyi ile bu durumu etkileyen faktörler öğretmen görüşleri doğrultusunda tanımlanmaya çalışılmıştır. Araştırma sonuçları tarih öğretmenlerinin lise tarih öğretiminde Ermeni, Yunan-Pontus ve Süryanilerle ilgili konuların istenilen düzeyde öğretilemediğini düşündüklerini ortaya koymaktadır. Yine Ermeni sorunu, Yunan-Pontus ve Süryaniler ile konular arasında en yüksek düzeyde öğretilen konuların Ermeni sorunu ile ilgili konular olduğu, bunu Yunan-Pontus ve Süryaniler ile ilgili konuların izlediği anlaşılmaktadır. Tarih öğretmenlerine göre bu konuların yeterli düzeyde öğretilememesi ders kitapları, öğretim programı ve ders saati süreleri gibi etkenlerden kaynaklanmaktadır.

History Teachers’ Views on the Level of Teaching of Armenian, Greek-Pontus and Syriac Subjects

In this study, a mixed research pattern consisting of quantitative and qualitative methods was used to examine the views of high school history teachers on the level of teaching of Armenian, Greek-Pontus and Syriac subjects. In the study, the level of teaching of Armenian, Greek-Pontus and Syriac subjects in high schools and the factors affecting this situation were tried to be defined according to teacher opinions. The results of the research reveal that history teachers thought that Armenian, Greek-Pontus, Syriac subjects could not be taught at the desired level in high school history teaching. The Armenian question, Greek-Pontus and Syriacs and the subjects taught at the highest level are the subjects related to the Armenian question, followed by the subjects related to Greek-Pontus and Syriacs. According to history teachers, the inability to teach these subjects at a sufficient level is due to factors such as textbooks, curriculum and course hours.

___

  • Akdağ, M. (2014). Türkiye’nin iktisadi ve içtimai tarihi. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları. Akgündüz, A. , Öztürk, S. ve Kara, R. (2008), Sorularla Ermeni meselesi. İstanbul: Osmanlı Araştırmaları Vakfı (OSAV) Yayınları. Anzerlioğlu, Y. (2009). “Seyfu mu?, Beyth Nahrin Terör Örgütü mü”. https://www.turkocaklari.org.tr/yazar/yonca-anzerlioglu/seyfo-mu-beyth-nahrin-teror-orgutu-mu-1888 adresinden erişilmiştir (Erişim tarihi: 11.5.2019).Atnur, İ. E. (1994). Osmanlı hükümetleri ve tehcir edilen Rum ve Ermenilerin yeniden iskânı meselesi. Atatürk Yolu, 7 (14), 121-139.Ayanoğlu, B. (2011). Türk Yunan tarih ders kitaplarında karşılaştırmalı öteki (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul. BOAGM (1994). Osmanlı belgelerinde Ermeniler. Ankara: Başbakanlık Osmanlı Arşivleri Genel Müdürlüğü Yayınları. Cazgır, V., Genç, İ., Çevik, M., Genç, C. ve Türedi, Ş. (2014). Tarih 10, Ankara: Milli Eğitim Yayınevi. Cin, T. (2006). Yunanistan’ın Pontus soykırım iddiaları ve Türkiye. Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 8 (2), 27-89. Çapa, M. (1993). Pontus Meselesi Trabzon ve Giresun’da milli mücadele. Ankara : TKAE Yayınları.Demircioğlu, İ. H. ve Demircioğlu, E. (2019). Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitaplarında Pontus meselesi ve Türk-Yunan nüfus mübadelesi’nin temsili, İ.H.Demircioğlu- R. Çiçek ve M. Okur (Ed.) Karadeniz’de İsyan Mübadele ve Propaganda İçinde (s. 453-472). İstanbul: Yeditepe Yayınevi.Deveci Bozkuş , Y. (2019). Türk tarh ders kitaplarında Ermenler: Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüze kadar. http://turksandarmenians.marmara.edu.tr/tr/turk-tarih-ders-kitaplarinda-ermeniler-osmanli-imparatorlugundan-gunumuze/ adresinden erişilmiştir. (Erişim tarihi: 01.9.2019).Dilek G. and Filippidou, E. (2016).Turkey and Grecee: Reconstructing a shared past. R. Guyver (Ed.) Teaching history and the changing nation state, transnatioanal and intranatioanal perspectives inside, (s. 75-91). London, Bloomsbury Academic Publishing. Dixon, J. M (2010). Education and national narratives: Changing representations of the Armenian genocide in history textbooks in Turkey. The International Journal for Education Law and Policy. Special Issue on “Legitimation and Stability of Political Systems: TheContribution of National Narratives”, 103–126.Doğanay, R. (2001). Milli Mücadele’de Karadeniz (1919-1922), Ankara: Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları. Güven, C. (2016). Ortaokul Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Dersi ders ve çalışma kitaplarında Türk-Ermeni ilişkileri. Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi (OPUS), 6 (11), 563-582.İnan, C. ve Berker, E. (2014). Pisa sınavlarında Türkiye’nin performansı ve öğretmen eğitiminde çözüm önerileri. Turkish Studies, 9 (5), 1097-1118.
Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1307-1076
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: BAYBURT UNIVERSITESI