Kurumsal Kaynak Planlamansının Trabzon ve Artvin Orman Bölge Müdürlüklerindeki Uygulamaları Üzerine Bir Araştırma

Öz Hızlı gelişen teknoloji, artan rekabet koşulları ve küreselleşen ekonomik şartlar ile birlikte şirketler varlıklarını sürdürebilmek için maliyetlerini düşürmeye, kaliteli ürün-hizmet üretmeye ve ürün çeşitlerini geliştirerek pazar paylarını artırmaya çalışmaktadırlar. Teknolojik gelişmelere paralel olarak ortaya çıkan yönetim bilgi sistemi ürünlerinden birisi olan Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) sistemi firmalara bu koşulları gerçekleştirebilmek için önemli avantajlar sağlamaktadır. ERP firmaların geleceğine yönelik çalışmalarını yönlendirebilmek adına geliştirilen bir yönetim bilgi sistemi olarak değerlendirilirken, diğer taraftan tüm iş süreçlerini entegre eden bir yazılım sistemi olarak da tanımlanabilmektedir. Başarılı ERP uygulamaları firmalara düşük maliyet, daha iyi müşteri hizmetleri ve üretim takvimi gibi birçok yarar sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı, Artvin ve Trabzon Orman Bölge Müdürlüklerinde Kurumsal Kaynak Planlamasının uygulanabilirliği, işletmelerde uygulama aşamasında karşılaşılan zorluklar ve işletmeleri Kurumsal Kaynak Planlamaya zorlayan nedenleri incelemek ve iki Orman Bölge Müdürlüğünde farklılık olup olmadığını belirlemektir. Çalışma kapsamında Orman Bölge Müdürlüklerindeki Orman Bölge müdürlerinin, Orman Bölge müdür yardımcılarının, şube müdürlerinin demografik özelliklerini belirlemek suretiyle işletmeleri Kurumsal Kaynak Planlamaya götüren ifadeleri ortaya koymak üzere anket çalışması uygulanmıştır. Bu araştırmanın ortaya koyduğu bulgular, kurumsal kaynak planlama yazılımlarının orman bölge müdürlüklerinde kullanabilirliğini ölçmesi, kullanım aşamasında karşılaşılan problemlerin belirlemesi ve işletmeleri kurumsal kaynak planlama kullanmaya götüren nedenleri açıklaması açısından önemlidir.

___

Altay, U. (2007). Kurumsal Kaynak Planlaması ve Uygulamaları Üzerine Bir Araştırma, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Altınkeser, H. (1999). Kurumsal Kaynak Planlaması, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Aracıoğlu, B. ve Demirhan, D. (2010). İşletmelerde Kurumsal Kaynak Planlama Sistemlerinin Kullanımı ve Finansal Performans Üzerine Etkileri, Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8 (1), 77-96

Ardıç, M. (2010). Maliyet Yönetimi Yaklaşimlari ve Devlet Orman İşletmelerinde Uygulanabilirliklerinin Araştırılması, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum

Ardıç, M., Öndeş, T., ve Öztürk, A. (2012). Maliyet Yönetimi Yaklaşımları ve Devlet Orman Işletmelerinde Uygulanabilirliklerinin Araştırılması. Muhasebe ve Finansman Dergisi, (54), 1-26.

Aydoğan, E. (2008). Kurumsal Kaynak Planlaması, Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 12 : 107-118. Bingi, P., Sharma, M.K. ve Golda, J.K. (1999), “Critical Issues Affecting an ERP Implementation”, Information Systems Management, Vol: 16, No:3, s.7-14.

Baki, B., (2002). ERP Yazılımlarını Yerlestirme Stratejileri, Dokuz Eylül Üniversitesi İsletme Fakültesi Dergisi, İzmir, Cilt:3, Sayı:1, s.72

Çelebi, F. ve Bulut, Y. (2016). Kurumsal Kaynak Planlaması (Erp) ve Erp Yazılımı Kullanan Bir İşletmenin İncelenmesi, Akademik Bakış Dergisi, Sayı:57, IISN:1694-528X

DPT, 2007. Dokuzuncu Kalkınma Planı Ormancılık İhtisas Komisyonu Raporu (2007- 2013). (DPT. 2712 - ÖİK. 665), Devlet Planlama Teşkilatı, Ankara.

Eren, E. (1998). Örgütsel Davranıs ve Yönetim Psikolojisi, 5. Baskı, Beta Yayınevi, İstanbul.

Erdil, A. ve Başlıgil, H. (2011). Kurumsal Kaynak Planlamanın Endüstriyel İşletme Bünyesinde Kurulması- Kurulumunda Karşılaşılan Sorunlar ve Çözümleri, XI. Üretim Araştırmaları Sempozyumu Bildiriler Kitabı, İstanbul, s. 624-640.

Keçek, G. ve Yıldırım, E. (2010). Kurumsal Kaynak Planlaması, (ERP) Sisteminin Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP) İle Seçimi: Otomotiv sektöründe Bir Uygulama, Süleyman Demirel Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 1 (15), 193-211

Korkmaz, M. (2006). Orman İşletmelerinde Üretim Planlarının Optimizasyon Olanakları ve Bir Uygulama, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), SDÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.

Levine, S. (1999). The ABCs of ERP, America’s Network, Vol:103, No:13, s.54.

Laudon, K.C. ve Laudon, J.P. (2002), Management Information Systems, New Jersey: Prentice Hall.

Macvitte, L. (2001). Buckle up: implementing an ERP takes time and patience, Network Computing, Vol:12, No:6, s.97-100

Minahan, T. (1998). Enterprise resource planning: strategies not included, Purchasing, Vol:125, No:1, s. 112-127.

OGM, 2019-2023 Stratejik Plan , https://www.ogm.gov.tr

Özgül, Ö. (2006). Bir İşletme İçin TOPSİS ve AHP Yöntemleri ile ERP Yazılımının Seçimi. (Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi ), Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.

Pak, C. (2013). http://www.cengizpak.com.tr/sirketinizin-yassilasmasi-erp-sistemleri-ve-sirketin-bilgiyi-kullanip-kullanmadiginin-anlasilmasi/

Ross, J.W. ve Vitale, M.R. (2000). The ERP Revolution: Surviving vs. Thriving, Information Systems Frontiers. 2 (2), 233-241.

Saçıkara, G. (2006). Uluslar arası İşletmelerde Kurumsal Kaynak Planlaması Kurulumunun İncelenmesi ve Kurulumda Karşılaşılan Problemlere Çözüm Önerileri, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Yıldız Teknik Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Sağlam, S. (2008). Kurumsal Kaynak Planlaması Sistemleri ve Üretim Planlama Kontrol Faaliyetleri İlişkisi, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Yıldız Teknik Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Türker, M.F., (2008). Ormancılık İşletme Ekonomisi, Trabzon.