Görsel Sanatlar Öğretmen Adaylarının ve Öğretmenlerinin Sanatçı ve Öğretmen Kavramlarına Yönelik Tutumları

Bu araştırmanın amacı; Görsel Sanatlar öğretmen adaylarının ve öğretmenlerinin sanatçı ve öğretmen kavramlarıyla ilgili bilgi ve tutumlarını incelemektir. Araştırmanın deseni; nicel yaklaşıma dayalı betimsel araştırma yöntemidir. Araştırmanın çalışma grubunu, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Görsel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim İş Öğretmenliği Ana Bilim Dalı’nda örgün ve ikinci öğretimde öğrenim gören 176 öğretmen adayı ve Trabzon ili il ve ilçe merkezlerinde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda görev yapan 100 Görsel Sanatlar Öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla; “Kişisel Bilgi Formu”, araştırmacı tarafından geliştirilen “Sanatçı ve Öğretmen Kavramlarına Yönelik Tutum Ölçeği” kullanılmıştır. Veri analizi için tanımlayıcı teknikler ile bağımsız t testi ve parametrik olmayan veriler için Kruskall-Wallis teknikleri kullanılmıştır. Sonuçların bir kısmı literatür bulgularıyla benzerlik gösterirken bir kısmı benzerlik göstermemiştir. Bu durum literatür bulgularıyla tartışılmıştır. Sonuç olarak da araştırmaya ve ileride yapılacak olan araştırmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.

Attitudes of Visual Arts Teachers and Prospective Teachers towards the Concepts of ‘Artist’ and ‘Teacher’

The purpose of this research is to analyze knowledge and attitudes of Visual Arts teachers and prospective teachers towards the concepts of ‘Artist’ and ‘Teacher’. The research design employs a descriptive approach that is based on quantitative method. The research sample consists of 176 freshmen, junior and senior students studying in Department of Visual Arts and Fine Arts Education in Fatih Faculty of Education at Black Sea Technical University in Trabzon and 100 Visual Art Teachers, who work in schools administered by the Ministry of National Education in Trabzon provinces. For data collection purposes, a Personal Information Form and an Attitude Scale for Concepts of “Artist” and “Teacher” were used. Descriptive techniques and independent t test were used for data analysis; Kruskall-Wallis techniques were used for non-parametric data. This situation has been suggestions, and some critical points have been made with respect to current and future research.

___

  • Artut, K. (2009). Sanat eğitimi kuramları ve yöntemleri (6. Baskı). Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Ayaydın, A. (2009). Güzel sanatlar eğitimi resim-iş öğretmenliği anabilim dallarının sorunları ve çözüm önerileri. M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 30, 31-45.
  • Buyurgan, S. (2007). Sanat eğitimi ve öğretimi, eğitimin her kademesine yönelik yöntem ve tekniklerle. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
  • Can, N. (2004). Öğretmenlerin geliştirilmesi ve etkili öğretmen davranışları. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16(1) ,103-119.
  • Çepni, S. (2010). Araştırma ve proje çalışmalarına giriş. Trabzon: Celepler Matbaacılık. Kalyoncu, R. (2009). İlköğretim 8. sınıf görsel sanatlar dersi kent projesi konusunda proje tabanlı öğrenmeye dayalı bir uygulama örneği. Yayınlanmamış doktora tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Kavcar, C. (2002). Cumhuriyet döneminde dal öğretmeni yetiştirme. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi. 35(1-2), 1-14.
  • Kırışoğlu, O. T. (2005). Sanatta eğitim, görmek, öğrenmek, yaratmak. (3. Baskı). Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
  • Özsoy, V. (2007). Görsel sanatlar eğitimi, resim iş eğitiminin tarihsel ve düşünsel temelleri. (2. Baskı). Ankara: Gündüz Eğitim ve Yayıncılık.
  • Punch, K. F. (2005). Sosyal araştırmalara giriş, nicel ve nitel yaklaşımlar. (1. Baskı). Ankara: Siyasal Kitabevi.
  • Türe, N. (2007). Eğitimde ve öğretimde bir araç olarak görsel sanatlar eğitiminin öğrencilere sağladığı katkılar. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Selçuk Üniversitesi. Konya.
  • Yılmaz, A. (2006). Sanat ve simge üzerine-1. Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi 8. Ulusal Sanat Sempozyumu “Sanat ve …” 95.
Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1307-1076
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: BAYBURT UNIVERSITESI