TÜRKİYE ÇİFTLİK TURİZMİNİN NERESİNDE?

İnsanları seyahate yönelten pek çok motifler vardır. Bu motiflerden en önemlileri arasında doğal değerler gelmektedir. Kitle turizminde yaşanan yavaşlama, beraberinde insanları alternatif turizm türlerine yöneltmektedir. Bu meyanda hem alternatif turizm, hem de turizm faaliyetlerini yıla yayma çalışmaları kapsamında değerlendirilecek turizm türlerinden biri de “Çiftlik Turizmi” dir. Doğal zenginlikleri bitki ve hayvan türleri bakımından küçük bir kıta özeliği gösteren, bir dünya mirası olarak nitelendirebileceğimiz kültürel ve tarihi değerleri bünyesinde barındıran bir ülke olan Türkiye’de bu çalışmanın ana amacı: Çiftlik turizmi faaliyetlerinin incelenmesi ve çiftlikler ve çiftlik turizmi hakkında detaylı bilgiler vererek literatüre katkı sağlamaktır. Buna ek olarak “Çiftlik Turizmi” kavramının Dünya ve Türkiye’deki durumu ikincil verilerin analizi ile ortaya konmaya çalışılmıştır. Çalışmanın “Araştırma” bölümünde, Datça yarımadasında bulunan işletmelerden çiftliklerinde turizm tabanlı faaliyetleri uygulayanlar ile görüşülmüş, yarı yapılandırılmış mülakatlar ve gözlemler gerçekleştirilmiştir. Araştırmalar sonucunda görülmüştür ki; çiftlik turizmine katılan kişiler genellikle stresten uzak huzurlu bir ortam arayışında iken aynı zamanda farklı aktivitelere katılarak çiftlik hayatını deneyimlemek istemektedirler. Ayrıca çiftlik turizmi uygulamalarının bazı gözden kaçan dezavantajları da bulunmaktadır. Örneğin çiftçiler geleneksel çiftçilik kültüründen ve yaşam tarzından uzaklaşarak turizm faaliyetlerine adapte olabilmekte, asıl faaliyet alanlarını bir kenara bırakabilmektedirler

How is the Turkey in Farm Tourism?

There have been a lot of patterns leading people to travelling. One of these patterns is natural values. Slowing down in mass tourism have been leading people to alternative tourism types for the last decades. “Farm Tourism”, among other things, is one of the tourism types to be evaluated within the scope of the practice of spreading the tourism activities to the year. The main aim of this study in Turkey, which is a country that hosts cultural and historical values that can be qualified as a world heritage, is; to inspect farm tourism activities and to contribute to the literature by giving detailed information about farms and farm tourism and it has also been tried to reveal the state of the concept of farm tourism in the world and in Turkey, via the analysis of the secondary data. In the research part of the study, negotiations with the enterprises in Datça Peninsula which apply tourism-based activities in their farms, semi-structured interviews and observations have been performed. As a consequence of the research, it has been seen that the people who have been involved in farm tourism are generally willing to experience farm life by getting involved in different activities while they are in pursuit of a peaceful atmosphere away from stress. In addition, farm tourism has some unnoticed disadvantages: The farmers might diverge from the conventional farming culture and lifestyle and focus on tourism activities and as a result neglect their main activity areas

