Palyatif Bakımda Onikomikoz ve Hiperkeratoz Birlikteliği Görülen Bir Olgu Sunumu

Giriş: Onikomikoz el ve ayak tırnaklarının mantar enfeksiyonudur. Ayak tırnaklarında el tırnaklarından daha fazla görülen, sarı, beyaz ve kahverengi renk değişikliği oluşan onikoliz ve subungal hiperkeratoz gibi klinik görünümlere sahiptir. Bu olguda palyatif bakım ünitesinde yatmakta olan hastada gelişen onikomikoz ve buna bağlı oluşan subungal hiperkeratoz tablosunu ilginç görünümü nedeniyle sunmayı amaçladık.Olgu: Kalp yetmezliği, Alzheimer tanılarına sahip, yatağa bağımlı olan 89 yaşında erkek hasta beslenme bozukluğu ve dekübit ülserleri nedeniyle palyatif bakım ünitesine yatırıldı. Genel durumu orta, bilinci açık olan hastanın oral alımı yoktu. Hastanın her iki ayak başparmak tırnakları 5 cm uzunluğunda 3 cm genişliğinde sarı beyaz renkte ve pürüzlü görünümde idi. Boynuz şeklinde ayak sırtına doğru uzama gösteriyordu. Diğer tırnakları da sarı kahverengi renkte, sert ve kalın görünümde idi (Şekil 1). Hematoksilen-eozin boyama ile patoloji görüntüsünde keratinöz materyal içerisinde mantar sporları izlendi (Şekil 2). Tartışma: Hastayla ilgilenen hekim hastasına bütüncül yaklaşmalı ve sadece mevcut hastalıkları değil risk oluşturabilecek durumları da yönetebilmelidir. Özellikle immün sistemi zayıf olan hastalarda önemli bir morbidite sebebi olan onikomikoz açısından ayakların değerlendirilmesi de bu tür hastalarda rutin muayenenin bir parçası olmalıdır

Introduction: Onychomicosis is the fungal infection of the hand and foot nails. It has different clinical appearances like onycholysis and subungal hyperkeratosis which are seen with yellow, white and brown color changes and more frequent in foot nails than the hand nails. In this case we aimed to present the onychomycosis, and the subungal hyperkeratosis which is developed because of the onychomycosis, in a patient hospitalized in palliative care unit owing to its interesting feature appearance.Case: 89 years old patient with heart failure and Alzheimer was hospitalized to palliative care unit for the treatment of nutritional insufficiency and decubitus. The general status of the patient was moderate, he was conscious, but was not able to feed orally. Both toes nails of the patient were 5 cm in length and 3 cm in width, white-yellow colored rugged. They were lying through the feet surface like a horn. All other feet nails were yellow-brown colored, stiff and thick (Figure 1). In microscopical examination of the hematoxylin-eosin stained ceratosis material fungal spores were viewed (Figure 2). Conclusions: Physician who take care of the patient must show a holistic approach to manage not only the present diseases but also the conditions that may generate a risk to the patient. Examination of the feet should be a part of the routine physical examination especially in the immune compromised patients in whom onychomycosis is an important cause of morbidity. 

