İzmir İli Menderes İlçesinde Kesme Çiçek Üreticilerinin Üretim Kararlarını Etkileyen Faktörler

Son yıllarda, kesme çiçek üretimi ve ihracatı birçok ülkenin ekonomisinde büyük bir role sahiptir. Kesme çiçek endüstrisi, hem dünyada hem de Türkiye'de üretim ve ticaret hacmi ile önemli bir ekonomik aktivite olarak ilerlemesini sürdürmektedir. Kesme çiçek talebindeki artış ve ulaştırma hizmetlerindeki gelişmeler bu sektörün ilerlemesini hızlandırmıştır. Bu araştırma İzmir ili Menderes ilçesi Altıntepe mahallesinde seçilen gül, gerbera, karanfil, krizantem, lisiantus üreticilerini kapsamaktadır. Kesme çiçek üreticilerinin sosyo-ekonomik yapısı, üretim ekonomisi ve işletmelerin yıllık faaliyet sonuçları incelenmiş ve sonuçlar sunulmuştur. Her kesme çiçek için toplam brüt üretim değerleri, değişken masraflar, brüt kârları ve birim maliyetler hesaplanmıştır. Sonuçlara göre; karanfil üretimi, diğer kesme çiçek türleri arasında en kârlı olarak tespit edilmiştir. Ayrıca, karanfil üretim kararını etkileyen en önemli faktörler ‘üretim masraflarının az olması ve alışkanlıklar’ olarak saptanmıştır.

Factors Affecting The Production Decisions of Cut Flowers Producers in Menderes Region of Izmir Province

Recently, cut-flowers production and export has a great role in economies of many countries. The industry of cut flower continues its progress as an important economic activity with its volume of production and trade both in the world and in Turkey. The increase in demands for cut flowers and the developments in transportation services have recently accelerated the progress of the industry. This research covers a group of selected farmers producing rose, gerbera, carnation, chrysanthemum, lisiantus in Altıntepe neighborhood in Menderes district in Izmir province. Economics of cut-flowers production, socio-economic structure and annual activity results of the farms were examined and results were represented. For each cut flower, total gross production values, variable costs, gross margins, and unit costs were also calculated. According to results; carnation production is found the most profitable among the other cut-flowers types. Besides, it was determined that ‘low production costs and habits’ are the most important factors affecting carnation production decisions.

