WATTPAD ROMANLARINA İLK GENÇLİK EDEBİYATI AÇISINDAN BİR BAKIŞ

Dünyada büyük ilgi gören wattpad isimli web sitesi aynı şekilde Türkiye’de de yoğun olarak takip edilmektedir. Burada daha çok ilk gençlik çağındakiler, hikâyeler yayınlamakta ve okunma sayılarına göre bu metinler dikkat çekmektedir. Çok ciddi bir satış grafiği yakalayan Wattpad kitaplarının basım macerasının başlangıcı bu şekilde olmaktadır. Aynı yaş grubu yazarların aynı yaş grubu okurlara seslenen bu metinleri, 13-17 yaş aralığı diye tespit edebileceğimiz ilkgençlik çağı edebiyatı olarak nitelenebilecek düzeyde midir? Bu soruya cevap bulabilmek için Wattpad kitapları içinden satış sayısı yüksek olan üçünü seçerek belli altbaşlıklar hâlinde değerlendirmeye çalıştığımız bu yazıda, ilk gençlik çağı metinlerinin özelliklerine, Wattpad’in genel özelliklerine değindik. Büşra Küçük, Alya Öztanyel, Emine Can adlı kişilerin kitapları seçildi. Bu kitapların tema, olay kurgusu, kişilerideğerlendirildi. Ayrıca bu kitaplardaki etkileri açık olan diziler ve filmlerle bağlantıları ortaya çıkarıldı. İmcelememiz sonucunda bu kitapların çok satmasına karşılık edebi değerinin zayıf olduğu, çeşitli dizilerden ve filmlerden esinlenme bir olay örgüsü taşıdığı, kişilerin tipler halinde çizildiği ve verilen mesajların bu yaş grubu için uygun olmadığı açıkça görülmektedir. Amatör yazarların desteklenmesinin yazma ve edebi üretim açısından önemli olduğu ama çok satmaya yönelik fazlahayalci ve esinlenme dolu üretimlerin onları yanlış yönlendirdiği bir sonuç olarak öne çıktı.

A Look from Early Teen Literature Point to Wattpad Novels

The website wattpad which draw interest in world also being followed very intense in Turkey too. In these site mostly people in early teen ages, publish storie sand it attracts peoplefor numbers of views in that stories. The story of wattpad boks which gets a serious sell chart begins like that. Is these texts of same age group writers addressing same age group readers, in the level of attribution to call them 13-17 age range early teen literature. To find answer of this question we have tried toe valuate in some certain under title in this article, we have picked the best seller 3 of wattpad boks in high selling char tand characteristic of early teen literature with wattpad's general speciality. Büşra Küçük, Alya Öztanyel, Emine Can are the people who's boks have been choosed. These book's themes, people and plot has been evalueted. Be sides conneciton of series and films which have bare effects on these boks revealed. As a result of our examination we have found that literary value of these booksare very low despite the yare soldtoomuch, books has inspirational plots from series and films, people in boks are drawn as general persons and messages of these booksare not suitable fort hisage of groups. Supporting amateur writers are important from point of writing and literate production but generating boks which are aimed at selling too much is dreamyand full of inspiration so this is guiding them wrong.

___

  • Aktaş Salman, U. (2015, 07 30). Aljazeeraturk. 18 Eylül 2017 tarihinde aljazeeraturk.com:http://www.aljazeera.com.tr/al-jazeera-ozel/askromaninda- wattpad-cagi adresinden erişildi.
  • Akverdi Denktaş, M. (2015, 09 14). Vatan Kitap. 18 Eylül 2017 tarihinde Vatan Kitap: http://vatankitap.gazetevatan.com/haber/hikayelerin_ youtubeu___/1/24328 adresinden erişildi.
  • aljazeeraturk.com. (2015, 07 30). Aljazeeraturk. 18 Eylül 2017 tarihinde aljazeeraturk.com: http://www.aljazeera.com.tr/al-jazeera-ozel/askromaninda- wattpad-cagi adresinden erişildi.
  • Can, E. (2016). Alayına New York. İstanbul: Epsilon Yayıncılık.
  • darkangelhome. (2015, 11 23). darangelhome.wordpress. 18 Eylül 2017 tarihinde Darkangelhome: https://darkangelhome.wordpress.com/2015/11/23/ wattpad-yazi-dizisi-part-1-wattpad-nedir-nasil-kullanilir-neler-icerir/ adresinden erişildi.
  • Gazioğlu, G. (2015). İlk Gençlik Edebiyatı. Balıkesir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türkçe Eğitimi ABD, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Kıyak, Y. K. (2015, 07 31). Radikal Kitap. 18 Eylül 2017 tarihinde radikal.com: http://kitap.radikal.com.tr/makale/haber/roman-dunyasinin-gencromantik- ve-dijital-imzalari-423927 adresinden erişildi.
  • Küçük, B. (2017). Kötü Çocuk. İstanbul: Ephesus Yayınları.
  • Öztanyel, A. (2017). Karanlık Lise. İstanbul: Epsilon Yayıncılık.
  • Senemoğlu, N. (1997). Gelişim, Öğrenme ve Öğretim Kuramdan Uygulamaya. Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Uğraş, B. (2015, 07 31). Star.com. 18 Eylül 2017 tarihinde Star.com: http:// www.star.com.tr/cumartesi/yazan-da-okuyan-da-18-haber-1047258/ adresinden alındı.
  • Wattpad About. (2017). Wattpad About. 18 Eylül 2017 tarihinde Wattpad.com: https://www.wattpad.com/about/ adresinden erişildi.
  • Wattpad Business. (2017). Wattpad Business. 18 Eylül 2017 tarihinde wattpad. com: http://business.wattpad.com/ adresinden erişildi.
  • Wattpad Press. (2017). Wattpad Press. 18 Eylül 2017 tarihinde Wattpad: https:// www.wattpad.com/press/ adresinden erişildi.
  • Yörükoğlu, A. (2007). Gençlik Çağı Ruh Sağlığı ve Sorunları. İstanbul: Özgür Yayınları.