___

  • Bakır, M., S. Akhuy, G. Aydemir (2011). Permakültür El Kitabı Marmariç Ör- neği, Mengi Basım Yayım.
  • Buğday Derneği. (2014). 12.11.2015 tarihinde http://www.bugday.org/portal/ index.php adresinden erişildi.
  • Busby, G. ve Rendle, S. (2000). The Transition from Tourism on Farms to Farm Tourism, Tourism Management, 21(6), 635-642.
  • Çeken H., L. Karadağ ve T. Dalgın. (2007). Kırsal Kalkınmada Yeni Bir Yak- laşım Kırsal Turizm ve Türkiye'ye Yönelik Teorik Bir Çalışma. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 8, 1-14
  • Demio, Louis A. (1983). Farm Tourism in Europe, Tourism Management, 4-3, 155-166.
  • Fleisher, A. ve Felenstein, D. (2000). Support For Rural Tourism: Doesn't Make a Difference? Annals of Tourism Research, 27(4), 1007-1024.
  • Gannon, A. (1994). Rural Tourism As a Factor İn Rural Community Economic Devolopment for Economies in Transition. Journal of Sustaniable Tourism 2(1/2), 51-60.
  • George, H. ve Rilla, E. (2005). Agritourism Enterprises on Your Farm or Ranch: Where to Start. University of California, Division of Agriculture and Na- tural Resources. 14. 11. 2014 tarihinde http://anrcatalog.ucdavis.edu/ pdf/8334.pdf adresinden erişildi.
  • Gossling S. ve Mattson, (2002). Farm tourism in Sweden, Structure, Growth, Characteristics. Scandinavian Journal of Hospitaly and Tourism 2(1), 17-30.
  • Hummelbrunner, R. ve E. Miglbauer, (1994). Tourism promotion and Potential in Peripheral Areas: The Austrian case. Journal of Sustainable Tourism, 2(1+2), 41-50.
  • Karasar, N. (2005). Bilimsel Araştırma Yöntemi, Ankara: Nobel yayın Dağıtım.
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı (2015). Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesi- ne ve Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Teb- liğ No:2005/1, 10.11.2015 Tarihinde http://teftis. kulturturizm.gov.tr/ TR,14705/turizm-tesislerinin-belgelendirilmesine-ve-niteliklerin-.html adresinden erişildi.
  • Meyer ve Cech K. (2001). Regional co-operation in Rural Theme Trails, Lessons Learned From the "Cheese Trail Bregenzerwald" and Other Austrian Exam- ples. Proceeding of conference on New Directions in Managing Ru- ral Tourism and Leisure: Local İmpacts, Global Trends. Ayr: Scottish Agricultural Colllege.
  • Mollis, Bill (1991). Permakültüre Giriş, Sinek Sekiz Sürdürülebilir Yaşam Ki- tapları.
  • Nilsson, P. A. (2002). Staying on Farms: An İdeological Background. Annals of Tourism Research, 29, 7-24
  • Ollenburg, C. ve Buckley, R. (2007). Stated Economic and Social Motivations of Farm Tourism Operators, Journal of Travel Research, 45(4), 444-452.
  • Potocnik Irma, Slavic, Serge Schmitz (2013). Farm Tourism Across Europe, Europe Countrys.4· 2013 265-274, Department of Geography, Faculty of Arts, University of Ljubljana.
  • Rich, S. R., Xu, S., Barbieri, C. ve Arroyo, C. G., (2010). Agritourism, Farm Vis- its, Agro Tourism- Oh My Do Farmers, Residents, and Extension Faculty Speak the Same Language?. North Carolina Cooperative Extension Ser- vice, North Carolina State University, Raleigh, NC, 14.11.20014 tarihin- de www.ncsu.edu/tourismextension/ programs/documents/AG-768W. pdf. adresinden erişildi.
  • Selvi, S. M. ve Demirer, D. (2012). Ekolojik Tatil Çiftliklerinin TATUTA Projesi Deneyimine İlişkin Örnek Olay İncelemesi. Anatolia: Turizm Araştırma- ları Dergisi, Cilt 23, Sayı 2, Güz: 187 -202.
  • Sharply, R. ve Vass, A. (2006). Tourism, Farming and Diversification: an Attitu- dinal Study, Tourism Management, 27 (5). 1040-1052.
  • Türkdoğan, O. (2011). Kırsal Kalkınma Modelleri Doğu ve Güneydoğu Gerçe- ği, Dergi Park, İstanbul Üniversitesi.
  • Yıldırım A.ve H. Şimşek (2008).Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. An- kara: Seçkin Yayınevi.