Turgut Özakman’ın Şu Çılgın Türkler Romanındaki Erzurumlular

Öz Turgut Özakman’ın tarihi gerçekliklerden yola çıkarak kaleme aldığı “Şu Çılgın Türkler”, son dönem Türk Edebiyatının en çok okunan tarihi romanlarından biridir. 2005 yılında yayımlanan ve 2007 yılında 343. baskısına ulaşan eser, gerçek kişilerin yaşadığı gerçek olayların ışığı altında hazırlanmıştır. Her yaştan okuyucunun tarihi gerçekleri roman okuyarak öğrenebileceği eserin şahıs kadrosu da çok geniştir. Bu geniş şahıs kadrosunda sadece Anadolu’dan ve İstanbul’dan değil dünyanın dört bir yanından kişileri ve bu kişiler etrafında gerçekleşen olayları görmek mümkündür. Çalışmamızda romanda adı geçen Erzurumlu kahramanların tarihi gerçekliğe uygun olup olmadıklarını araştırdık.

___

Argunşah, H. (2006). “Tarihi Roman”. Talat Sait Halman (Ed.). Türk Edebiyatı Tarihi IV.

Cilt, (ss. 420-431). İstanbul: TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları. Çelik, M. (2002). Hüseyin Avni Ulaş. İstanbul: Erzurum Kitaplığı.

Çelik, Y. “Tarih ve Tarihi Roman Arasındaki İlişki Tarihi Romanda Kişiler”, Bilig, 22, 68. Göğebakan, T. (2002). Tarihsel Roman Üzerine, Ankara: Akçağ Yay.

Karaosmanoğlu, Y. K. (2003). Atatürk. İstanbul: İletişim Yay.

Koçer, K. (2002). Ulusal kurtuluş Savaşında M.M. Örgütü’nün Gizli Eylemleri. İstanbul: Özne Yayıncılık.

Kürkçüoğlu, E. (1990). “Mustafa Durak Birinci Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi Er- zurum Milletvekili”, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü Dergisi. 1 (4), 119–133.

Miyasoğlu, M. (1998). Roman Düşüncesi ve Türk Romanı. İstanbul: Ötüken Yay.

Özakman, T. (2007). Şu Çılgın Türkler. Ankara: Bilgi Yayınevi.

Selvi, H. (1994). Büyük Millet Meclisinde Celaleddin Arif Bey, (Yayımlanmamış Y. Li- sans Tezi), Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum, Türkiye.

Som, M. N. (2005). (Yayına Hazırlayan: Ahmet Fidan), Tarihçe-i Erzurum. İstanbul: Er- zurum Kitaplığı.

Taşyürek, M. (2000). Erzurum Kongresi ve I. BMM’de Erzurum Milletvekilleri. İstanbul: Erzurum Kitaplığı.

Türkmen, S. (2007). Erzurum’un Gönül Sultanları. Erzurum: Hakikat Baskı Tesisleri.

Yalçın, E. (1995). Birinci dönem Erzurum Mebusu Mustafa Durak (Sakarya)’ın Hayatı ve TBMM’deki Faaliyetleri, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Atatürk Üniversitesi Atatürk

İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü, Erzurum, Türkiye.