MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ (MEGEP) MUHASEBE-FİNANSMAN ALANI MODÜLLERİNİN ETKİNLİĞİNİN TESPİTİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Günümüz dünyasındaki teknolojik gelişmeler, yeni meslek alanlarını ortaya çıkararak mesleki ve teknik eğitimin önemini artırmıştır. Türkiye’de mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesine yönelik olarak “Mesleki Eğitim ve Öğretim Sistemini Güçlendirme Projesi (MEGEP)” başlatılmıştır. MEGEP’in eğitim modüllerinin etkinliğinin tespitine yönelik olarak şimdiye kadar birçok çalışma yapılmış olup, bu çalışmalar sonucunda modüllere ilişkin olarak mesleki eğitimin başarıya ulaşması noktasında birtakım sorunların yaşandığı tespit edilmiştir. Bu çalışmada da, Ticaret Meslek Liselerinde MEGEP modülleri kapsamında verilen muhasebe eğitiminin etkinliğinin öğrenci görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla bir anket hazırlanarak İstanbul’da bulunan ticaret meslek liselerinin arasından basit rassal örnekleme yöntemiyle seçilen 10 okulda toplam 500 öğrenciye uygulanmıştır. Anket sonuçları SPSS 11 istatistik paket programından faydalanılarak analiz edilmiştir. Yapılan analizlerin sonucunda, öğrencilerin muhasebe eğitimine yönelik olarak hazırlanan modüllerden orta düzeyde memnun oldukları tespit edilmiştir.

Vocational Education And Training System Strengthening Project Accounting-Financing A Research Study The Effectiveness Of Field Modules

Today’s World technological developments increased importance of technical and professional education by bring out new profession fields. As for the development of vocational and technical education, “Vocational Education and Training System Strengthening Project (SVET)” has been initiated in Turkey.Many studies have been done to determine the effectiveness of training modules of MEGEP so far, at the point of success of vocational education and training modules several problems had been detected after these studies were made. At this study, evaluations the effectiveness of accounting education within the context of Vocational Trade Schools MEGEP moduleswere aimed in accordance with the views of students. For this purpose, a survey was prepared and applied a total of 500 students from 10 trade vocational high school which was selected simple randomly in Istanbul. The survey results were analyzed by SPSS 14 statistical package program. As a result of the conducted analyzes, at this modules preparing for student’s accounting education were detected moderately satisfaction.

___

  • Adıgüzel, Oktay Cem ve Şaban Berk (2009). “Mesleki Ve Teknik Ortaöğretimde Yeni Arayışlar: Yeterliğe Dayalı Modüler Sistemin Değerlendirilmesi”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi. Haziran. Cilt:V1, Sayı: I, 220-236.
  • Bay, Mutlu Mehmet (2010). “MEGEP Kapsamında Ticaret Meslek Liselerindeki Muhasebe Eğitimi Uygulamasında Karşılaşılan Aksaklıklar Ve Çözüm Önerileri: Ankara Örneği”. Gazi Üniversitesi. Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara.
  • Çıraklık ve Meslek Eğitimi Kanunu (3308 S.K). Resmi Gazete. Sayı. 26312. 19.06.1986.
  • Dursun, Bülent (2008). “Yönetici ve Öğretmen Görüşleri ile Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesinin (MEGEP) Etkililiğinin De- ğerlendirilmesi”. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi. Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Ankara.
  • EARGED (2006). Öğretim Programları ve Modüller Öğretim Uygulama Kılavuzu, MEB, Ankara.
  • Gömleksiz, Mehmet Nuri ve Pınar Erten (2010). “Mesleki Ve Teknik Ortaöğretimde Modüler Öğretim Programının Uygulanmasında Karşılaşılan Güçlükler: Nitel Bir Çalışma”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi. Eğitim Fakültesi Dergisi. Haziran 2010. Cilt:VI1, Sayı: I. 174-198.
  • Orhaner, Emine ve A. Tunç. (2003). Ticaret ve Turizm Öğretiminde Özel Öğretim Yöntemleri. Gazi Kitabevi. Ankara.
  • Seçilmiş, Cihan ve Kurban Ünlüönen (2011), “Eğitim Materyali Olarak MEGEP Kapsamında Hazırlanan Modüllerin Değerlendirilmesi Üzerine Bir Alan Araş- tırması”. Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dergisi. Sayı 31. Sayfa 53-68.
  • Süer, Murat. (2007). “Ticaret Meslek Liselerinde Muhasebe Eğitimi, Muhasebe Eğitiminden Beklentiler ve Karşılaşılan Sorunlar”. İstanbul Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü. İstanbul.
  • TÜİK. Uluslararası Standart Eğitim Sınıflaması (Uses-1997) El Kitabı. (1999).1. Baskı. Haziran.
  • USES-1997 El Kitabı. (1999). Uluslararası Standart Eğitim Sınıflaması. UNESCO İstatistik Enstitüsü. Çeviri. 1. Baskı.Haziran.
  • Usul, Hayrettin, Hüsrev Eroğlu ve Osman Akın. (2007). “Meslek Liseleri Ve Meslek Yüksek Okullarındaki Eğitim Süreçleri Arasındaki Uyum Sorunun Analizi Ve Ticaret Lisesi Örneği”. Selçuk Üniversitesi, Karaman İ.İ.B.F. Dergisi. Sayı: 12. Haziran. 235-243.
  • Yıldız, Merve ve Zeki Kaya (2013). “Meslek Liselerindeki Programlama Temelleri Dersi Programının Değerlendirilmesi”. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi. Cilt: 2. Sayı: 2. 359-368.
  • http:// www.megep.meb.gov.tr
  • http://www.meb.gov.tr/Duyurular/Duyurular2006/Takvim/Egitim_Sistemi. Html. 10.02.2013.
  • http://mebk12.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/32/09/907227/icerikler/muhasebe-vefinansman alan_315895.html,01.07.2013
  • http://iys.inonu.edu.tr/webpanel/dosyalar/442/file/TES&OYbolum2.pdf. 05.03.2013.
  • http://mevzuat.meb.gov.tr/html/24804_0.html. 06.02.2013.
  • http://mebk12.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/06/01/951068/icerikler/bolumlerimiz_ tanitim_30336.html.
Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5265
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1998
  • Yayıncı: Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

