DİKİLİ VE BERGAMA ÇEVRESİNDE YAĞIŞ ÖZELLİKLERİ VE YAĞIŞ DEĞİŞKENLİĞİ

Bu çalışmada, çevre peyzajı üzerinde önemli ölçüde belirleyici etkiye sahip olan yağışın, Dikili ve Bergama çevresindeki günlük şiddeti, aylık ve yıllık değişmeleri incelenmiştir. İncelemede 1950-1995 dönemine ait günlük yağış verileri kullanılmışür. Amaca uygun olarak, Dikili ve Bergama'da yağışın günlük, aylık ve yıllık değişimi çeşitli şiddet sınıflan dikkate alınarak analiz edilmiştir. Ayrıca norrnalleştirilmiş yağış verileri kullanılarak meteorolojik kuraklık sınırlan ortaya konmuştur. Yapılan analizler sonucu, inceleme alanında 25 mm'nin altındaki yağışlarda bir yoğunlaşmanın olduğu belirlenmiştir. Haziran - Eylül döneminde, aylık ortalamamn alünda ve aylık ortalamamn ıkı katından fazla yağışlann orammn yüksek olması nedeniyle, yağış değişkenliğinin arttığı tespit edilmiştir. Dikili ve Bergama istasyonlanmn yıllararası yağış değişkenliği incelendiğinde, 1968 yılından sonra yağış miktannda azalma olduğu ve bu azalmanın 1989 yılından sonra tekrar artış yönünde olduğu gözlenmiştir. Bu eğilimin bir sonucu olarak, 1989-1995 döneminde kurak ve çok şiddetli kurak yıllar gerçekleşmiştir. İncelemede ortaya çıkan sonuçlar değerlendirilerek bazı önerilerde bulunulmuştur

In this study, daily rainfall intensity, monthly and annuall rainfall variations, determining natural landscape of the environment, are tried to reveal in the area of Dikili and Bergama. Daily rainfall data during the period of 1950-1995 were used for analiysis. By taking into consideration»different intensity categories, daily, montly and annual rainfall variations in Dikili and Bergama area, as suitable for aim, were studied. Separately, the limits of meteorological drought were determined by using the normalized rainfall data for the stations. To result of analysis done, what there was some intensity in rainfalls below 25 mm per day in study area was revealed. Increase of rainfall vanation in the period of JuneSeptember was established, due to the high ration rainfall which is lower than that of monthly mean and which is more than twice as much as monthly mean. When

___

ERİNÇ, S.( 1984) Klimatoloji ve Metotları. İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Coğrafya Enstitüsü Yayınlan: 2, İstanbul.

KOÇMAN, A. Türkiye İklimi, (1993a) E.Ü. Edebiyat Fakültesi Yayınlan: 72, İzmir.

KOÇMAN, A. (1993) İnsan Faaliyetleri Ve Çevre Üzerinden Etkileri Açısından Ege Ovalarının İklimi, E.Ü. Edebiyat Fakültesi Yayınlan: 73, İzmir .

SEZER, İ. (1993) Karaburun Yarımadasının Fiziki Coğrafyası, Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Coğrafya Anabilim Dalı, İzmir (Basılmamış Doktora Tezi).

TÜRKEŞ, M. (1990) Türkiye'de Kurak Bölgeler ve Önemli Kurak Yıllar, İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Coğrafya Enstitüsü, İstanbul (Basılmamış Doktora Tezi).