ÖMER SEYFETTİN’İN KALEME ALDIĞI DESTANLAR ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Araştırmanın Temelleri: Avrupa başta olmak üzere ulusların inşasında destanların önemli bir yeri vardır. Yeniden yazılan destanlar, uluslaşma sürecinde toplumların ihtiyaç duyduğu kahramanları ve kahramanlıkları inşa etmede, kültürel kimliğin oluşumunda oldukça önemlidirler. Araştırmanın Amacı: Destanların uluslaşma süreci ile bağlantısı, Türk destanlarının yeniden kaleme alınma süreci ve bu bağlamda Ömer Seyfettin’in Türk destanının yazma çabalarını değerlendirmek. Veri Kaynakları: Türk destanları ve Ömer Seyfetin hakkında yapılan çalışmalar. Tartışma ve Sonuç: Ziya Gökalp ve M. Fuat Köprülü gibi Ömer Seyfettin de Avrupa’da kültür araştırmalarını yakından takip etmiş ve Türklerin de tıpkı İlyada ve Odise gibi, Kalevela gibi milli bir destana ihtiyacı olduğunu, bu nedenle büyük bir Türk destanının yazılması gerektiğini savunmuş ve bu yönde bazı denemeler yapmıştır

An Evaluation on the Epics is Written by Ömer Seyfettin

Bases of Research: Especially in Europe, epics have an important role in the construction of the nation. Re-written epics are very important in the process of nation needs heroes of society and to creat a hero and the formation of cultural identity. Purpose of Research: In this paper, connection of epics with the nation process and rewriting process of Turkish epics and Ömer Seyfettin’s efforts of writing Turkish epic were examined. Resources of Data: Works about Turkish epics and Ömer Seyfettin. Discussion and Conclusion: Omer Seyfettin such as Ziya Gökalp and M. Fuat Köprülü was closely followed in European cultural studies and was considered the Turks also, just like Troy, and Odysseus, as Kalevela need is a national epic, so defended should be written a great Turkish epic and made some attempts in this direction

___

Alangu, Tahir (1983). Türkiye folkloru elkitabı. İstanbul: Adam Yayıncılık.

Argunşah, Hülya (2000). Ömer Seyfettin bütün eserleri şiirler, mensur şiirler, fıkralar, hatıralar, mektuplar. İstanbul: Dergâh Yayınları.

Argunşah, Hülya (2001a). Ömer Seyfettin bütün eserleri makaleler 1. İstanbul: Dergâh Yayınları.

Argunşah, Hülya (2001b). Ömer Seyfettin bütün eserleri makaleler 2, Tercümeler. İstanbul: Dergâh Yayınları.

Argunşah, Mustafa (1984). Ömer Seyfeddin’de Ergenekon destanı. Doğumunun 100. Yılında Ömer Seyfettin, İstanbul: Marmara Üniversitesi Yayınları, 170-180.

Atsız, Hüseyin Nihal (1997a). Türk destânı üzerinde incelemeler 2: Türk destânı üzerinde çalışanlar. Türk Tarihinde Meseleler, İstanbul: İrfan Yayınevi, 129- 133.

Atsız, Hüseyin Nihal (1997b). Türk destânı üzerinde incelemeler 4: Türk destânını nazma çekme teşebbüsü a) Uğuz Kağan Destanı. Türk Tarihinde Meseleler, İstanbul: İrfan Yayınevi, 141-146.

Atsız, Hüseyin Nihal (1997c). Türk destânı üzerinde incelemeler 5: Türk destânını nazma çekme teşebbüsü b) Kopuzlama ve Oğuzlama. Türk Tarihinde Meseleler, İstanbul: İrfan Yayınevi, 147-152.

Azadovski, Mark (1992). Sibirya’dan bir masal anası. Girişi Yazan ve İngilizce’den Çeviren: İlhan Başgöz, Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.

Canatak, A. Mecit (2006). Oğuz Kağan Destanı’nın cumhuriyet devri Türk şiirine yansımaları ve Basri Gocul’un Oğuznâme’si. Mitten Meddaha Türk Halk Anlatıları Uluslararası Sempozyum Bildirileri, Ankara: Gazi Üniversitesi THBMER Yayını, 223-231.

Çobanoğlu, Özkul (1999). Halkbilimi kuramları ve araştırma yöntemleri tarihine giriş. Ankara: Akçağ Yayınları.

Duymaz, Ali (2007). Ömer Seyfettin’in makalelerinde folklora bakış. 1. Dünden Bugüne Ömer Seyfettin Sempozyumu 09-11 Mart 2007 Bildiriler, İstanbul: Gönen Belediyesi Kültür Yayınları, 1-14.

Filizok, Rıza (1984). Ömer Seyfeddin’in eserlerinde halk edebiyatı tesirleri. Doğumunun 100. Yılında Ömer Seyfettin, İstanbul: Marmara Üniversitesi Yayınları, 113-126.

Güvenç, Bozkurt (1997). Türk kimliği kültür tarihinin kaynakları. İstanbul: Remzi Kitabevi.

Heyd, Uriel (2002). Türk ulusçuluğunun temelleri. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.

Kaya, Muharrem (2004). Türk romanında destan etkisi. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.

Maksetov, Kabıl (1980). Kırk kız Karakalpak halkının kaharmanlık destanı. Nökis: Karakalpakstan Baspası.

Ögel, Bahaeddin (1998). Türk mitolojisi kaynakları ve açıklamaları ile destanlar. I. Cilt, Ankara: Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Türk Tarih Kurumu Yayınları.

Tural, Sadık (1999). Tarihten destana akan duyarlılık. Ankara: Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Yayınları.

Vatandaş, Celalettin (2004). Ulusal kimlik Türk ulusçuluğunun doğuşu. İstanbul: Açılım Kitap.

Ziya Gökalp (2007). Türkçüğün esasları. Ziya Gökalp Kitaplar. Yayına Hazırlayan: M. Sabri Koz, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, 165-298.