KIRSAL KESİMDE VE KENTLERDE YAŞAYAN AİLELERİN DAYANIKLI TÜKETİM MALLARI SATIN ALMA KARARLARININ KARŞILAŞTIRILMASINA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Problem Durumu: Bu çalışmada, kırsal ve kentsel yerleşim bölgelerinde yaşayan aileler arasında satın alma kararını veren bireyler ve bu bireylerin rolleri açısından farklılık olup olmadığı incelenmektedir. Satın alınan mallar çok çeşitli olabileceği için araştırma dayanıklı tüketim malları ile sınırlandırılmıştır. Araştırmanın Amacı: Bu araştırmanın amacı, dayanıklı tüketim malları için satın alma kararının verilmesi aşamasında kırsal kesimde yaşayan aileler ile kentlerde yaşayan aileler arasında farklılık olup olmadığını belirlemektir. Bu amaca yönelik olarak, bu çalışmada, satın alma kararını veren kişi, satın alma yeri ve satın alma şekli açısından kırsal ve kentsel yerleşim bölgelerinde yaşayan ailelerin birbirinden farklılaşıp farklılaşmadığı irdelenmiştir. Yöntem: Çalışmada yüz yüze anket yöntemiyle alan araştırması gerçekleştirilmiştir. Bulgular ve Sonuçlar: Satın alma kararını veren bireyi ve etkisini tespit etmeye yönelik olarak düzenlenmiş birinci hipotezin analizi sonucunda, annenin etkisinin ve anne-baba birlikte karar verme durumunun yerleşim yerlerine göre farklılık gösterdiği ve bu iki değişkenin kentsel yerleşim yerlerinde daha fazla etkili olduğu ortaya çıkmaktadır. İkinci hipotezde, yerleşim yerlerine göre ailelerin dayanıklı tüketim mallarını satın aldığı yerlerin farklı olup olmadığı incelenmiş ve yapılan analiz sonucunda kırsal kesim ile kentsel kesimde yaşayan aileler arasında bir farklılık tespit edilmiştir. Kırsal kesimde yaşayan aileler departmanlı mağazalardan daha az alışveriş yaparken, çoğunlukla imalatçı firma ve bayilerden alışveriş yapmaktadır. Kentlerde yaşayan aileler ise, imalatçılar, bayiler ve departmanlı mağazalardan alışveriş yapmaktadırlar. Ailelerin dayanıklı tüketim mallarını satın alma şekli ile yaşadıkları yerleşim yerleri arasında bir ilişkinin olup olmadığını tespit etmeye yönelik hazırlanmış üçüncü hipotezde, kırsal yerleşim yerlerinde insanların daha çok taksitli alışverişi tercih ettikleri kentsel yerleşim yerinde ise buna ek olarak tüketicilerin kredi kartıyla alışveriş yaptığı sonucuna ulaşılmıştır. Öneriler: Kentsel kesimde yaşayan ailelere ilişkin üretim ve pazarlama faaliyetlerinde evin hanımının anne ihtiyaç, istek ve beklentileri göz ardı edilmemelidir. Kırsal ve kentsel kesimlerde yaşayan ailelerin dayanıklı tüketim mallarını satın aldıkları yer ve satın alma şekli çok önemlidir. İşletmeler buna uygun dağıtım ve tutundurma faaliyetlerine ağırlık vermelidir

A Research Comparing The Durable Goods Purchase Decision Of Rural And Urban Families

Problem: In this work, It has been studied on who decide to the purchase decision between the families living in cities and rural areas. It has also been studied whether there are differences as to the roles of them. As the goods bought would be many in kind, this study has been limited with durable goods. Aim of the study : The aim of this study is to determine whether there are differences between the families living in cities and rural areas at the time of giving a purchase decision. Accordingly to this aim, in this work it has been studied on the one who makes the purchase decision and from the point of the place of buying and the style of buying between the families in the cities and in the rural areas. It has also been mentioned how they differ from each other in this work. Method: In this work, a field study has been done with a method of face to face questionaire. Findings and results : As a result of analyzing hypothese made to determine the effect of the individual who makes the purchase decision, both the mothers effect itself and mother-father effect have been analyzed and determined some certain differences according to the areas. In the second hypothese, according to the living areas, it has been studied places of purchase durable goods as to the both areas and as a result of this, it has been determined that there are some differences between the people living in cities and in rural areas. The families living in rural areas do less shopping from department stores. They usually do shopping from manufacturers, franchises and department stores. In the third hypothese, the people living in rural areas usually pay their bills in instolments but, on the other hand, addition to this the people living in cities pay their bills by credit card. Suggestions: With regard to the families living in cities, in the activities of production and marketing, it should not be ignored of the hopes and expectations of a house wife. The place and the style of purchase durable goods for the families living in cities and rural areas is very important. Businesses should give more importance to the distribution, place and promotion activities

___

Alacahan, O. (1994). Sivas’ta kentleşme sürecinde sanayileşme olgusu. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sivas.

Akın, E. (1991). Aile kurumu ve türk aile ilişkilerinin kuramsal bir çözümlemesi. Gazi Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, 7(1 – 2), 349-389.

Aydın K. ve Özbek, V. (2005). Ailenin seçmen davranışları üzerindeki etkisi. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8, s.144-167.

Bakırcı F. (1999). Tüketici Karar Ve Davranışlarını Belirleyen Faktörler Ve İki Grup İlde Tüketim Fonksiyonları İle Mukayesesi. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Cumhuriyet Üniversitesi Soyal Bilimler Enstitüsü, Sivas..

Berkman, H.W. (1997). Consumer behaviour. İllinois : Ntc Publishing Group.

Chaney, D. (1996). Yaşam tarzları. Ankara: Dost Kitabevi.

Commurı S. and Gentry, J.W. (2000). Opportunites for family research in marketing. Academy of Marketing Science Review, 00 (08), s.1-35

Düzakın E. (2005). Bilimsel araştırmalarda örneklem büyüklüğünü belirleme. Pazarlama Dünyası, 19(1), s.62-64

Giddens, A. (2000). Sosyoloji. Ankara: Ayraç Yayınevi.

Görmez, K. (1991). Türkiye de köyden şehre göç ve şehir yapısında ortay çıkan bazı değişmeler. Gazi Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, 7(1-2), s.459-491.

Güven, S. (1996). Türkiye De Sosyal Sorunlar Ve Sosyal Politikalar. Bursa: Ezgi Kitabevi.

İslamoğlu, A. H. (1999). Aile içinde kullanılan dayanıklı tüketim mallarının satın alma karar sürecinde aile üyelerinin rolleri malların niteliğine göre değişiyor mu?. Pazarlama Dünyası, 10 (60), 24-27.

İslamoğlu, A. H. (1999). Pazarlama yönetimi stratejik ve global yaklaşım. İstanbul: Beta Yayınları.

İslamoğlu, A. H. (2003). Tüketici davranışları. İstanbul: Beta Yayınları.

Karabulut, M. (1989). Tüketici davranışı. (3.Basım). İstanbul: İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Yayını.

Kongar E. (1970). Türkiye’de aile: yapısı, evrimi ve bürokratik örgütlerle ilişkileri. Amme İdaresi Dergisi, 3(2), s.58-83.

Kotler, P. (1984). Pazarlama yönetimi. İstanbul: Beta Yayınları.

Mert, S. (2001). Tüketici Davranışlarını Belirleyen Etkenler: Sosyal Sınıfların Tüketici Davranışları Üzerindeki Etkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara.

Murray, J.A. (1971). A model toward optimizing advertising effort on durable goods purchase. European Journal Of Marketing, 5(1), s.29-33.

Odabaşı Y. ve Barış, G. (2002). Tüketici davranışları. İstanbul: Mediacat Yayınevi.

Tek, Ö. B. (1999). Pazarlama ilkeleri. İzmir: San Ajans.

(2006 May 12) (2006 May 8)