EMNİYET, GÜVENLİK, KENT EMNİYETİ VE KENT GÜVENLİĞİ: KAVRAMSAL BİR ANALİZ

İnsanların en temel ihtiyaçlarından birisi olan güvenlik, farklı disiplinler tarafından ele alınan bir konudur. Yaşama hakkı ile temel hak ve özgürlüklere sahip olmak ve bunları etkin bir şekilde kullanmak ancak emniyetli ve güvenli bir kentte mümkündür. Fakat günümüzde kentsel sorunların ve güven(siz)liğin bölgesel ve küresel düzeyde tehditler oluşturması, kentlerin de emniyet ve güvenlik bağlamında ele alınmasını zorunlu kılmıştır. Dolayısıyla, kentlerde emniyet ve güvenlik olgusunu ve kent emniyeti ve güvenliğini tehdit eden unsurları, çağın anlayışına uygun bir biçimde tekrar ele almak durumundayız. Bunu başarabilmek, öncelikle emniyet ve güvenlik terimlerinin ne ifade ettiğini doğru bir şekilde kavramaya bağlıdır. Bununla birlikte, günümüzde çoğu terimlerde olduğu gibi ‘emniyet’ ve ‘güvenlik’ terimlerinde de bir anlam kargaşası yaşanmaktadır. Kent emniyeti bağlamında toplumun, kent güvenliği bağlamında ise kolluğun ne gibi sorumluklarının olduğunun bilinmesi, bu terimlerin anlamlarının, benzerliklerinin ve farklılıklarının doğru bilinmesine bağlıdır. Emniyet ve güvenlik terimlerinin benzer kavramlar olarak kabul edilmesi, kentlerde emniyet ve güvenliğin sağlanmasına yönelik uygun strateji ve etkin çözüm yollarının bulunmasını zorlaştıracak, bu terimler arasında ayrım yapmak ise, emin ve güvenli kent idealine daha hızlı ulaşmak için bir fark oluşturacaktır. Bu makalede, İngilizcedeki ‘safety’ kelimesi için “emniyet” kelimesinin, ‘urban safety’ kelimesi için ‘kent emniyeti’ kelimesinin ve İngilizcedeki ‘security’ kelimesi için ‘güvenlik’ kelimesinin, ‘urban security’ kelimesi için ise ‘kent güvenliği’ kelimesinin kullanılmasının daha uygun olduğu sonucu çıkmaktadır. Bununla birlikte, ‘emniyet’ ve ‘güvenlik’ terimleri arasındaki benzerlikler ve farklılıklar göz önüne alınarak kentlerde emniyet ve güvenlik yönetiminin koordine edilmesi ve yürütülmesi gerekir. Bu amaçla bu makalede, bu terimler arasındaki anlam kargaşasının ortadan kaldırılması, tanımlarının net bir biçimde yapılması ve kavram sınırlarının çizilmesi amaçlanmaktadır.

SAFETY, SECURITY, URBAN SAFETY AND URBAN SECURITY: A CONCEPTUAL ANALYSIS

Being one of the most basic needs of the human, security is a matter that is addressed by different disciplines. Having the right to life and fundamental rights and freedoms and using them effectively is only possible in a safe and secure city. But today, that the urban problems and (in)security in cities constitute threats at regional and global levels have led to the necessity that cities also have to be dealt within the context of safety and security. Therefore, we have to reconsider the elements of safety and security in cities and the threats to the safety and security of the city in a way that suits the understanding of this age. Achieving this primarily depends on comprehending the concepts of safety and security correctly. However, as in most terms today, there is a sense of confusion in terms of ‘safety’ and ‘security’. Understanding the responsibilities of the community in the context of urban safety and the law enforcement agencies in the context of urban security depends on the correct understanding of the meanings, similarities and differences of the terms ‘safety’ and ‘security’. Accepting the terms safety and security as similar concepts will make it difficult to find appropriate strategies and effective solutions for ensuring safety and security in cities but to make a distinction between these terms will make a difference to reach a safe and secure city ideal faster. In this article, it is assumed that it is more appropriate to use the word ‘safety’ in English for ‘emniyet’ in Turkish and ‘urban safety’ for ‘kent emniyeti’ in Turkish, and ‘security’ in English for ‘güvenlik’ and ‘urban security’ for ‘kent güvenliği’ in Turkish. However, safety and security management in cities should be carried out coordinated by taking into account the similarities and differences between the terms ‘safety’ and ‘security’. With this in mind in this article, it is aimed to remove the confusion of meaning between these terms, to make the definitions of them clear and to draw the boundaries of these concepts.