___

  • 1. Gül Ü. Derinin Yüzeysel Dermatofit Enfeksiyonları. Ankara Med J 2014; 14(3): 107-113.
  • 2. Köse ÖK, Güleç AT. Onikomikoz Tanı ve Tedavisi. Turkiye Klinikleri Journal of Dermatology Special Topics 2016; 9(3): 13-19.
  • 3. Kuyucu N. Non-İnvaziv Mukokutanöz Fungal Enfeksiyonlarda Tedavi. Güncel Pediatri 2006; 4: 147-149.
  • 4. Üçkan Ş, Özbilge H. Derinin Yüzeyel Mantar İnfeksiyonları. Erciyes Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Eczacılık Temel Bilimleri Anabilim Dalı Bitirme Tezi, Kayseri, 2012. (available to: https://pharmacy.erciyes.edu.tr/ckfinder/userfiles/files/bitirmeler/Seyda_%C3%9C%C3%A7kan_Tez.pdf)
  • 5. Uludağ MO. Diyabete bağlı ikincil hastalıklar (komplikasyonlar). Diyabet ve Obezite 2010; 23: 39-43.
  • 6. Eskiyurt N. Yaşlılarda Ayak Sorunları ve Tedavisi. Turkiye Klinikleri Journal of Physical Medicine Rehabilitation Special Topics 2010; 3(2): 62-68.
  • 7. Tüzün Ç, Tıkız C. Yaşlılarda Ayak Sorunları. Turkish Journal of Geriatrics 2003; 6(4): 135-141.
  • 8. Yazıcı A. Yaşlanmaya Bağlı Saç ve Tırnak Değişiklikleri. Turkiye Klinikleri Journal of Cosmetic Dermatology Special Topics 2012; 5(2): 57-63.
  • 9. Güdücüoğlu H, Akdeniz N, Bozkurt H ve ark. Beden Eğitimi Bölümü Öğrencilerinin Yüzeyel Mantar Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Van Tıp Dergisi 2006; 13 (2): 53-55.
  • 10. Taşkıran B, Güldiken S, Turgut N ve ark. Diyabetik Ayak Gelişiminde Elektrofizyolojik Risk Faktörü: Posterior Tibiyal Sinir İleti Bozukluğu. Yeni Symposium 2009; 47(2): 76-79.
Balıkesir Medical Journal-Cover
  • Yayın Aralığı: Yıllık
  • Başlangıç: 2017
  • Yayıncı: Balıkesir Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

TÜRK POPULASYONUN DA ÇENE KEMİKLERİNDE KALMIŞ KÖK PARÇALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ: RETROSPEKTİF ÇALIŞMA

Numan DEDEOĞLU, Şuayip Burak DUMAN, Oğuzhan ALTUN

Dev Mesane Taşı, Bilateral Hidronefroz Ve Üriner İnkontinans: Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi

Erkan ERDEM, Akın USTA, Eren ALTUN, Meriç KARACAN

Bruton hastalığı zemininde gelişen PML olgusuna pediatrik radyoloji açısından bakış

Mehmet Burak OZKAN, Meltem CEYHAN BİLGİCİ, Alişan YİLDİRAN

BALIKESİR İLİNDEKİ KOLOREKTAL POLİPEKTOMİ OLGULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Figen ASLAN, Gülay TURAN, Eren ALTUN

ORAL ANTİDİYABETİK PİOGLİTAZONUN KARACİĞER KANSERİ ÜZERİNE ETKİSİ

Ayla SOLMAZ AVCIKURT

Dalakta Sklerozan Anjiomatoid noduler transformasyon gösteren olguya shear-wave elastografi bulguları ışığında yaklaşım ve literatüre kısa bir özet

Mehmet burak Ozkan, Meltem Ceyhan bilgici

İNTRAOPERATİF KONSÜLTASYONUN MEME CERRAHİSİ VE SENTİNEL LENF NODU BİYOPSİSİNDEKİ ÖNEMİ

Ferah TUNCEL DALOĞLU, Emre Çağatay KÖSE, Ahmet DAĞ

Normal erkek fenotipe sahip 45, X/46, XY kromozomal mosaizm ve azoospermisi olan infertil hasta

Erkan ERDEM, Akın USTA, Eren ALTUN, Meriç KARACAN

Karbonmonoksit intoksikasyonunun neden olduğu miyokardiyal hasar: Olgu Sunum

Ali GÜR, Kasım TURGUT, Taner GÜVEN, Hakan OĞUZTÜRK, Neslihan YUCEL, Burak Katipoğlu

Palyatif Bakımda Onikomikoz ve Hiperkeratoz Birlikteliği Görülen Bir Olgu Sunumu

Ali Ramazan BENLİ, Cansu KAVRUT, Cansu ŞERİFOĞLU, Alpay AKTÜMEN, Süleyman ERSOY, Didem ADAHAN