___

  • Açıl, F., Demirci, R., 1984. Tarım Ekonomisi Dersleri. Ankara Üniv. Zir. Fak. Yay., Ankara.
  • Akkaya, F., Çakıroğlu, N., 2000. Antalya ilinde soğanlı kesme çiçek yetiştiriciliğinin mevcut durumu ve gelişme olanakları üzerinde bir araştırma. Derim, 17 (2): 54-65.
  • Akpınar, E., Bulut, Y., 2006. Erzurum koşullarında dikim zamanlarının bazı glayöl çeşitlerinin çiçeklenme verim ve kalitelerine etkisi. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 37 (2): 235-241.
  • Aksu, E., 2001. Bitkisel Üretim Özel İhtisas Komisyonu Süs Bitkileri Alt Komisyon Raporu. Devlet Planlama Teşkilatı, Ankara.
  • Aksu, M., Kuşak, B., Kuşak, L., 2016. Marmara bölgesinde süs bitkileri üzerine faaliyet gösteren işletmelerin Türkiye ekonomisindeki yeri. VI. Süs Bitkileri Kongresi, Antalya, s.105-120.
  • Arıkan, R., 2000. Araştırma Teknikleri ve Rapor Yazma, Gazi Kitabevi, Ankara.
  • Ay, S., 2009. Süs bitkileri ihracatı, sorunları ve çözüm önerileri. Süleyman Demirel Üni. İkt. ve İdari Bil. Derg., 14 (3): 423-443.
  • Başar, H., Soyergin, S., 1999. Yalova yöresinde örtü altı kesme çiçek yetiştiriciliği yapılan sera topraklarının bazı verimlilik özellikleri üzerine bir araştırma. Anadolu Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Derg., 9 (1): 1-6.
  • Hazar, D., Baktır, İ., 2016. Türk karanfilinin referansı: antalya karanfil yetiştiriciliğinin dünü, bugünü ve yarını. VI. Süs Bitkileri Kongresi, Antalya, s.43-50.
  • Kaya, A.S., Karagüzel, Ö., Aydınşakir, K., Özçelik, A., Arı, E., 2004. Pink elegance gerbera çeşidinde ga ve 3 ba uygulamalarının kış verimi ve kalitesi üzerine etkileri. Derim, 21(2): 35-39.
  • Kızıloğlu, R., Uzunöz, M., Topal, İ., 2012. Yalova İlinde Kesme Çiçek Yetiştiriciliğinin Üretim Maliyeti ve Karlılığı. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg., 43 (1): 65-68.
  • Mattas, K., Khaleda, K., Grafiadellis, I., Maloupa, E.,Tzouramani, I., 2000. Economic Outlook of Roses, Gerbera And Gypsophila. Acta Hortic., 541, 233-240.
  • Newbold, P., 1995. Statistics for Business and Economics. 4. Baskı, Prentice Hall, New Jersey.
  • Özkan, B., Karagüzel, O. 1997. Kesme çiçek dışsatımında üretim ve pazarlamadan kaynaklanan sorunlar ve çözüm önerileri. I. Ulusal Süs Bitkileri Kongresi, Yalova, s.30-45.
  • Taşçıoğlu, Y., Sayın, C., 2005. Türkiye’de kesme çiçek üretim ve ihracat yapısı. Akdeniz Üniv. Zir. Fak. Derg., 18(3):343-354.
  • Tıraş, Z., Yaşar, B., 2017. Antalya ilinde kesme çiçek seralarında bulunan zararlı böcek ve akar türleri. Süleyman Demirel Üniv.Fen Bil.Ens.Derg., 21 (1) : 1-8.
  • TUİK, 2018. Türkiye İstatistik Kurumu Bitkisel Üretim İstatistikleri, (www.tuik.gov.tr/UstMenu.do).
  • Tutar, H. 2011. Iğdır Ovası’nda Yeni Bir Fırsat: Kesme Çiçekçilik. T.C. Serhat Kalk. Ajansı Iğdır Yat. Destek Ofisi, Kars.
  • Yavuz, D.G., Miran, P.D., Özüdoğru, D.T. 2015. Türkiye'de tahıl üreticilerinin tarımsal amaçları ve üretimlerini sürdürme eğilimleri. International Conference on Eurasian Economies, Kazan- Russia, pp. 243-249.
  • Yercan, M., Kınıklı, F., 2018. Tarımsal kooperatiflerde ortakların örgütsel bağlılık düzeylerinin belirlenmesi. 6. ASM Uluslararası Tarım ve Çevre Kongresi, 2018 Tam Metin Kitabı, 455-466.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-9036
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: AVES Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yemlik Tane Nohutun (Cicer arietinum L.) Kanatlı Rasyonlarında Kullanılma İmkânları

A. Yusuf ŞENGÜL, Hakan İNCİ, Ömer ŞENGÜL

Probiyotikler ve Belirlenmelerinde Kullanılan in vitro Testler

Hafsa BİLGİNER, Bülent ÇETİN

Bazı Kekik Türlerine Ait Uçucu Yağların Çam Kese Tırtılı [Thaumetopoea pityocampa (Lepidoptera: Notodontidae)]’na Karşı Toksisitesinin Belirlenmesi

Şeyma YİĞİT, İzzet AKÇA, Erol BAYHAN, Selime BAYHAN, Fethullah TEKİN, İslam SARUHAN

Farklı Memeli Cinsiyet Hormonlarının Kanola (Brassica napus L.) Bitkisinin Çimlenmesi Üzerine Etkileri

Gholamreza JANNATI, Kamil HALİLOĞLU, Arash HOSSEIN POUR

Erzurum’da Açık Olarak Satışa Sunulan Çiğ Sütlerin Bazı Hileler ve Kalite Özellikleri Yönünden Araştırılması - İlgili Tebliğ ile Karşılaştırılması

Hatice ERTEM, Songul ÇAKMAKÇI

Değişik Seviyelerde Humat İçeren Rasyonların ve Canlı Ağırlığın Yumurtacı Tavuklarda Performans ve Yumurta Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri

Şaban ÇELEBİ

Kırsal Mirasın Korunması: Beypazarı (Ankara) Hırkatepe Örneği

Canan KOÇ, Ahmet KOÇ

Erzurum İli Beypınarı Mahallesi Arazi Toplulaştırma Projesinin Yol Ağı Yeterliliği Açısından Değerlendirilmesi

Yasemin KUŞLU, Emre ERTEM

Portakalda Antraknoz Hastalığı Etmeni Colletotrichum gloeosporioides’in Biyolojik Mücadele İmkanlarının Araştırılması

Nasibe TEKİNER, Elif TOZLU, Recep KOTAN

Farklı Tuzluluk Seviyelerinin Bazı Kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) Çeşitlerinde Kök ve Sürgün Gelişmesine Etkileri

Mustafa TAN, Emre AKÇAY