ÖĞRETİM ELEMANLARININ DERS VERDİKLERİ ÖĞRENCİLERİN ÖZELLİKLERİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ

Öz Eğitimin niteliğinin değerlendirilmesi konusunda öğrenci görüşlerinin dikkate alınması çok kullanılan yöntemlerden biridir. Ancak öğrenci görüşlerine göre öğretim üyelerinin ve eğitimin niteliğinin belirlenmesi konusunda çeşitli tartışmalar bulunmaktadır. Bu tartışmalarda öne çıkan nokta öğrencilerin değerlendirmelerinin çok geçerli olmadığı özellikle öğrencilerin beklenti ve ön yargılarının değerlendirme sürecini etkileyeceği ayrıca bu öğrencilerin değerlendirme yapabilmek için yeterli özelliklere sahip olup olmadıkları konusunda yoğunlaşmaktadır. Bu çalışma ise; öğrenci görüşlerinin aksine öğretim elemanlarının ders verdikleri öğrencilerin özellikleri konusundaki görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada araştırmacılar tarafından geliştirilen anket formu kullanılmıştır. Anket formunda öğrencilerin araştırma-inceleme, iletişim, derslere hazırlıklı gelme, motivasyon, proje hazırlama ve bilişsel becerileri ile ilgili maddeler bulunmaktadır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular incelendiğinde cinsiyet değişkenine göre öğretim elemanlarının görüşlerinin farklılık göstermediği, unvan değişkenine göre ise öğrencilerin araştırma-inceleme, derslere hazırlıklı gelme ve motivasyonla ilgili özellikleri konusunda öğretim elemanlarının görüşlerinin farklılık gösterdiği görülmektedir. Ölçme aracındaki maddeler tek tek incelendiğinde ise öğretim elemanlarının görüşlerine ilişkin puanların ortalamasının 3,08 olduğu görülmektedir.

___

De Miguel, M. (1991). Utilizacionó de indicadores en la evaluación de la docencia universitaria, in: La Evaluacio´n de las Institucione s Universitarias (Madrid, Secretari´a General del Consejo de Universidade s).

Erik H. Cohen, (2005). “Student Evaluations Of Course And Teacher: Factor Analysis And SSA Approaches”. Assessment & Evaluation in Higher Education Vol. 30, No. 2, April 2005, pp. 123–136

Greenwald, A. G. (1997) “Validity Concerns And Usefulnes Of Student Rating Instruction” American Psychologist, 52(11), pp. 1182–1186.

Kaptan, S., (1995), Bilimsel Araştırma ve İstatistik Teknikleri, Tekışık Web Ofset Yayınları. Ankara.

Karasar, N.( 2000), Bilimsel Araştırma Yöntemleri-kavramlar,ilkeler,terimeler-, Nobel Yayın Dağıtım, 10. Baskı, Ankara.

Mckheachie, W. J. (1997) “Student Rating: The Validity of Use”. American Psychologist, 52(11), pp.1218–1225.

Rebolloso-Pacheco.& Pozo-Mun˜, C (2000). “The ‘Ideal Teacher’ Implications For Student Evaluation Of Teacher Effectiveness”, Assessment & Evaluation in Higher Education, sayı. 25, No. 3.

Sarah Moore and Nyiel Kuol (2005) “Students Evaluating Teachers: Exploring The Importance Of Faculty Reaction To Feedback On Teaching” Teaching in Higher Education, Vol. 10, No. 1, January 2005

Shevlin, M. and etc. (2000). “The Validity of Student Evaluation of Teaching in Higher Education: love me, love my lectures?”. Assessment & Evaluation in Higher Education, Vol. 25, No. 4, 2000

Yalçınkaya, M. (2002). “Öğrencilerin Öğretim Elemanlarını Değerlendirmesi Araştırması: Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Örneği”, Ticaret Ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi. Sayı 1.(http://www.ttef.gazi.edu.tr/dergi/dergi2002-1.html) adresinden 19.03.2007 tarihinde alınmıştır.

Yeşiltaş, M. ve Öztürk, Y.(2000). “Öğretim Elemanlarının Ders Vermelerindeki Başarılarının Değerlendirilmesi Sisteminin Türk Kamu Üniversitelerinde Uygulanabilirliği Üzerine Bir Araştırma”, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, sayı:19.

YÖK (2000). Öğrencilerin Eğitimi Değerlendirmesi. Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara.

Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-4990
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü