Sekizinci sınıf öğrencilerinin akademik ertelemeleri ile sınav kaygısı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi

Bu araştırmada, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Kocaeli-İzmit İlçesinde öğrenim gören 8. sınıf öğrencilerinin akademik erteleme ile sınav kaygı düzeyleri düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmaya 81 öğrenci katılmış ve kendilerine “Sınav Kaygı Ölçeği”, “Ortaokul Öğrencilerinin Akademik Erteleme Ölçeği” ve Demografik Bilgi Formu” uygulanmıştır. Verilerin analizinde normal dağılım varsayımının sağlandığı durumlarda iki grup ortalamalarının karşılaştırılması için bağımsız örneklem t testi; normal dağılım varsayımının sağlanmadığı durumlarda ise Mann Whitney U testi kullanılmıştır. İkiden fazla grup ortalamasının karşılaştırılmasında normal dağılım olan testlerde ANOVA; normal dağılmayan verilerde Kruskal Wallis H testi kullanılmıştır. Sürekli verilerde Spearman korelasyon analizi; kategorik verilerde Ki Kare analizi yapılmıştır. Araştırmada akademik erteleme davranışı erkek öğrencilerde daha fazladır ve öğrencinin yaşına, ekonomik durumuna, LGS süreci sonucunda girdiği liseye ve algılanan başarı durumuna göre farklılaşmamıştır. Sınav kaygısı ölçeği ve alt boyut puanlarından elde edilen skorlara göre erkek öğrencilerin gelecek ile ilgili endişeleri kız öğrencilerden fazladır. Diğer alt boyutlarda ve ölçek genelinde cinsiyete göre farklılaşma yoktur. Sınav kaygısı puanları öğrencinin yaşına, ekonomik durumuna, LGS süreci sonucunda girdiği liseye ve algılanan başarı durumuna göre farklılaşmamıştır. Akademik erteleme ile sınav kaygısı ve sınav kaygısı alt boyutları olan başkalarının görüşü, elecek ve hazırlanmak ile ilgili endişeler, zihinsel ve bedensel tepkiler ve genel sınav kaygısı alt boyutu arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Akademik erteleme ile kişinin kendi görüşü alt boyutu arasında anlamlı, pozitif yönlü ve zayıf düzey bir ilişki vardır. Akademik erteleme, sınav kaygısı düzeyine göre farklılaşmamıştır.

The analysis of the relationship between exam anxiety and academic procrastination levels of 8th grade students

In this research, the relationship between academic procrastination and exam anxiety levels of 8th grade students studying in Kocaeli-Izmit in the 2018-2019 academic year was examined. 81 students participated in the study and they were administered the "Exam Anxiety Scale", "Middle School Students' Academic Procrastination Scale" and the Demographic Information Form. Independent sample t test to compare the means of two groups in cases where normal distribution assumption is provided in data analysis; In cases where the normal distribution assumption was not met, Mann Whitney U test was used. In comparing the means of more than two groups, ANOVA in tests with normal distribution; Kruskal Wallis H test was used for non-normally distributed data. Spearman correlation analysis in continuous data; Chi-square analysis was performed on categorical data. In the study, academic procrastination behavior is more common in male students and academic procrastination; It did not differ according to the age, economic status of the student, the high school he entered as a result of the LGS process, and his perceived success. According to the scores obtained from the exam anxiety scale and sub-dimension scores, male students have more concerns about the future than female students. There is no difference in terms of gender in other sub-dimensions and throughout the scale. Exam anxiety scores did not differ according to the student's age, economic status, high school he entered as a result of the LGS process, and perceived success. No significant relationship was found between academic procrastination and test anxiety and test anxiety sub-dimensions of others' opinions, concerns about future and preparation, mental and physical reactions, and general exam anxiety. There is a significant, positive and weak relationship between academic procrastination and one's own opinion sub-dimension. Academic procrastination did not differ according to exam anxiety level.

___

  • Akbay, S. E. ve Gizir, C. A. (2010). Cinsiyete Göre Üniversite Öğrencilerinde Akademik Erteleme Davranışı: Akademik Güdülenme, Akademik Özyeterlik ve Akademik Yükleme Stillerinin Rolü. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 6 (1), 60-78.
  • Akdoğan, A. (2013). Farklı Depresyon Anksiyete Stres Düzeylerine Sahip Üniversite Öğrencilerinin Akademik Erteleme Davranışlarının İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya.
