Dondurulmuş Gıda Tüketimini Etkileyen Sosyo-Ekonomik Özelliklerin Belirlenmesi; Erzurum İli Örneği

Bu çalışmada, Erzurum ilinde dondurulmuş gıda tüketimi ile sosyo-ekonomik özellikler arasındaki ilişkiler tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmada anakitle oranlarına dayalı kümelendirilmemiş tek aşamalı basit tesadüfi olasılık örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Erzurum İli merkez ilçede yüksek, orta ve düşük gelirli ailelerin ikamet ettiği 3 alt belediye sınırlarında 336 aile ile anketler yapılmıştır. Yapılan analizlerde, dondurulmuş gıda tüketiminin gelir düzeyi ile doğru orantılı olduğu belirlenmiştir. Eğitim seviyesi yüksek kişilerin, düşük veya eğitimsiz insanlara göre, daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Buna ilaveten ailedeki birey sayısı arttıkça dondurulmuş gıda tüketim oranının azalmakta olduğu görülmektedir. Dondurulmuş gıdaların tüketici gözündeki en belirgin özelliği hazırlanmasının kolay ve zamandan tasarruf sağlayıcı olmaları, şeklinde ortaya çıkmaktadır. Dondurulmuş gıda ile ilgili en önemli haber kaynağının %34.5 pay ile televizyon olduğu belirlenmiştir.

___

  • Anonim, 2001, Gıda Sanayi Özel İhtisas Komisyon Raporu, Dondurulmuş Gıda Sanayi Alt Komisyon Raporu, VIII. Beş Yıllık Kalkınma Raporu, DPT Yayınları No: 2637, ÖİK : 645, Ankara.
  • Collins, M., 1986. Sampling editör: R. Worcester, vd. Consumer Market Researcher Handbook. Elsevier Science Publishing Company inc., London.
  • Keskin, G., 2002, Dondurulmuş Gıda, Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, T.E.A.E.-Bakış, Sayı 1, Ankara
  • Kwak, T., Lee, K., Lyu, E., 1993. Consumer demands for prepared frozen or refrigerated foods and industry’s response to consumer demands, Korean J, Soc, Food sc., No: 3, Korean.
  • Nursal, B., 1995. Ticari dondurulan bazı sebzelerin C vitamini içerikleri ve değişik pişirme araçlarının C vitamini değerine etkisi, Hacettepe Üni. Sağlık Bilimleri uzmanlık tezi, Ankara.
  • Paksoy, M., Tan, S., 1998, Türkiye’de Gıda Tüketim Yapısının Gelişimi ve Tüketim Eğilimlerindeki Değişim, Türkiye 3. tarım Ekonomisi Kongresi, 7-9 Eylül, Ankara.
  • Sofçu, Ş., 1996. Dondurulmuş gıda sektöründe pazarlama kanallarının işleyişi ve Ankara ilindeki tüketicilerin dondurulmuş meyve ve sebzeler karşısındaki satın alma durum ve davranışları ile sosyo-ekonomik özellikleri arasındaki ilişkiye yönelik bir araştırma, İstanbul Üni. Sosyal Bilimler Enstitüsü Uzmanlık Tezi, İstanbul.
  • Vuruş, H., 1997. Dondurulmuş gıda tüketimi ve tüketimi belirleyen sosyo-ekonomik faktörler, Adana ilinde bir yatay kesit çalışması, Çukurova Üni. Fen Bilimleri Enstitüsü, İhtisas Tezi, Tez No: 2244, Adana. 101