MODERN TÜRK HİKAYECİLİĞİNDE ÖMER SEYFETTİN ETKİSİ

"Edebiyat, düşünce, duygu ve hayallerin yazı halinde, güzel ve etkili bir şekilde anlatılması sanatf'dır. Edebiyat eserleri ise toplumların bütün değerlerini dünden bugüne taşırlar. Hikâye, edebiyatın bir türü olarak sıradan bir anlatımın ötesinde edebiyat kadar eskiye dayanır. Fakat modern hikâyenin geçmişi çok yenidir. Edebiyatımızda modern hikâye Ömer Seyfettin'le başlamıştır. Kendisinden sonra gelen bütün hikâye ve romancılar onun etkisinde kalmışlardır. Ömer Seyfettin, çağdaşı sanatçılardan bir çoğunun unutulmasına rağmen edebiyatımızın daima gündeminde olan önder bir sanatçımızdır. Onun hikâyeleri kişiliğinden ve yaşadığı dönemden kaynaklanan nedenlerden dolayı çok kesin olarak bugün de yarın da geçerli yüce amaçlara yöneliktir.

THE EFFECT OF ÖMER SEYFETTİN ON MODERN TURKISH TALE

Literatüre is the art of vvritten explanations of thoughts, sentiments and imaginations in a pleasant and effective vvay. Works of literatüre also carry out ali vaiues of the community from past to novvadays Tale, beyond an ordinary expression, as a type of literatüre is as old as literatüre itself but the history of the modern tale is very recent. Modern tale has begun vvith Ömer Seyfettin in our Literatüre. Novelist and story writers who succeeded him have taken him as an example. Although most of the contemporary men of letters have been forgotten, Ömer Seyfettin is a leading man of letters vvho has ahvays in vogue. His tales are oriented to sııblime aims that are definitely valuable novvadays and in the future because of his personality and the period in vvhich he lived.

___

  • Aydemir, Cengiz. (1989), Ömer Seyfettin ve Hikâyelerinde Eğitim Değerleri. Uludağ Üniversitesi, Basılmamış Doktora Tezi.
  • Karaalioğlu, Seyit Kemal. (1964), Edebiyat Sanatı. İstanbul.
  • Kavcar, Cahit. (1974), II. Meşrutiyet Devrinde Edebiyat ve Eğitim. Ankara.
  • Önertoy, Olcay. (1984), Cumhuriyet Dönemi Türk Roman ve Öyküsü. Ankara.