  • Akkaya, E. (2007). Academic Procrastination Among Faculty of Education Students: The Role of Gender, Age, Academic Achievement, Perfectionism and Depression. Master’s Thesis, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara.
  • Aral, N. ve Başar, F. (1998). Çocukların Kaygı Düzeylerinin Yaş, Cinsiyet, Sosyo Ekonomik Düzey ve Ailenin Parçalanma Durumuna Göre İncelenmesi. Eğitim ve Bilim, 22 (110), 1-11.
  • Arslan, A. (2013). Lise Öğrencilerinin Akademik Erteleme Davranışlarının Karar Verme Stilleri ile İlişkisi. Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep Üniversitesi, Gaziantep.
  • Aşık, E. (2006). Yetiştirme Yurdunda Kalan Gençlerin Ergenlik Sorunları ve Baş etmeleri. Yüksek Lisans Tezi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Bolu.
  • Atroszko, P. A., Wróbel, W. K., Bereznowski, P. ve Lawendowski, R. (2019). The Relationship Between Study Addiction and Examination Stress Among Students of Music Academies. Roczniki Psychologiczne, 22 (2), 177-192.
  • Ay, Ş. Ç., Arslan, F. Z., Adıgüzel, İ. ve Çoban, K. (2019). Lise Öğrencilerinin Akademik Öz-Yeterlik Algısı ve Akademik Erteleme Davranışı Arasındaki İlişki. Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9 (1), 116-126.
  • Aydın, S. ve Takkaç, M. (2007). İngilizceyi İkinci Dil Olarak Öğrenenlerde Sınav Kaygısının Cinsiyet ile İlişkisi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9 (1), 259-266.
  • Aydın, E. (2016). Üniversite Giriş Sınavına Hazırlanan Öğrencilerin Sınav Kaygılarının Farklı Değişkenlere Göre İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Nişantaşı Üniversitesi, İstanbul.
  • Aydın, E. ve Gökçe, Z. (2018). Ergenlerde Akademik Erteleme ve Anne Baba Tutumları. III. INES Education and Social Science Congress, Antalya’da sunulan bildiri.
  • Aydoğan, D. (2008). Akademik Erteleme Davranışının Benlik Saygısı, Durumluluk Kaygı ve Öz-Yeterlik ile Açıklanabilirliği. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Aydoğan, D. ve Özbay, Y. (2012). Akademik Erteleme Davranışının Benlik Saygısı, Durumluluk Kaygı, Öz-Yeterlilik Açısından Açıklanabilirliğinin İncelenmesi. Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi, 2 (3), 1-10.
  • Aitken, M. E. (1982). A Personality Profile of the College Student Procrastinator. Doctoral Dissertation, University of Pittsburgh, ABD.
  • Armsden G. C. ve Greenberg M. T. (1987). The Inventory of Parent and Peer Attachment: Individual Differences and Their Relationship to Psychological Well-Being in Adolescence. Journal Youth Adolescent, 16, 427–454.
  • Ayoub F, Fares Y. ve Fares J. (2015). The Psychological Attitude of Patients Toward Health Practitioners in Lebanon. Nourth American Journal Medicine Science, 7, 452–8.
  • Bacanlı, H. (1999). Sosyal Beceri Eğitimi. Ankara: Nobel Yayınları.
  • Bahceci, D. (2006). Anatomi Dersinde Portfolyo Kullanmanın Öğrencilerin Bilişsel ve Duyuşsal Özellikleri Üzerine Etkisi. Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Bahçeci, D. (2009). Portfolyo Değerlendirmenin Sınav Kaygısı, Çalışma Davranışı ve Tutum Üzerine Etkisi. Ahi Evren Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 10 (1), 169-182.
  • Balkıs, M. (2006). Öğretmen Adaylarının Davranışlarındaki Erteleme Eğilimlerinin Düşünme ve Karar Verme Tarzları ile İlişkisinin İncelenmesi. Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.
  • Balkıs, M. ve Duru, E. (2010). Akademik Erteleme Eğilimi, Akademik Başarı İlişkisinde Genel ve Performans Benlik Saygısının Rolü. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 27 (27), 159-170.
  • Baltaş, A. (1999). Stres Altında Ezilmeden Öğrenmede ve Sınavlarda) Üstün Başarı (17. Bs.), İstanbul: Remzi Kitabevi.
