Peyzaj Mimarlığı Uygulama Alanlarında İş Sağlığı ve Güvenliği: Ankara Örneğinde Şantiye Hizmetlerinin Değerlendirilmesi

Son yüzyılda, teknolojik gelişmelere paralel olarak sanayileşmedeki hızlı artış, iş kazalarına da yansımaktadır. İş sağlığı ve güvenliği, insanlığın çalışma gereksinimi duymaya başlamasından beri kavramsal olarak karşımıza çıkmaktadır. İlkel toplumlardan günümüze iş bölümü yapılmakta ve yapılan işlerde standartlaşma ve çeşitlilik, işçi sağlığı ve güvenliğini zorunlu duruma getirmektedir. Peyzaj mimarlığı uygulama alanlarında yürütülen her proje birbirinden farklı iş gücü, teknik ve mekânlar içermekte ve bu farklılıklara bağlı olarak çalışanlar açısından farklı risk ve tehlikeler meydana getirmektedir. Bu çalışmada peyzaj mimarlığı alanında iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili tanımları ortaya koyarak mevzuat ve uygulamaya yönelik gelişim aşamalarının Türkiye’de nasıl ilerlediği irdelenmektir. Bu amaçla peyzaj mimarlığı uygulama alanlarında şantiye personelinin iş sağlığı ve güvenliği konusuna bakışı ele alınmaktadır. Personelin kendi sorumluluklarını içeren mevzuatları ne kadar takip ettikleri ve ne kadar uygulamaya aktarabildikleri sorgulanmaktadır. Ayrıca, alan çalışmalarında iş sağlığı ve güvenliğinin uygulanabilirliği yönüyle dikkat edilmesi gereken konular irdelenmektedir. Bu kapsamda Ankara İlinde seçilen şantiye alanında gözlem yapılarak personel ve yöneticilerle görüşülmüştür. Peyzaj uygulama hizmetlerinde görev yapan personelin konuyla ilgili görüşleri alınarak kendi sorumluluklarını içeren mevzuatları ne kadar takip ettikleri ve ne kadar hayata geçirdikleri sorgulanmıştır. Peyzaj uygulama hizmetlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin uygulanabilirliği yönünden dikkat edilmesi gerekenler bakımından çözüm önerileri geliştirilmiş ve çalışma sonucunda ortaya çıkan bilgiler ışığında geleceğe yönelik önerilerde bulunulmuştur.

Occupational Health and Safety in Landscape Applications: Evaluation of Worksite Services Such as Ankara

In the last century, the rapid increase in industrialization in parallel with technological developments is also reflected in occupational accidents. Occupational health and safety has been confronting us conceptually since it started to feel the need. From primitive societies to the present, division of labor has been made and standardization and diversity in the works make worker health and safety mandatory. Each project carried out in the application areas of landscape architecture includes different workforce, techniques and spaces and creates different risks and dangers for employees depending on these differences. This study is to examine how to progress in the field of landscape architecture in occupational health and safety related definitions of the stages of development in Turkey for putting forth legislation and practice. For this purpose, the perspective of the construction site personnel on occupational health and safety is discussed in the application areas of landscape architecture. It is questioned to what extent the personnel follow the regulations including their own responsibilities and how much they can put into practice. In addition, issues that need to be considered in terms of the applicability of occupational health and safety in field studies are examined. In this context, observations were made in the selected construction site in Ankara Province and the staff and managers were interviewed. Taking the opinions of the personnel working in landscape application services on the subject, it was questioned to what extent they followed the legislation containing their responsibilities and to what extent they implemented them. In terms of the applicability of occupational health and safety in landscape application services, solution suggestions were developed and future-oriented suggestions were made in the light of the information obtained as a result of the study.

