BEŞ HECECİLER DE BİR DEĞER OLARAK MİLLİ ROMANTİK DUYUŞ TARZI

Beş Hececiler , Hecenin Beş Şâiri veya Hececiler olarak da bilinen,Faruk Nâfiz (Çamlıbel), Orhan Seyfi (Orhon), Yusuf Ziyâ (Ortaç), Halit Fahri (Ozansoy) Enis Behiç (Koryürek) gibi şairlerle temsil edilen; edebî ve kültürel gelenek olarak Anadolu/ Asya Türk varlığına yaslanan Milli Edebiyat Hareketinin şiir kolu olarak kabul edilebilir. Çünkü bu şairlerin dil anlayışlarını, ölçü ve izlek bağlamındaki kabullerini, Milli Edebiyat Hareketi belirler. Milli Edebiyat Hareketinin milli lisan, milli edebiyat ve nihayet milli devlet gibi esasları, Ömer Seyfettin, Ali Canip, Ziya Gökalp, Ahmet Hikmet, Orhan Seyfi, Enis Behiç gibi şairlerin ve yazarların da milli romantik bir duyuştarzını oluşturur. Bu bağlamda Beş Hececilerin temsil değeri en yüksek duygusu milli romantik duyuş tur.

InFive Spellers a Value as the Perception of the National Romantic Style

A group of poets are known as Five spellers , Five poets of spelling or Spellers Faruk Nafiz (Çamlıbel), Orhan Seyfi (Orhon), Yusuf Ziyâ (Ortaç), Halit Fahri (Ozansoy) and Enis Behiç (Koryürek), as a literary and cultural tradition of the Anatolian/leaning on the existence of the National Literature Movement of Asian Turkish poetry. There for this is in the context of the topic and to measure their understanding of language, the poets, the National Literature Movement. The National Literature Movement of the national language, as the national State of national literature, and finally, Ömer Seyfettin, Ziya Gökalp, Ahmet Ali Canip, wisdom, of poets and authors also creates national romantic style .In this context, the value represents the highest sense of Five Spellers national romantic style .

___

  • Aktaş, Ş. (1996). Yenileşme Dönemi Türk Şiiri ve Antolojisi-1.Ankara: Akçağ Yayınları.
  • Ayvazoğlu, B. (1997). Geleceğin Direnişi. İstanbul: Ötüken Yayınları. Doğan, A. (1999). Cumhuriyet Dönemi Türk Şiirinde Yeni Oluşumlar. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.
  • Kaplan, M. (1987). Türk Milletinin Kültürel Değerleri.Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.
  • Kolcu, A.İ. (1997). Millî Romantizm Açısından Cengiz Aytmatov.İstanbul: Ötüken Yayınları.
  • Pelvanoğlu, E. (2007). “Ossianizm ve Beş Hececiler”, Milli Folklor, S. 75.