Ahşap Kalıp Sisteminde İş Sağlığı ve Güvenliği Risklerinin Belirlenmesi

Dünyada inşaat sektörü her geçen gün büyümekte ve bu sektörde çalışanlar için önemli istihdam sağlamaktadır. Sektörün çok tehlikeli sınıfta yer alması ve çalışan sayısının da fazla olması iş kazalarının sık görülmesine neden olmaktadır. İnşaat sektörü, çalışanlar için işçi sağlığı ve güvenliği açısından değişken riskler içermektedir. Bu risklerin başını ise kalıp sistemlerinde meydana gelen kazalar oluşturmaktadır. Kazaların önlenebilmesi için kalıp sistemlerinin iyi analiz yapılarak tehlikelerin en aza indirilmesi sağlanabilir. Bu çalışmada, inşaat sektöründe yaygın olarak kullanılan ahşap kalıp montaj ve söküm işlerinde gözlemlenen riskler araştırılmış ve alınması gereken önlemler Fine-Kinney metodu ile tablo halinde verilmiştir. Yapılan risk analizi sonucuna göre, kalıp montaj ve söküm esnasında var olması muhtemel tehlikeler önceden tespit edilerek, risklerin kabul edilebilir olup olmadığına karar verebilmek ve riskleri kontrol altında tutabilmek için gerekli düzeltici önleyici faaliyetleri belirleyerek bir takım öneriler sunmaktır.

Determination of Occupational Health and Safety Risks in Wooden Formwork System

The construction sector is growing day by day in the world and provides significant employment for those working in this sector. The fact that the sector is in a very dangerous class and the number of employees is high, causes work accidents to be frequent. The construction sector involves variable risks for workers in terms of worker health and safety. The main reason for these risks is the accidents that occur in formwork systems. In order to prevent accidents, it is possible to minimize hazards by analyzing formwork systems well. In this study, the risks observed in the wooden formwork assembly and disassembly works, which are widely used in the construction industry, were investigated and the precautions to be taken are presented in a table with the Fine-Kinney method. According to the results of the risk analysis, the possible dangers that may exist during the wooden formwork assembly and disassembly are determined beforehand, to determine whether the risks are acceptable and to determine the necessary corrective preventive actions to keep the risks under control and to present some suggestions.

___

  • 1. Akkaş, Z. Z. (2006). ‘‘Türkiye’de yapı üretiminde işçi sağlığı ve iş güvenliği çalışmaları ve toplu konut sektörüne yönelik bir araştırma’’. (Yüksek Lisans Tezi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü).
  • 2. Bamyacı, Ö. E. (2017). ‘‘Yüksek Katlı Betonarme Binalarda Kullanılan Tünel Kalıp, Geleneksel Kalıp ve Konvansiyonel Kalıp Sistemlerinin Karşılaştırılması’’. İller Bankası Anonim Şirketi, Uzmanlık Tezi.
  • 3. Baradan, S. (2006). Türkiye İnşaat Sektöründe İş Güvenliğinin Yeri ve Gelişmiş Ülkelerle Kıyaslanması.
  • 4. Gürcanlı, G. E. (2008). Şantiyelerde Alınacak İş Güvenliği Önlemleri, İTÜSEM İnşaat sektöründe İş güvenliği Sertifika Programı Şantiyelerde İş güvenliği Yönetimi Kurs Notları 5, İstanbul.
  • 5. Gürcanlı, G. E. Müngen U. (2006). Bulanık Kümeler ile İnşaatlarda Yeni Bir İş Güvenliği Risk Analizi Yöntemi. İTÜ Dergisi 5 (4), 84-93.
  • 6. Hafızoğlu, E. (2006). Bina yapımında yaşanan kazalar ve bir risk değerlendirme çalışması. İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • 7. Hatipoğlu, Ö. (2006). İş Sağlığı ve Güvenliğinin Mevcut Durumu ve Bir Araştırma. Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • 8. Kadayıfci, A. (2018). İnşaatlarda İş Kazaları. İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • 9. Kinney, G. F., Wiruth, A. D. (1976). Practical Risk Analysis For Safety Management (No. NWCTP-5865). Naval Weapons Center China Lake CA.
  • 10. MEGEP, (2018). Ahşap Çatı ve Kalıp Elemanları. Mesleki ve Teknik Eğitim Programlar ve Öğretim Materyalleri, İnşaat Teknolojisi Ders Notları.
  • 11. Özkılıç, Ö. (2005). İş Sağlığı ve Güvenliği, Yönetim Sistemleri ve Risk Değerlendirme Metodolojileri, Ankara.
  • 12. Şahin, M. (2012). Betonarme, çelik ve hafif çelik binalarda iş güvenliği risklerinin karşılaştırmalı analizi. İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • 13. Türkel, E. B. (2016). Tünel Kalıp Sistemi Kullanılan Betonarme Yüksek Yapılarda Bina Özellikleri İle Maliyet Arasındaki İlişkiler, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi. 241 s. İstanbul.
  • 14. Uğur, L. O. (2008). Ulusal ve Uluslararası İnşaat Sözleşmelerinde İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı Konularında Sorumluluk ve Riskler. Selçuk Üniversitesi, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Teknik Online Dergi, 7(1), 62-72.
  • 15. Ülger, D. (2019). Türkiye’de Konut İnşaatlarında İş Sağlığı ve Güvenliği. İstanbul Esenyurt Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • 16. Yanturalı, B. (2015). İş sağlığı ve güvenliğinde risk değerlendirmesi ve bir uygulama çalışması. Balıkesir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir.
  • 17. Zorluer, İ., Eleren, A. (2011). İnşaat Sektöründe İş Güvenliği ve Sağlığı Üzerine Risklerin Belirlenmesi ve Örnek Bir Uygulama. 3. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Sempozyumu.