___

  • 1. Bozkurt, R. (1993). Application of Modern Accident Prevention Techniques to OAL Mines, Ankara, METU, Mining Engineering Department, M.Sc. Thesis, s. 89.
  • 2. Çiçek, Ö. ve Öçal, M. (2016). Dünyada ve Türkiye’de İş Sağlığı ve İş Güvenliğinin Tarihsel Gelişimi. HAK-İŞ Uluslararası Emek ve Toplum Dergisi © Cilt: 5, Yıl:5, Sayı: 11 (2016/1) ISSN: 2147-3668.
  • 3. Gerek, H. N. (2008). İş Sağlığı ve İş Güvenliği. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi AÖF Yayınları.
  • 4. Güvercinci, M. (2005). İş Sağlığı ve Güvenliği Konusunda Yeni Dönem, İşveren Dergisi, c.43, sy.9,Ankara, s.28.
  • 5. Güyagüler, T. (2007). Kaza Önlemede Kaza Maliyet Hesaplama Modelinin Kullanımı, İş Sağlığı ve Güvenliği Dergisi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Yayını, Sayı: 33, Yıl: 7, s. 8.
  • 6. Keleş, R. (2004). İş Sağlığı ve Güvenliği Kavramı ve Kavramla İlgili Yeni Perspektifler. İş Sağlığı ve Güvenliği Dergisi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Yayını, 4 (22),16-20.
  • 7. Kılıç, L. (2006). İşverenin İş Sağlığı ve Güvenliğini Sağlama Hükümlülüğü ve Sorumluluğu, Yetkin Yayınları, Ankara.
  • 8. Medeni, D.B. (2014). İş Sağlığı ve Güvenliği Kapsamında Sorumluluk. Yüksek Lisans Tezi, Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Özel Hukuk Ana Bilim Dalı, Kayseri.
  • 9. Oğuz, Ö. (2011). AB Direktifleri ve Türk İş Hukukunda İş Sağlığı ve Güvenliğinde İşve-renlerin Yükümlülükleri ve İşçilerin Hakları. Legal Yayıncılık. Eskişehir.
  • 10.URL-1 (2016). https://www.who.int/occupational_health/globstrategy/en/, (Erişim Tarihi: 08.11.2016).
  • 11.URL-2 (2015). http://www.mmo.org.tr/dokuman/isg_raporu_2015.pdf (Erişim Tarihi: 21.09.2016)
  • 12.URL-3 (2015). http://www.plantdergisi.com/yazi-prof-dr-oguz-yilmaz-133.html (Erişim Tarihi: 11.05.2017).
  • 13.URL-4 (2016). www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/yonetmelik/9.5.16909-Ek.xls (Erişim Tarihi: 08.11.2016).
  • 14.URL-5 (2016). http://www.peyzaj.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=5907 (Erişim Tarihi: 01.11.2016).
  • 15.URL-6 (2016). http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/sgk/tr/kurumsal/istatistik/sgk_istatistik_yilliklari (Erişim Tarihi: 05.01.2017).
  • 16.Ünsar, A.S. (2003).Türkiye’de İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Uygulamalarının Mevcut Durumu ve Konuyla İlgili Yapılan Bir Araştırma, İstanbul, İ.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi (basılmamış), s. 277.
  • 17. Yılmaz, F. (2009). Avrupa Birliği ve Türkiye’de İş Sağlığı ve Güvenliği: Türkiye’de İş Sağlığı ve Güvenliği Kurullarının Etkinlik Düzeyinin Ölçülmesi. Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı, 382, İstanbul.
Bartın Orman Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-0943
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1998
  • Yayıncı: Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Toprak Makrofaunasının Saf ve Karışık Meşcerelerdeki Komünite Yapıları

Meriç ÇAKIR, Ender MAKİNECİ

İstanbul’un Yeşil Alan Sorunları Çerçevesinde Yeşil Duvarların İrdelenmesi ve Öneriler

Ünal AKKEMİK, Doğanay TOLUNAY, Cihan ERDÖNMEZ, Erdoğan ATMIŞ, Oğuz KURDOĞLU

Hızla Yapılaşan Trabzon Kenti İçin Yeşil Odaklı Planlama Örneği: KTÜ Kanuni Kampüsü

Elif ÖZTÜRK, Derya ELMALI ŞEN

Farklı Arazi Kullanımının Toprağın Bazı Mikrobiyal Oranları Üzerine Etkisi

İlyas BOLAT, Ömer KARA

Arbusküler Mikorizal Fungus Aşılamasının Doğu Kayını (Fagus orientalis Lipsky.) Fidanlarının Büyüme Performansı ve Adaptasyon Başarısı Üzerine Etkilerinin Araştırılması

Halil Barış ÖZEL, Şahin PALTA, Erkan ÇAKMAKLI

Farklı Yaşlandırma Şartlarının Bazı Ağaç Türlerinin ThermoWood® Ürünlerinde Renk Değişimine Etkisi

Ayhan AYTİN, Süleyman KORKUT, Nevzat ÇAKICIER

Peyzaj Mimarlığı Uygulama Alanlarında İş Sağlığı ve Güvenliği: Ankara Örneğinde Şantiye Hizmetlerinin Değerlendirilmesi

Umut GÜLER

Trabzon (KD Türkiye) Akarsu Havzalarının Coğrafi Bilgi Sistemi Kullanılarak Morfometrik Analiz Yoluyla Hidrolojik Değerlendirmesi

Ümit YILDIRIM

Türkiye’de Ulusal Ormancılık Politikasının Tarihsel Gelişimi Açısından Bir Dönüm Noktası: 1255 Sayılı Yasa

Cihan ERDÖNMEZ, Seçil YURDAKUL EROL

Multispektral ve Birleştirilmiş Uydu Görüntüleri Kullanılarak Arazi Örtüsü Sınıflandırılmasında Farklı Sınıflandırma Yaklaşımlarının Karşılaştırılması: Ören Orman İşletme Şefliği Örneği

Alkan GÜNLÜ