DEVRE TATİL SİSTEMİNDE ALGILANAN HİZMET KALİTESİ: KÜTAHYA İLİNDE KONAKLAYAN MÜŞTERİLER ÖRNEĞİ

Sebahattin KARAMAN, Uğur CEYLAN

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ NECATİBEY EĞİTİM FAKÜLTESİ İNGİLİZCE ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRENEN ÖZERKLİĞİ KONUSUNDAKİ GÖRÜŞLERİ

Kemal Oğuz ER

ÖNLİSANS DÜZEYİNDE TURİZM EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN OTEL YİYECEK İÇECEK BÖLÜMÜNE YÖNELİK TUTUMLARI

İbrahim GİRİTLİOĞLU, Atınç OLCAY

MUHASEBE KÜLTÜRÜ İLE İLGİLİ SEÇİLMİŞ BAZI ÇALIŞMALARIN AMPİRİK ANALİZİ

Selahattin KARABINAR, Varol KIŞLALIOĞLU

İSTANBUL’DA FAALİYET GÖSTEREN SEYAHAT ACENTELERİNDE PERSONEL GÜÇLENDİRME VE İNOVASYON İLİŞKİSİ

Nilgün AVCI, Gökçen Gözde ULU

Kıskançlık ile İşten Ayrılma Niyeti Arasındaki İlişkide Örgütsel İmajın Aracı Rolü: Sağlık Çalışanları Üzerine Bir Araştırma

Mustafa GÜNALAN, Adnan CEYLAN

TÜRK EĞİTİM TARİHİNDE AYDINLIĞIN GELDİĞİ OCAK: İSMAİL GASPIRALI VE EĞİTİM-ÖĞRETİM FAALİYETLERİ

Yalçın ERGÜNEŞ

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE TÜRKİYE TURİZMİNE ETKİLERİ: DELFİ ANKET YÖNTEMİYLE YAPILAN BİR UYGULAMA ÇALIŞMASI

Burhan AYDEMİR, Hüseyin ŞENEROL

ŞANLIURFA’DA KÜLTÜR TURLARINA KATILAN YERLİ TURİSTLERİN ANLIK SATIN ALMA DAVRANIŞLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

A. Celil ÇAKICI, Murat ÖZDAMAR

İKY UYGULAMALARINA YÖNELIK ALGININ ÖRGÜTSEL BAĞLILIĞA ETKISINDE İŞ TATMINININ ARA DEĞIŞKEN OLARAK İNCELENMESI

Hakan KİTAPÇI, Özgür Can KAYGISIZ