Konrad Bayer’in “Altıncı His” Romanında İroni

Öz Bu çalışmada İfade özgürlüğünün, dolayısıyla düşünceyi ifade etmenin sınırlandığı savaş sonrası Viyana’sında yaşayan ve edebi etkinliklerini sürgün şartlarında yürüten Avusturalyalı bir yazar ve şair olan Konrad Bayer’in Altıncı His adlı romanı ironi öğeleri çerçevesinde ele alınarak incelenecektir. Bayer, romanında ironiyi bir üslup özelliği olarak kullanır. Bireyin değişimi ile toplumun değişeceğini savunan yazarın yenilik arayışlarının temelinde sistem değişikliği yatmaktadır. Yazarın yenilik arayışı Altıncı His’te de ironik bir üslupla karşımıza çıkar. Romanda figürlerle onların temsil ettikleri hayat görüşlerini karşıtlıklarla aynı ölçüde dile getirmeye çalışan yazar, kullandığı her ifadenin karşıtına zemin hazırlayarak oluşturduğu kurguyla, kullandığı dilin değerinin anlaşılmasını sağlamaya çalışır. Bu da yazara belli bir görüşün tutulmuş adamı değil, sorunlara çeşitli açılardan bakan ve onları her yönden inceleyen bir özellik kazandırır
Anahtar Kelimeler:

Altıncı His, İroni, Üslup

___

  • Özcan, Ö. (2002). Türk Edebiyatında Hiciv ve Mizah. İstanbul: İnkılap Kitabevi.
  • Kaygın, Ş. (2017). “Heinrich Böll’ün ‘palyaço’ Adlı Romanında Hiciv ve İronik Yansımalar.” Erzurum: Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilgiler Dergisi, (59), 13-23.
  • Bayer, K. (1985). Sämtliche Werke. Wien: ÖBK-Klett-Cotta.
  • Aytaç, G. (1972). Thomas Mann’ın “Der Zauberberg” ve “Lotte in Weimar” Romanlarındaki Edebi Kişiliği. Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi.