ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN DERS ÇALIŞTIKLARI MEKÂNLARIN ÖZELLİKLERİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ

Öz Ders çalışmak için seçilen mekânlar, öğrencilerin başarılarını etkileyen faktörlerden biridir. Bu çalışmada, öğrencilerin ders çalışmak için seçtikleri mekânlar ve bu mekânların özellikleri hakkında görüşlerinin, cinsiyet, öğretim şekli, sınıf ve bölüme göre farklılaşıp- farklılaşmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada betimsel yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi öğrencileri, örneklemini ise bu fakültede öğrenim gören 773 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada araştırmacılar tarafından hazırlanan anket formu kullanılmış ve uygulama sonucunda elde edilen veriler bilgisayarda SPSS paket programında analiz edilmiştir. Bulgular incelendiğinde, öğrencilerin kütüphane kullanımlarının yetersiz olduğu görülmektedir. Cinsiyet değişkenine göre, kız öğrenciler erkek öğrencilere göre ders çalıştıkları mekânların özelliklerini daha yeterli görmektedirler. Farklı sınıflarda öğrenim gören öğrencilerin ise, çalıştıkları ortamların özellikleri konusunda benzer görüşlere sahip oldukları görülmektedir. Öğretim şekli faktörüne göre ise, örgün öğretim öğrencilerinin ikinci öğretim öğrencilerine göre çalışma ortamları konusunda daha olumlu görüşe sahip oldukları görülmektedir.

___

Ar, Fikret. (1983). “Yerleşmenin Fiziksel Koşulların ve Dekoratif Düzenlemelerin Verime Etkileri” Amme İdaresi Dergisi, TODAİE. Cilt:16, Sayı:1, s.91.

Baltaş, Acar. (1994)Öğrenmede ve Sınavlarda Üstün Başarı, 9. Basım, Remzi Kitabevi, İstanbul.

-----------, (1998)Üstün başarı. 45.Basım. Remzi Kitapevi. İstanbul.

Bıyıklı, Sevgi. (1992). “Çalışma Ortamlarında Çevre Koşullarının Ergonomik Açıdan İncelenmesi ve İşgücü Verimliliği Üzerine Etkisi”. (Yayınlanmamış Bilim uzmanlığı Tezi). İstanbul Üniversitesi, İstanbul.

Kilitçi, Sıdıka. (2002). “Fiziksel Çalışma Ortamının Motivasyon Üzerindeki Etkisi”.(Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Abant İzzet Baysal Üniv. Sosyal Bilimler Enstitüsü. Bolu

Küçükahmet, Leyla. Lise Öğrencilerinin Çalışma Alışkanlıkları ve Tutumları. A.Ü Eğitim Bilimleri Fakültesi Yay. No; 153. Ankara ; Ankara Üniversitesi Basımevi

Özerbaş, A.& Küçükoğlu, A.(2004). “Eğitim Ergonomisi ve Sınıf İçi Fiziksel Değişkenlerin Organizasyonu”. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. Cilt:4, Sayı:2. Erzurum

Öztürk Umutsel. (1996). “İnsan-Mekân İlişkileri Kapsamında Çalışma Ortamı- Çalışan Psikolojisi Etkileşimi”. (Yayınlanmamış Bilim Uzmanlığı Tezi), İstanbul Teknik Üniversitesi.

Tan, Hasan.(1992) Psikolojik Danışma ve Rehberlik . MEB Yay. İstanbul.110-111

Uluğ. F. (1991)Okulda Başarı. Remzi Kitapevi. 2.Basım. İstanbul. Yeşilyaprak, B. ve diğerleri. (1999).Kurs Öğretmenleri için Eğitsel ve Mesleki Rehberlik.(Geliştirilmiş 5.Baskı) Varan Matbaası. Ankara.

Yeşilyaprak, Binnur. (2000). Eğitimde Rehberlik Hizmetleri . Nobel Yayınları. Ankara. 131-139