___

  • Albrechtsen, E., 2002. A Generic Comparison of Industrial Safety and Informtion Security. Norwegian University of Science and Technology, Department of Industrial Economics and Technology Management.http://www.iot.ntnu.no/users/ albrecht/rapporter/generic%20comparision%20o f%20ind%20saf%20and%20inf%20sec.pdf (Ziyaret tarihi: 18/09/2017).
  • Albrechtsen, E., 2003. Security vs. Safety. NTNU- Norwegian University of Science and Technology. Department of Industrial Economics and Technology Management. http://www.iot.ntnu. no/users/albrecht/rapporter/notat%20safety%20 v%20security.pdf.(Ziyaret tarihi: 18/09/2017).
  • Algan, N., 2005. Kirlilikten Ulusal Güvenliğe. Yeşil Ufuklar, Sayı:1, Ocak 2005.
  • Aydın, A. H., 1996. Polis Meslek Hukuku, Ankara: Doğuş Matbaası.
  • Ayverdi, İ., 2008. Misalli Büyük Türkçe Sözlük, 3, Baskı, İstanbul: Kubbealtı Neşriyat.
  • Bal M. A., 2003. Modern Devlet ve Güvenlik, İstanbul: IQ Kültür Sanat.
  • Bilmen, Ö. N., 2016. Kur’anı Kerimin Türkçe Meali Alisi ve Tefsiri. Neml, 27/91.
  • Council of Europe., 1992. European Urban Charter. Conference of Local and Regional Authorities of Europe (CLRAE) on 18 March 1992, a Session held during the annual Plenary Session of the CLRAE (17-19 March 1992, Strasbourg). https://rm.coe.int/168071923d. (Ziyaret tarihi: 01.10.2017).
  • Coursen, S., 2017. Safety vs. security: Understanding the difference may soon save lives. https://www.coursensecuritygroup.com/news/sa fetyvssecurity. (Ziyaret tarihi: 13.10.2017).
  • Çantay, H. B., 1993. Kur’an-ı Hakim ve Meal-i Kerim. İstanbul: Risale Yayınları.
  • Davutoğlu, A., 2002. Küresel Bunalım. İstanbul: Küre Yayınları.
  • Devellioğlu, F., 2001. Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Lügat. Ankara, Yayına hazırlayan Aydın Sami Güneyçal
  • Diyanet İşleri Başkanlığı., 2003. Kur’an Yolu Türkçe Meal ve Tefsiri. Cilt: 1, Bakara 2/126.
  • Feakin, T., 2011. UK Perspectives on Security in an Age of ‘Shock and Aftershock’. In: Klaus Thoma (Ed.), European Perspectives on Security Research. Springer-Verlag Berlin Heidelberg, pp: 45-53.
  • Fındıklı, R., 2001. İdare Hukuku. Ankara: Özen Yayıncılık.
  • Frevel, B., 2006. Urban Safety. German Policy Studies. 3 (1): 1-18.
  • Gerede, E., 2006. Havacılık Emniyeti ve Havacılık Güvenliği Kavramları Arasındaki İlişki ve Farkların Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma. Yönetim. 17/54: 26-37.
  • Gündüzöz, İ., 2016. Türkiye ve Dünyada Güvenli Kent Yaklaşımı: Kentsel Güvenlik mi? Güvenli Kent mi? Türk İdare Dergisi, 482: 335-370.
  • Haftendorn, H,. 1991. The Security Puzzle: Theory- Building and Discipline-Building in International Security. International Studies Quarterly. 35(1): 3-17.
