SOSYAL BİLİMLERDE TARİHSEL EMPATİ VE BAKIŞ AÇISI KAZANMA

Öz Bu yazıda, ‘Sosyal Bilimlerde Tarihsel Empati ve Bakış Açısı Kazanma’ adlı editörlü bir kitabın incelemesi yapılacaktır. ‘Tarihsel empati ve bakış açısı kazanma’ kavramı, son 10 yıldır hem dünyada hem de Türkiye’de ivme kazanmış bir araştırma alanıdır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın halen kullanılmakta olan tarih eğitimi müfredatında da ‘tarihsel empati kavramı yer almaktadır. Bu bağlamda, tarih eğitim programında “eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme, yorum yapma, takım çalışması, problem çözme, öz yönetim, bağımsız çalışma, araştırma yapma, empati kurma, analitik düşünme vb. bilgi, beceri, yetenek ve tutumların öğrencilere kazandırılması” gerektiği ifade edilmektedir MEB, 2007: 11 . Tarihsel empati ile ilgili çok fazla basılı kitap yayını bulunmamaktadır. Araştırmalar, daha çok makaleler üzerine yoğunlaşmıştır.

Historical Empathy and Perspective Taking in the Social Studies

___

Davis Jr, O. L., Yeager, E. A., & Foster, S. J. (Ed) (2001). Historical Empathy and Perspective Taking in the Social Studies. Lanham, Maryland, USA: Rowman & Littlefield Publisher Inc.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) (2007). Talim Terbiye Kurulu Tarih Öğretim Programı. 8 Aralık 2013 tarihinde http://ttkb.meb.gov.tr/www/ogre- tim-programlari/icerik/72 adresinden erişildi.