Banka Satın Alma ve Birleşmelerinin Pay Senetleri Üzerine Etkilerine Yönelik Bir Araştırma: Türk Bankacılık Sektörü Örneği

Banka satın alma ve birleşmeleri küreselleşmeye bağlı olarak 1980’li yıllardan itibaren dünya genelinde artış trendinde girmiş olmasına rağmen, Türkiye’de 2000’li yıllardan itibaren uygulanmaktadır. Türkiye’deki satın alma ve birleşmeler genellikle ekonomik krizlere bağlı olarak ve mali yapısı bozulan bankaları kurtarma şeklinde yapılmaya başlamıştır. Bu çalışma 2000 yılından sonra Türkiye’de yapılan banka satın alma ve birleşmelerinin pay senetleri üzerine muhtemel etkilerini belirlemek üzere Olay Analizi yöntemi ile araştırılmıştır. Analizde Akbank T.A.Ş., Denizbank A.Ş., Finansbank A.Ş., Şekerbank T.A.Ş., T. Garanti Bankası A.Ş. ile Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.’ya ait veriler kullanılarak banka satın alma birleşmelerinin pay senetleri üzerine olumlu veya olumsuz yönde etkisinin var olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

A Study on the Effects of Bank Mergers and Acquisition on Stocks: The Case of the Turkish Banking Sector

The purchase and merger of banks, although globalization has entered the general trend of increase in the world since the 1980s, and it is implemented in Turkey since 2000. The mergers and acquisitions has been implemented in Turkey due to the economic downturns and financial structure of banks began to be made in the form to rescue which has fails. In this study, purchase and merger of banks in Turkey was investigated by Event Analysis method to determine the likely impact of the merger on share certificates after 2000. In the analysis, Akbank T.A.Ş., Denizbank A.Ş., Finansbank A.Ş., Şekerbank T.A.Ş., T. Garanti Bankası A.Ş. and Yapı ve Kredi Bankası A.Ş., it was concluded that bank acquisition mergers have positive or negative effects on share certificates.

___

  • Akgeyik, T., ve Yavuz, A. (2008). Türk Bankacılık Sektöründe Yabancı Girişi: Risk mi? Fırsat mı? İstanbul: İTO Yayın No: 2008-50.
  • Badreldin, A., ve Kalhoefer, C. (2009). The Effect of Mergers and Acquisitions On Bank Performance In Egypt, Germany, Working Paper Series, Faculty of Management Technology German University ın Cairo,Working Paper, No: 18.
  • Bumin, M. (2016). Yeniden Yapılandırma Sonrası 2004-2014 Döneminde Türk Bankacılık Sektörü, Maliye Finans Yazıları.
  • Claessens, S., Demirgüç Kunt, A., ve Huizinga, H. (2005). How does Foreign Entry Affect Domestic Banking Markets? Journal of Banking & Finance.
  • De Long, G. L. (2002). The Effects of Cross-Border Bank Mergers On Bank Risk and Value, Journal of International Money and Finance, Vol.21, Issue 6.
  • Deniz, M. H., ve Işık, N. (2011). Banka Birleşmelerinde Verimlilik Ve Kârlılık Arayışları: Türk Bankacılık Sektörü Üzerine Bir İnceleme, Sosyal Bilimler Dergisi (1).
  • El-Gamal, M. A., ve İnanoğlu, H. (2005). Inefficiency and Heterogeneity In Turkish Banking: 1990–2000, Journal of Applied Econometrics. Erişim Tarihi: 05.01.2020, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jae.835
  • Erdoğan, N. (2002). Dünya ve Türkiye’de Finansal Krizler-Türk Bankacılık Sektöründe Yeniden Yapılandırma Uygulamaları, Kamu Bankaları Deneyimi, Ankara: Yaklaşım Yayınları.
  • Rona, S. (2009). Sınır Ötesi Birleşme ve Satın Almaların Bankalar Üzerindeki Finansal Etkilerini Ölçmeye Yönelik Bir Araştırma, (Yüksek Lisans Tezi), İstanbul: Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Seans, R., ve Sandoval, E. (2005). Measuring Security Price Performance Using Chilean Daily Stock Returns: The Event Study Method, Cuadernos De Economia.
  • Serra, A. P. (2002). Event Study Tests – A Brief Survey, Working Papers. Porto: Da FEP.
  • Sakarya, Ş. (2011). İMKB Kurumsal Yönetim Endeksi Kapsamındaki Şirketlerin Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notu Ve Hisse Senedi Getirileri Arasındaki İlişkinin Olay Çalışması (Event Study) Yöntemi İle Analizi, ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 7, Sayı 13, ss. 147–162.
  • Şahin, A., ve Doğukanlı, H. (2015). Banka Birleşme ve Satın Alma Duyurularının Hedef Banka Hisse Senedi Fiyatları Üzerine Etkileri, Finans Politik & Ekonomik Yorumlar, Cilt: 52 Sayı: 600.
  • Şahözkan, B. C. (2003). Banka Birleşmelerinde Başarı Değerleme, Finans Politik & Ekonomik Yorumlar, Cilt: 40, Sayı: 472.
  • TBB-BAG. (2005). Türkiye’de Yabancı Bankalar, TBB Bankacılar Dergisi, Sayı: 52, (Türkiye Bankalar Birliği, Bankacılık ve Araştırma Grubu).
  • TMSF, (2019). Çözümleme Şeması, Erişim Tarihi 18.11.2019. https://www.tmsf.org.tr/tr/Tmsf/Cozumleme/fon.sema