  • Baltaş, A. ve Baltaş, Z. (1998). Başarılı ve Sağlıklı Olmak İçin Stresle Başa Çıkmanın Yolları. İstanbul: Remzi Kitabevi Yayınları.
  • Başarır, D. (1990). Ortaokul Son Sınıf Öğrencilerinde Sınav Kaygısı, Durumluk Kaygı, Akademik Başarı ve Sınav Başarısı Arasındaki İlişkiler. Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
  • Berber, Ş. (1990). Sosyo-Ekonomik Faktörlerin ve Ana-Baba Tutumlarının Okul Başarısına Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Berengi, N. (1996). Anadolu Liseleri Sınavına Hazırlanan Farklı Sosyo-Ekonomik Düzeydeki Beşinci Sınıf Öğrencilerinin Sınav Kaygı Düzeyleri ile Benlik Kavramlarının Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara.
  • Boyacıoğlu, N. E. ve Küçük, L. (2011). Ergenlikte Mantık Dışı İnançlar Sınav Kaygısını Nasıl Etkiliyor?. Journal of Psychiatric Nursing, 2 (1), 40-45.
  • Bozkurt, S. (2012). İlköğretim İkinci Kademe Öğrencilerinde Sınav Kaygısı, Matematik Kaygısı, Genel Başarı ve Matematik Başarısı Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul.
  • Çakıcı, D. Ç. (2003). Lise ve Üniversite Öğrencilerinde Genel Erteleme ve Akademik Erteleme Davranışının İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara.
  • Çakmak, Ö. ve Hevedanlı, M. (Temmuz 2004). Biyoloji Öğretmen Adaylarının Kaygılarını Etkileyen Etmenler. XIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı, Malatya’da sunulan bildiri.
  • Çakmak, A., Şahin, H. ve Demirbaş, E. A. (2017). 7. ve 8. Sınıf Ortaokul Öğrencilerinin Sınav Kaygısı ve Benlik Saygısı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. E-Kafkas Eğitim Araştırmaları Dergisi, 4 (2), 1-9.
  • Çapulcuoğlu, U. ve Gündüz, B. (2013). Lise Öğrencilerinde Tükenmişliğin Cinsiyet, Sınıf düzeyi, Okul Türü ve Algılanan Akademik Başarı Değişkenlerine Göre İncelenmesi. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3 (1), 12-24.
  • Cassady, J. C., Pierson, E. E. ve Starling, J. M. (2019). Predicting Student Depression with Measures of General and Academic Anxieties. In Frontiers in Education, 4, 11, 08 Aralık.2020 tarihinde https://doi.org/10.3389/feduc.2019.00011. adresinden erişildi.
  • Çavdar, A. (2020). 11-14 Yaş Grubu Öğrencilerin Akademik Erteleme Düzeylerinin Sosyo-Demografik Özellikler Açısından İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Çağ Üniversitesi, Mersin.
  • Çelebi, B. (2007). İlköğretim II. Kademe Öğrencilerinin Korkuları: Akademik Başarıya Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Niğde Üniversitesi, Niğde.
  • Çelik, Ç. B. ve Odacı, H. (2015). Akademik Erteleme Davranışının Bazı Kişisel ve Psikolojik Değişkenlere Göre Açıklanması. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 30 (3), 31-47.
  • Çetin, N., Ceyhan, E. ve Öztürk, N. (2017). Lise Öğrencilerinin Akademik Erteleme Davranışlarının Sürekli Kaygı, Akılcı Olmayan İnanç, Öz Düzenleme ve Akademik Başarı ile İlişkisi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, (32) 2, 1-20.
  • Çıkrıkçı, Ö. ve Erzen, E. (2016). Cinsiyetin Akademik Erteleme Üzerindeki Etkisi: Meta-Analiz. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 31 (4), 750-761.
  • Çivitçi, A. (2006). Ergenlerde Mantık Dışı İnanç ve Sürekli Kaygı İlişkisi. Eğitim Fakültesi Dergisi, 7, 27-39.
  • Daşkafa, Ş. (2002). İlköğretim İkinci Kademe Matematik Müfredatı ile Liselere Giriş Sınavları Matematik Sorularının Karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, İstanbul.
