İmparator Jones Adlı Oyunda Doğanın Bir Eyleyen Olarak İncelenmesi

Öz Bu makale İmparator Jones adlı oyunu ayırt edici insan-insan dışı etkileşimleri sunarak ekoeleştirel bir okumayla inceler. Oyunda insan dışı materyaller önemli zaman-mekân ortamın olarak kullanılmaktadır ve bu materyallerin karakterler ve olay örgüsü üzerinde direkt etkileri vardır. Bu makale doğanın insan dışı bir materyal olarak oyundaki önemini ileri sürmeye çalışır. Aslında doğa oyunun sadece zaman ve mekânını oluşturmaz ayrıca, oyunun egemen karakteristiklerinden biri olarak özellikle de karakterler ve yer arasındaki etkileşimlerin meydana geldiği sırada karşımıza çıkar. Doğanın bu egemen etkisi A. J. Greimas’ın eyleyensel örmekçesine dayanılarak incelenecektir. Oyundaki insan ve insan dışı varlıklar arasındaki etkileşimin karşılıklı etkileri yeryüzü merkezli yaklaşımın metne uygulanmasıyla ortaya konulmaya çalışılır ve aynı zamanda insan merkezli görüşün doğa ve insanlar hakkındaki bakış açısı eleştirilecektir. Böylece, doğanın sesi ve bu sesin insanlar tarafından algılanışı, Greimas’ın yapısalcı teorisinin uygulanışı ile çalışmada yansıtılmaya çalışılır.

___

Greimas, A. J. and Courtes, J. (1982). Semiotics and Language: An Analytical Dictionary. Translated by Larry Crist and Daniel Patte and James Lee Edward McMahon II Gary Phillips, Michel Rengstrof. Bloomington: Indiana University Press.

Standing, Sarah. (2008). Human/Nature: Eco-Theatre Politics and Performance. Ph. D Dissertation, Graduate Faculty in Theatre. New York: The City University of New York. May, Theresa Joette. (2000). Earth Matters: Ecology and American Theatre. Ph. D Dissertation, School of Drama. Seattle: University of Washington.

Bigsby, C.W.E. (1989). A Critical Introduction to Twentieth-Century American Drama Volume I 1900-1940. Cambridge: Cambridge University Press.

Whitman, Robert F. (1972). “O’Neill’s Search for a “Language of the Theatre”. in O’Neill: A Collection of Critical Essays. Ed. John Gassner. Englewood Cliffs: Prentice-Hall.

O’Neill, Eugene. (1972). The Emperor Jones. New York: Vintage Books.

Glotfelty, Cheryll. (1996). “Introduction: Literary Studies in an Age of Environmental Crisis”. in The Ecocriticism Reader: Landmarks in Literary Ecology. Eds. Cheryll Glotfelty and Harold Fromm. Athens: The University of Georgia Press.