DEMOGRAFİK ÖZELLİKLER AÇISINDAN ÇALIŞANLARIN KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK ALGILARI

Bu çalışma, Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Trakya Birlik Genel Müdürlüğü’nde çalışanların Kurumsal Sosyal Sorumluluk KSS algılarının demografik özelliklere göre farklılık gösterip göstermediğini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, genel müdürlükte çalışan 102 kişiye anket yapılmıştır. Araştırma evreni tam sayım suretiyle temin edilmiştir. Araştırma sonucunda, çalışanların KSS’ye ve KSS’nin alt boyutlarına ekonomik, gönüllü, etik ve yasal sorumluluk yönelik algıları, cinsiyet, eğitim ve görev pozisyonlarına göre farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Ancak, çalışanların yaş değişkenine göre KSS’ye ve KSS’nin ekonomik sorumluluk boyutuna yönelik ve toplam çalışma süresine göre KSS’ye, KSS’nin ekonomik ve gönüllü sorumluluk boyutlarına yönelik algılarında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır

The Perception of Corporate Social Responsibility of Employees from The Perspective of Demographic Features

This study is conducted with the aim of revealing whether of corporate social responsibility CSR perception of “The Oilseeds & Agricultural Sales Cooperatives Union of Thrace” Trakya Birlik employees vary or not in accordance with demographic features. For this purpose, a questionnaire was distributed to 102 employees working at Head Office. The study population is obtained by means of complete inventory. The results revealed that the employees’ perceptions of CSR and its sub-dimensions economic, voluntary, moral and legal responsibility has not varied in respect of gender, education and position at work. However, the perceptions of the employees concerning the economic dimension of CSR and its sub-dimensions has reflected variance regarding the age factor and variance on their perceptions about CSR and its economic as well as voluntary responsibility with regard to the total working period

___

  • Ateşoğlu, İ. ve Türker, A. (2010). Konaklama İşletmelerinin Sosyal Sorum- luluk Faaliyetlerine Yaklaşımı: Muğla İli Örneği. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi , 15 (3), 207-226.
  • Vural Z. B. A. ve Coşkun, G. (2011). Kurumsal Sosyal Sorumluluk ve Etik. Gü- müşhane Üniversitesi İletişim Fak Elektronik Dergisi, 1, 61-87.
  • Bali, S. ve Cinel, M. (2011). Bir Rekabet Aracı Olarak Kurumsal Sosyal Sorum- luluk. Orta Doğu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 2 (4), 45-60.
  • Bay, E. (2006). İsteğe Bağlı Kurumsal Sosyal Sorumluluk Bileşeninin Türkiye Kapsamında İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul.
  • Bayraktaroğlu, S., Yılmaz, S. E. ve Can, F. (2014). Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algısının Örgütsel Bağlılığa Etkisini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma. Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, 2 (3), 99-122.
  • Carroll A. B. (1991). The Pyramid of Corporate Social Responsibility: Toward The Moral Management of Organizational Stakeholders, Business Hori- zons, 39-48.
  • Çalışkan, O. ve Ünüsan, Ç. (2011). Otel Çalışanlarının Kurumsal Sosyal So- rumluluk Algısının İş Tatmini ve İşte Kalma Niyetine Etkisi. Anato- lia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 22 (2), 154-166.
  • Demir, R. ve Türkmen, E. (2014). Çalışanların Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algılarının Örgüte Bağlılıkları Üzerindeki Etkisinin İncelenmesine Yö- nelik Bir Araştırma. Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6 (2), 47-59.
  • Dinçer, M. ve Özdemir, Y. (2013). Kurumsal Sosyal Sorumluluk Uygulamaları ve Eş biçimcilik: On Büyük Türk Holding Üzerine Vaka Çalışması. Af- yon Kocatepe Üniversitesi İİBF Dergisi, 15 (2), 31-66.
  • Erkman, T. ve Şahinoğlu, F. (2012). Kurumsal Sosyal Sorumluluk Faaliyetle- rine İlişkin Çalışan Algıları İle Örgütsel Bağlılığın Hizmet Sektöründe İncelenmesi. Marmara Üniversitesi İİBF Dergisi, 33 (2), 267-294.
  • Ersöz, H. (2007). Türkiye'de Kurumsal Sosyal Sorumluluk Anlayışının Gelişiminde Meslek ve Sivil Toplum Kuruluşları. İstanbul Ticaret Odası Yayınları No: 2007-36, İstanbul.
  • Güngör, C. (2010). Kurumsal Sosyal Sorumluluk Kampanyalarının İşletmeye Olan Katkıları, Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Üniversitesi, İstanbul.
  • Kaplan, M. (2013). Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algılamalarının Örgütsel Öz- deşleşme Üzerindeki Etkisi. Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 26, 77-97.
  • Kelgökmen, D. (2010). İşletmelerin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Düzeylerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Literatür Taraması. Ege Akademik Bakış Der- gisi, 10 (1), 303-318.
  • Korkmaz, S. (2009). İşletmelerin Sosyal Sorumlulukları. (1. Basım). Kocaeli: Umuttepe Yayınevi.
  • Marangoz, M. (2012). Girişimcilik. (1. Basım). İstanbul: Beta Yayınevi.
  • Mermutlu, G. F. (2009). Türkiye'de Kurumsal Sosyal Sorumluluk Uygulaması: Kar- delen Projeleri Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul.
  • Özaslan, E. (2006). Sosyal Sorumluluk Projelerinin Desteklenmesinde Etik Değerle- rin Rolü Üzerine Karşılaştırmalı Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi. Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul.
  • Özdemir, H. (2009). Kurumsal Sosyal Sorumluluğun Marka İmajına Etkisi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 15, 57-72.
  • Şahinoğlu, (2011). Kurumsal Sosyal Sorumluluk Faaliyetlerinin Çalışanların Örgüt- sel Bağlılıklarıyla Olan ilişkisine Yönelik Bir Uygulama. Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi. İstanbul.
  • Şengel, S. (2011). İşletmelerin Sosyal Sorumluluğu ve Bir Araştırma. 06 12 2015 tarihinde http://icongfers2011.tolgaerdogan.net/documents/national_ presantations/ul12.pdf adresinden erişildi.