  • Dökmen, Ü. (2002). İletişim Çatışmaları ve Empati. İstanbul: Sistem Yayıncılık.
  • Duckworth A. L., Peterson C., Matthews M. D. ve Kelly D. R. (2007). Grit: Perseverance and Passion for Long-Term Goals. Journal of Personality and Social Psychology, 92, 1087–1101.
  • Durdu, A. (2019). Ortaokul 7. ve 8. sınıf Öğrencilerinin Sosyal Medya Bağımlılıkları ve Akademik Erteleme Davranışlarının İncelenmesi. Doktora Tezi, Toros Üniversitesi, Adana.
  • Dursun, Ş. (2004). Öğrencilerin Matematikte Başarısını Etkileyen Faktörler: “Matematik Öğretmenlerinin Görüşleri Bakımından”. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 24 (2), 217-230.
  • Dursun, Ş. ve Bindak, R. (2011). İlköğretim II. Kademe Öğrencilerinin Matematik Kaygılarının İncelenmesi. Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 35 (1), 18-21.
  • Duysak, B. (2018). Sınav Kaygısı Yaşayan Lise Son Sınıf Öğrencilerinin Ebeveynlerinin Bilişsel Şemaları. Yüksek Lisans Tezi, Üsküdar Üniversitesi, İstanbul.
  • Dünya Bankası (2013). Türkiye’de Okullarda Mükemmeliyeti Teşvik Etmek. Washington, DC: World Bank.
  • Ekinci, E. (2011). Ortaöğretim Öğrencilerinin Akademik Özyerlik Düzeyleri ve Akademik Erteleme Davranışlarının Öğrenilmiş Çaresizlik Düzeylerini Yordama Gücü. Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tokat.
  • Ergün, M. (1985). Karşılaştırmalı Eğitim. Malatya: İnönü Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü. 08 Aralık 2020 tarihinde www. egitim. aku. edu. tr/kegitim. pdf adresinden erişildi.
  • Eurypedia. (2013). Europeanencyclopedia on National Education Systems. 29 Ocak 2021 tarihinde webgate.ec.europa.eu/fpfis/mwikis/eurydice/index.php title=Countries adresinden erişildi.
  • Fares, J. ve Fares, Y. (2016). The Role of Yoga in Relieving Medical Student Anxiety and Stress. North American Journal of Medical Sciences, 8 (4), 202-204.
  • Ferrari, J. R. (2011). AARP Still Procrastinating?: The No-Regrets Guide to Getting it Done. John Wiley & Sons.
  • Garzón-Umerenkova, A. ve Gil-Flores, J. (2017). Academic Procrastination in Non-Traditional College Students. Electronic Journal of Research in Educational Psychology, 15 (3), 510-532.
  • Gençdoğan, B. (2006). Lise Öğrencilerinin Sınav Kaygısı ile Boyuneğicilik Düzeyleri ve Sosyal Destek Algısı Arasındaki İlişkiler. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7 (1), 153-164.
  • Güler, M., Arslan, Z. ve Çelik, D. (2018). Liselere Giriş Sınavına İlişkin Matematik Öğretmenlerinin Görüşleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 16 (1), 337-363.
  • Gür, B. S., Çelik, Z. ve Coşkun, İ. (2013). Türkiye’de Ortaöğretimin Geleceği: Hiyerarşi mi Eşitlik mi. Seta Analiz, 69, 1-26.
  • Gürültü, E. ve Deniz, L. (2017). Investigation of the Relationship Between High School Students’ Academic Procrastination Behaviors and Their Use of Social Media. Journal of Human Sciences, 14 (1), 772-788.
  • Hayran M. ve Hayran M. (2011). Sağlık Araştırmaları için Temel İstatistik. Ankara: Omega Araştırma.
  • Hen, M. ve Goroshit, M. (2020). The Effects of Decisional and Academic Procrastination on Students’ Feelings Toward Academic Procrastination. Current Psychology, 39 (2), 556-563.
  • Hill, P. L., Burrow, A. L. ve Bronk, K. C. (2016). Persevering with Positivity and Purpose: An Examination of Purpose Commitment and Positive Affect as Predictors of Grit. Journal Happiness Studies, 17, 257–269.
  • Hirvonen, R., Yli-Kivistö, L., Putwain, D. W., Ahonen, T. ve Kiuru, N. (2019). School-Related Stress Among Sixth-Grade Students–Associations with Academic Buoyancy and Temperament. Learning and Individual Differences, 70, 100-108.