  • Kaypak, Ş., 2012. Güvenlikte Yeni Bir Boyut: Çevresel Güvenlik. Abant İzzet Baysal Üniversitesi İİBF Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 20. Yıl Özel Sayısı, 8 (8):1-22.
  • Kesir, İ., 1991. Hadislerle Kur’an-ı Kerim Tefsiri. Çev. Karlığa, B. ve Çetiner, B. Çağrı Yayınları.
  • Lacinak, M. and Ristvej, J., 2017. Smart city, Safety and Security, TRANSCOM 2017: International scientific conference on sustainable, modern and safe transport. Procedia Engineering 192 (2017), 522-527.
  • Merriam-Webster Dictionary., 2017. An Encyclopædia Britannica Company. http://www.merriam- webster.com/ (Ziyaret tarihi: 11.10.2017).
  • Nas, S., 2012. Emniyet ve Güvenlik Sözcükleri Üzerine Bir Çalışma. Denizcilik Dergisi. 60: 18-22.
  • Parlatır, İ., 2006. Osmanlı Türkçesi Sözlüğü, Ankara: Yargı Yayınevi.
  • Payam, M. M., 2015. Turizm Bölgelerinde Emniyet ve Güvenliğin Sağlanması. In M.A. Cukurçayır, A. Başoda, S. Ünüvar, M. Sağır, M. Çiçekdağı, S. Büyükipekçi (Eds.), I. Eurasia International Tourism Congress: Current Issues, Trends, and Indicators, Cilt.1, 316-326. Konya: Aybil Yayınları.
  • Rigterink, A. S., 2015. Does Security Imply Safety? On the (Lack of) Correlation Between Different Aspects of Security. Stability: International Journal of Security & Development, 4(1): 39, pp. 1–21, DOI:
  • Sayın, A. K., 2011. Sivil Havacılık Güvenliğinde Özel Güvenlik Hizmetlerinin Etkinliğinin İncelenmesi (Esenboğa Havalimanı Örneği. Polis Akademisi Başkanlığı, Güvenlik Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Sinay, J., 2011. Security Research and Safety Aspects in Slovakia. In: Klaus Thoma (Ed.), European Perspectives on Security Research. Springer-Verlag Berlin Heidelberg, pp: 81-89.
  • Svitková, K., 2014. Contemporary Security from the Urban Standpoint: Cities in the face of risks and threats. Journal of the Spanisch Institute for Strategic Studies, N. 3 / 2014, pp: 1-18.
  • Tarlow, P. E., 2009. Tourism Safety and Security. İçinde T. Jamal ve M. Robinson (Ed.), The SAGE Handbook of Tourism Studies. SAGE Publications, London.
  • Tarlow, P. E., 2014. Tourism Security: Strategies for Effectively Managing Travel Risk and Safety. Waltham- MA, USA: Elsevier, Butterworth-Heinemann.
  • Toprak, Z., 2001a. Yerel Yönetimler. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi.
  • Toprak, Z., 2001b. Kent Yönetimi ve Politikası. İzmir: Anadolu Yayıncılık.
  • Türk Dil Kurumu (TDK)., 2017. Güncel Türkçe Sözlük. http://www.tdk.gov.tr. (Ziyaret tarihi: 11.10.2017).
  • Yaşar, H., 2014. Kur’an’a Dayalı Bir Medeniyet Kavramı: Emin Belde. Uluslararası 1. Kur’an Medeniyeti Sempozyumu. 25-27 Nisan 2014, Mardin Artuklu Üniversitesi.
  • Yeğin, A., Badıllı, A., İsmail, H. ve Çalım, İ., 2006. Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Büyük Lugat. İstanbul: Sebat Yayım.