TEOLOJİK AÇIDAN AKIL – BİLİM – MUTLULUK İLİŞKİSİ

Öz Felsefe Tarihi açısından Akılcılık On Yedinci Yüzyıl’ın büyük akılcı filozoflarının, Descartes, Spinoza ve Leibniz’in ortak felsefi eğilimlerine verilen addır. Biz bu yazımızda, bu büyük akılcı filozoflardan Leibniz’in akıl kavramına farklı bir yaklaşımını ortaya koymaya çalışacağız. Leibniz’in dinsel inançları, felsefesinin rengini ve temel anlamını belirlemiştir. Leibniz akılcılığı Mutluluğun Bilimi olarak tanımlar. Tanrı’yı sevmek bizim anlayışımızı ve bilgimizi aydınlatır. Bir akıl düzeni Tanrı’yı ne kadar bilmek isterse o kadar mutlu olur. Akılcılık bilmektir. En üstünün, sonsuzun, kusursuzun, en güzelin kim olduğunu bilmektir.

___

Bertrand Russell, ‘Batı Felsefesi Tarihi’ Çev: Muammer Sencer, Say Kitap Pazarlama, İstanbul 1993.

Douglas J. Den Uyl, ‘Science and Justice in Leibniz’s Political Thought’ G. W. Leibniz, A Critial Assessments II, Ed: R. S. Woolhouse, Routledge London and New York 1994.

E. J. Aiton, ‘Leibniz: A Biography’ Adam Hilger Ltd. Bristol 1985.

George MacDonald Ross, ‘Leibniz’ Ed. By Keith Thomas, Oxford University Press, New York 1989.

G. W. Leibniz, ‘Logical Papers: a Selection’ trans, and, Ed: With an Intr. G. H. R. Parkinson, Clarendon Press, Oxford 1966.

------------------‘Selections’ Ed: By Philip P. Wiener, Charles Scribner’s Sons, New York 1951.

------------------‘New Essays on Human Understanding’ Ed, and. Eng. Trs. By Peter Remnant and Jonathan Bennett, Cambridge University Press, New York 1989.

------------------‘Philosophical Writings’ Ed: G. H. R. Parkinson, trans: Marry Morris and G. H. R. Parkinson, Everyman J. M. Dent, London 1973.

------------------‘Discourse on Metaphysics and the Monadology’ Eng. Trs. By George R. Montgomery, Prometheus Boks, New York 1992.

------------------‘Teodicy, Essays on the Goodness of God, the Freedom of Man and the Origin of Evil’ Eng. trs. by E. M. Huggard, Introduction; Austin Farrer, Open Court Publishing Company, London 1993.