  • Horstmanshof, L. ve Zimitat, C. (2007). Future Time Orientation Predicts Academic Engagement Among First-Year University Students. British Journal of Educational Psychology, 77, 703–718.
  • Howlett, T. A. (1987). Hormonal Responses to Exercise and Training: A Short Review. Clinical Endocrinol (Oxf), 26, 723–42.
  • İlhan, M. ve Sünkür, M. Ö. (2012). Matematik Kaygısı ile Olumlu ve Olumsuz Mükemmeliyetçiliğin Matematik Başarısını Yordama Gücü. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 8 (1), 178- 188.
  • İskender, M. (2011). The Influence of Self-Compassion on Academic Procrastination and Dysfunctional Attitudes. Educational Research and Reviews, 6 (2), 230-234.
  • Jamieson, J. P., Peters, B. J., Greenwood, E. J. ve Altose, A. J.(2016). Reappraising Stress Arousal İmproves Performance and Reduces Evaluation Anxiety in Classroom Exam Situations. Social Psychological and Personality Science, 6, 579–587.
  • Jin, H., Wang, W., ve Lan, X. (2019). Peer Attachment and Academic Procrastination in Chinese College Students: A Moderated Mediation Model of Future Time Perspective and Grit. Frontiers in Psychology, 10, 1-11. 12 Kasım 2020 tarihinde doi: 10.3389/fpsyg.2019.02645adresinden erişildi.
  • Kandemir, M. (2010). Akademik Erteleme Davranışını Açıklayıcı Bir Model. Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Khan, M. J., Arif, H., Noor, S. S. ve Muneer, S. (2014). Academic Procrastination Among Male and Female University and College Students. FWU Journal of Social Sciences, 8 (2), 65-70.
  • Karabekiroğlu, K. (2014). Ergenin Ruhsal Gelişimi. İstanbul: Say Yayınları.
  • Kaya, M. (2015). Ortaöğretime Geçiş Sistemi Ortak Sınavlarına Girecek Ortaokul 8. Sınıf Öğrencilerinin Bağlanma Stilleri ile Sınav Kaygı Düzeyleri Arasındaki İlişki. Doktora Tezi, Aydın Üniversitesi, İstanbul.
  • Kayapınar, E. (2006). Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS)’na Hazırlanan İlköğretim 8. Sınıf Öğrencilerinin Kaygı Düzeylerinin İncelenmesi (Afyonkarahisar İli Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Kocatepe Üniversitesi, Afyon.
  • Khalsa S. B. (2004). Yoga as a Therapeutic Intervention: A Bibliometric Analysis of Published Research Studies. Indian Journal Physiol Pharmacol, 48, 269–85.
  • Knaus, W. J. (1998). Do it Now! Break the Procrastination Habit, Newyork: John Wiley veSons, Inc.
  • Klingsieck, K. B. (2013). Procrastination. European Psychologist, 18 (1), 24-34.
  • Koçkar, A, Kılıç, B. ve Şener Ş. (2002). İlköğretim Öğrencilerinde Sınav Kaygısı ve Akademik Başarı. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi, 9 (2),100–105.
  • Köse, S., Yılmaz, Ş. K. ve Göktaş, S. (2018). The Relationship between Exam Anxiety Levels and Sleep Quality of Senior High School Students. Journal Psychiatric Nursing, 9 (2), 105-111.
  • Kutlu, M. ve Demir, Y. (2016). Ergenlerdeki Akademik Erteleme Davranışının İncelenmesi. Hedefe Doğru İnsan Psikolojik Danışma ve Rehberlik II Sempozyumu, Samsun’da sunulan bildiri.
  • Kutlu, M. ve Demir, Y. (2017). İnternet Bağımlılığı, Akademik Erteleme ve Akademik Başarı Arasındaki İlişkiler. The Journal of Academic Social Science Studies, 61, 91-105.
  • Küçüker, B. ve Tekin, U. (2018). 7-8. Sınıf Özel Okul Öğrencilerinin Sınav Kaygısı ile Anne-Baba Tutumları ve Mükemmeliyetçi Kişilik Özellikleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Aydın Sağlık Dergisi, 4 (2), 55-68.
