Türkiye Süt Sığırcılığında Islah ve Destekleme Politikalarının Bölgesel Etkileri Üzerine Bir Araştırma

Çalışmada Türkiye süt sığırcılığında ıslah ve destekleme politikalarının bölgesel etkinlikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla üç aşamalı en küçük kareler yöntemi kullanılarak regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, bütün bölgelerde sığır sütü üretimini etkileyen en önemli faktör, kültür ve melez sığır sayısının toplam sığır sayısına oranıdır. Bütün bölgelerde sığır sütü üretimi ile kültür ırkı sığır ithalatı, süt fiyatı ve kültür ve melez sığır sayısının toplam sığır sayısına oranı arasında pozitif ilişki tespit edilmiştir. Süt veriminde güney bölgesi, yem fiyatlarında doğu bölgesi ve süt teşvik priminde kuzey bölgesi haricinde pozitif ilişki tespit edilmiştir. Süt ve yem fiyatları ve süt teşvik primi istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur. Bu sonuçlar, tarımsal destekleme politikalarının bölgesel düzeyde belirlenmesinin önemini öne çıkarmaktadır.

___

  • Akbulut, Ö., Yavuz, F., 1998. Türkiye Sığırcılık Sektöründe Islah Çalışmaları ve Destekleme Politikalarının Etkileri Üzerine Bir Çalışma, II. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 22-25 Eylül, Bursa.
  • Anonim, 1997. Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Kayıtları. Ankara.
  • Anonim, 2007. Dokuzuncu Kalkınma Planı Hayvancılık Özel İhtisas Komisyonu Raporu. DPT Yayın No: 2717, Ankara.
  • Anonim, 2011. Türkiye İstatistik Kurumu Web Sitesi. www.tuik.gov.tr Erişim Tarihi: 24.08.2011
  • Demir, N., 2009. Destekleme Politikalarının Hayvancılık Sektörü Üzerine Etkilerinin Bölgesel Karşılaştırmalı Analizi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi (Yayınlanmamış), Erzurum.
  • Gujarati, D.N. 1999. Temel Ekonometri. Literatür Yayıncılık, İstanbul.
  • Karlı, B., Yavuz, F., Ören, M.N., Sayın, C., Bilgiç, A., 2004. Dünya Ticaret Örgütü Kararları ve Avrupa Birliği’ne Tam Üyelik Sürecinin Türk Tarım Politikaları ve GAP Bölgesi Tarımına Muhtemel Etkileri, GAP IV. Tarım Kongresi, 21- 23 Eylül, Şanlıurfa.
  • Keskin, A., Dağdemir, V., Yavuz, F., 2010. Türkiye Et Sığırcılığında Islah Ve Destekleme Politikalarının Bölgesel Etkileri Üzerine Bir Çalışma. Türkiye IX. Tarım Ekonomisi Kongresi, 22-24 Eylül, Şanlıurfa
  • Koutsoyiannis, A. 1977. Theory of Econometric Methods. Second Edition. Barnes and Noble Books. New York.
  • Maddala, G. S. 1992. Introduction to Econometrics. Second Edition. Prentice Hall. New Jersey.
  • Studenmund, A.H. 2006. Using Econometrics. Pearson Education Inc. New York.
  • Saçlı, Y., 2007. AB’ye Uyum Sürecinde Hayvancılık Sektörünün Dönüşüm İhtiyacı. DPT Uzmanlık Tezleri Yayın No:2707, Anakara.
  • Vural, H. Ve Fidan, H., 2007. Türkiye’de Hayvansal Üretim ve Hayvancılık İşletmelerinin Özellikleri. Tarım Ekonomisi Dergisi 13 (2) 49-59 s.
  • Yavuz, F. 1999. Türkiye Besi ve Süt Hayvancılığına Yönelik Politikaların Analizi. I. Türkiye Besi ve Süt Hayvancılığı Sempozyumu, 2-3 Aralık. İzmir.
  • Yavuz, F. 2001. Tarım Politikası II- Genel Politikalar ve Uluslararası Tarım Ticareti Ders Notları, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Yayınları No: 186. Erzurum.
  • Yavuz, F., Akbulut, Ö., Keskin, A. 2003. Türkiye Sığırcılık Sektöründe Islah ve Destekleme Politikalarının Etkinliği Üzerine Bir Araştırma. Turk J Vet Anim. Sci: 645-650.
  • Yavuz, F., Tan, S., Zulauf, C., 2004. Yavuz, F., S. Tan, C. R. Zulauf, Regional Impacts of Alternative Price Policies for Turkey's Dairy Sector, Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, (3).
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-9036
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: AVES Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına Değişik Oranlarda Katılan Adaçayı (Salvia officinalis), Kekik (Thymbra spicata), Nane (Menthae piperitae) Ekstraktları İle Vitamin E’ nin Performans, Yumurta Kalitesi ve Yumurta Sarısı TBARS Değerleri Üzerine Etkileri

Adem KAYA, Leyla TURGUT

Karasu Irmağında Ağır Metal Kirliliğinin Tespiti ve Su Kalitesine Göre Sınıflandırılması

Adem SÖNMEZ, Olcay HİSAR, Telat YANIK

Ergin Drosophila'nın ömür uzunluğunda kronik zeralenon alımına bağlı olarak toksisitenin uyarılması

Handan UYSAL, Halit KIZILET

Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi ve Çoruh Vadisi’nden Toplanan Bazı Fasulye (Phaseolus Vulgaris L.) Genotiplerinin Çimlenme Döneminde Tuza Toleransları

Şule GÜLDÜREN, Erdal ELKOCA

Changing of botanical composition and canopy coverage ratio in rangelands at different altitudes

Binali ÇOMAKLI, Dilara FAYETÖRBAY, Mahmut DAŞCI

Türkiye süt sığırcılığında ıslah ve destekleme politikalarının bölgesel etkileri üzerine bir araştırma

Atilla KESKİN, TERİN Mustafa, Adem AKSOY

Farklı Rakıma Sahip Meralarda Botanik Kompozisyon ve Toprağı Kaplama Oranının Değişimi

Binali ÇOMAKLİ, Dilara FAYETÖRBAY, Mahmut DAŞÇI

Yalova İlinde Kesme Çiçek Yetiştiriciliğinin Üretim Maliyeti ve Karlılığı

Rüveyda KIZILOĞLU, Meral UZUNÖZ, İbrahim TOPAL

Giberalik Asit (GA3) Uygulamalarının 0900-Ziraat Kiraz Çeşidinin Bazı Meyve Özelliklerine Etkileri

Mücahit PEHLUVAN, M. Ramazan BOZHÜYÜK, Berna DOĞRU, Eren ÖZDEN, Rafet ASLANTAŞ

Ankara Ekolojik Şartlarında Farklı Ekim Zamanlarının Ketencik (Camelina sativa (L.) Crantz) Bitkisinin Verim Ve Verim Unsurları Üzerine Etkisi

Duran KATAR, Yusuf ARSLAN, İlhan SUBAŞI