  • Lam K. K. L. ve Zhou M. (2019). Examining the Relationship Between Grit and Academic Achievement Within K-12 and Higher Education: A Systematic Review. Psychology in the Schools, 56, 1654–1686.
  • Lang F. R. ve Carstensen L. L. (2002). Time Counts: Future Time Perspective, Goals, and Social Relationships. Psychology and Aging, 17, 125–139.
  • Lowinger, R. J., Kuo, B. C., Song, H. A., Mahadevan, L., Kim, E., Liao, K. Y. H. ve diğerleri (2016). Predictors of Academic Procrastination in Asian İnternational College Students. Journal of Student Affairs Research and Practice, 53 (1), 90-104.
  • Manisha, M., Pavithra, V., Suganya, M. ve Arun, B. (2019). Evaluation of Exam Anxiety Among Health Science Students, 6 (9), 359-363.
  • Mehta, M. ve Taneja, P. (2013). Effect of Short-Term Yoga Practices on Psychological General Well Being in Medical Students. Journal of Evolution Medical and Dental Science, 2, 1812–20.
  • Milgram, N., Marshevsky, S. ve Sadeh, C. (1995). Correlates of Academic Procrastination: Discomfort, Task Aversiveness, and Task Capability. The Journal of Psychology, 129 (2), 145-155.
  • Mukhlis, H., Triaristina, A., Wahyudi, D. A. ve Putri, R. H. (2020). Anxiety Confronts Practice Exam Reviewed from Optimism, Emotional Intelligence, and Social Support on Student of STIKES. Talent Development & Excellence, 12 (2), 830-842.
  • On5yirmi5.com.(2020). 17Ağustos 2020 tarihinde on5yirmi5.com/egitim/egitim-guncel/gecmisten-gunumuze-ortaogretime-gecis-sistemi/ adresinden erişildi.
  • Oran, S. (2016). Anadolu Lisesi Öğrencilerinde Akademik Erteleme Davranışının İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Çağ Üniversitesi, Mersin.
  • Orehek E., Vazeou-Nieuwenhuis A., Quick E. ve Weaverling G. C. (2017). Attachment and Self-Regulation. Personality and Social Psychology Bulletin, 43, 365–380.
  • Özer, B. U., Demir, A. ve Ferrari, J. R. (2009). Exploring Academic Procrastination Among Turkish Students: Possible Gender Differences in Prevalence and Reasons. The Journal of Social Psychology, 149 (2), 241-257.
  • Qu, Z., Chen, J., Li, B., Tan, J., Zhang, D. ve Zhang, Y. (2020). Measurement of High-School Students’ Trait Math Anxiety Using Neurophysiological Recordings During Math Exam. IEEE Access, 8, 57460-57471.
  • Paechter, M., Macher, D., Martskvishvili, K., Wimmer, S. ve Papousek, I. (2017). Mathematics Anxiety and Statistics Anxiety. Shared But Also Unshared Components and Antagonistic Contributions to Performance in Statistics. Frontiers in Psychology, 8, 1196.
  • Pychyl, T. A., Coplan, R. J., ve Reid, P. A. (2002). Parenting and Procrastination: Gender Differences in the Relations Between Procrastination, Parenting Style and Self-Worth in Early Adolescence. Personality and İndividual Differences, 33 (2), 271-285.
  • Rasor, I. T. ve Rasor, R. A. (1998). Test Anxiety and Study Behavior of Community College Students in Relation to Ethnicity, Gender and Age, (ED 415942), 1-21.
  • Ruz, M. E. A., Al-Akash, H. Y. ve Jarrah, S. (2018). Persistent (Anxiety and Depression) Affected Academic Achievement and Absenteeism in Nursing Students. The Open Nursing Journal, 12, 171–179.
  • Schraw, G., Wadkins, T. ve Olafson, L. (2007). Doing the Things We Do: A Grounded Theory of Academic Procrastination. Journal of Educational Psychology, 99 (1), 12-25.
  • Solomon, L. J. ve Rothblum, E. D. (1984). Academic Procrastination: Frequency and Cognitive-Behavioral Correlates. Journal of Counseling Psychology, 31 (4), 503–509.
  • Steel, P. (2007). The Nature of Procrastination: A Meta-Analytic and Theoretical Review of Quintessential Self-Regulatory Failure. Psychological Bulletin, 133, 65–94.
  • Steel, P. ve Klingsieck, K. B. (2016). Academic Procrastination: Psychological Antecedents Revisited. Australian Psychologist, 51 (1), 36-46.
  • Stegers‐Jager, K. M., Savas, M., van der Waal, J., van Rossum, E. F. ve Woltman, A. M. (2020). Gender‐Specific Effects of Raising Year‐1 Standards on Medical Students' Academic Performance and Stress Levels. Medical Education, 54 (6), 538-546.
  • Tanrıkulu, M. (2013). Ergenlerin Akademik Erteleme Davranışlarıyla Benlik Saygılarının İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.
  • Tanrısevdi, F. ve Kıral, B. (2018). Çin ve Türk Eğitim Sisteminin Karşılaştırılması. Çağdaş Yönetim Bilimleri Dergisi, 5 (3), 223-240. Tavşancıl, E. (2005). Tutumların Ölçülmesi ve SPSS ile Veri Analizi. Nobel Basımevi: Ankara.
  • Tekbaş S. (2009). Edirne Merkez İlçede İlköğretim Son Sınıf Öğrencilerinde Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) ve Lise Son Sınıf Öğrencilerinde Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) Sınav Kaygısı ve Etkileyen Etmenler. Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi, Edirne.
  • Toy, B. Y. (2014). Ders Çalışmaya Yönelik Tutum, Akademik Erteleme ve Aralarındaki Çoklu Aracılık İlişkisi. Kuramsal Eğitimbilim Dergisi, 7 (4), 505-527.
  • Trigueros, R., Padilla, A.M., Aguilar-Parra, J.M., Rocamora, P., Morales-Gázquez, M. J. ve López-Liria, R. (2020). The Influence of Emotional Intelligence on Resilience, Test Anxiety, Academic Stress and the Mediterranean Diet. A Study with University Students. International Journal of Environmental Research and Public Health, 17 (6), 2071.
  • Tümerdem, R. (2007). Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Kimya Son Sınıf Öğrencilerinin Kaygılarını Etkileyen Etmenler. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 6, 32-45.
  • Ural, A. ve Kılıç, İ. (2006). Bilimsel Araştırma Süreci ve SPSS ile Veri Analizi (2. Bs.). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Uzun, B. ve Topkaya, N. (2011). Akademik Erteleme ve Sınav Kaygısı. Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 2 (2), 12-19.
  • Uzun, A.E. (2016). Farklı Liselere Devam Eden Ergenlerin Facebook Bağlanma Stratejileri ile Akademik Erteleme Davranışları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Aydın Üniversitesi, İstanbul.
  • Üredi, I. ve Üredi, L. (2007). Öğrencilerin Öz-Düzenleme Becerilerini Geliştiren Öğrenme Ortamının Oluşturulması. Edu7, 2(2), 1-30.
  • Wu, F. ve Fan, W. (2017). Academic Procrastination in Linking Motivation and Achievement-Related Behaviours: A Perspective of Expectancy-Value Theory. Educational Psychology, 37 (6), 695-711.
  • Yaman, N. (2020). Farklı Lise Türünde Olan Lise Son Sınıf Öğrencilerinin Sınav Kaygılarının Uyku Kaliteleri İle İlişkisi. Yüksek Lisans Tezi, Biruni Üniversitesi, İstanbul.
  • Yaycı, L. ve Düşmez, İ. (2016). Adolesanların Akademik Erteleme Davranışlarının Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi. Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, 6 (10), 82-101.
  • Yeşil, R. ve Şahan, E. (2012). Öğretmen Adaylarının Akademik İşlerini Erteleme Nedenleri. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 12 (2), 218-236.
  • Yolcu, M. A. (2015). Aile Sosyo-Ekonomik Durumu ve Ana-Baba Tutumlarının Sınav Kaygısı Düzeyleri Üzerine Etkilerinin İncelenmesi: Konya Örneğinde Üniversite Sınavına Dershaneye Giderek Hazırlanan Öğrencilere Bir Uygulama. Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi, Konya.
  • Yıldırım İ. (2008). Family Variables Influencing Test Anxiety of Students Preparing for the University Entrance Examination. Eurasian Journal of Educational Research, 31, 171-86.
  • Yıldırım, Ü. (2011). Ortaöğretim Öğrencilerinin Psikolojik Belirtilerinin Sosyal Destek Algısı ve Akademik Erteleme Açısından İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi, Sakarya.