İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinin Durum Analizlerinin Öğrenci Algısı ile Değerlendirilmesi

Ülkemizde son 10 yıllık dönemde üniversitelerin sayısı hızla artış göstermiştir. Bu artışla doğru orantılı olarak iktisadi ve idari bilimler fakültelerinin (İİBF) sayıları da artmıştır. Bu artış özellikle ülkemizin doğu bölgelerinde hizmet veren İİBF’ler açısından ciddi bir rekabetin oluşmasına da neden olmuştur. Rekabetçi ortamda ayakta kalabilmenin yolu ise stratejik öngörülerde bulunarak farklılık oluşturmakla mümkün olabilmektedir. Stratejik öngörülerde bulunabilmenin yolu ise yükseköğrenim kurumlarının mevcut durumunun analiz edilmesinden geçmektedir. Bu çalışma ile yükseköğrenim kurumları içerisinde hacim olarak önemli bir yeri olan İİBF’lerin stratejik planlamaları için öngörü sağlayacak durum değerlendirmeleri SWOT analizi yöntemiyle yapılmaya çalışılmıştır. Bu analiz ile güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar ve tehditleri genel olarak değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmenin her bir boyutunun gerçekçi bir şekilde ortaya konulabilmesi için, üniversitelerin en önemli çıkar grubu olan öğrencilerin görüşlerine başvurulmuştur. Bu kapsamda, Atatürk Üniversitesi, Erzurum Teknik Üniversitesi ve Kafkas Üniversitesinde öğrenim gören 526 İİBF öğrencisine, beşli likert ölçeği ile hazırlanmış bir anket uygulanmıştır. Sonuçlar istatistiki analize tabi tutularak önerilerde bulunulmuştur.

The number of the FEAS has increased substantially in parallel to the increase in the number of universities in the last ten years in Turkey. This rapid increase in the number of the FEAS has led to a serious competition between the faculties especially located in the eastern regions of Turkey. The way to survive in a competitive environment is to possibly create differences by making strategic foresight. In this context, it is needed to analyze of the present situation of higher education institutions to have strategic foresight. In this study the current situation assessment that will provide insight for strategic planning of The Faculty of Economics and Administrative Sciences that have an important place in higher education institutions has been analyzed by the using the main principles of SWOT analysis. It is intended to evaluate the strengths, weaknesses, opportunities and threats of Faculty of Economics and Administrative Sciences in Turkey with this method. In order to put forward a realistic assessment of each dimension of this analysis, it is asked the views of students who are the most important interest group of universities. In this context, five

___

  • Bakar, R. (2008). Emniyet Teşkilatında Stratejik Yönetim ve Planlama; Afyon İl Güvenlik Planlamsı Örneği. (Y.Lisans Tezi). Ankara: Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü.
  • Barca, M. (2015). Stratejik Yönetim - Geliştirme, Uygulama ve Kontrol - SNobel Akademik Yayıncılık.
  • Cebecioğlu, C. (2006). SWOt Analizi ve Bir İşletme Üzerine Uygulama. (Y.Lisans Tezi). Gebze: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Demir, C. ve Yılmaz, M.K. (2010). "Stratejik Planlama Süreci ve Örgütler Açısından Önemi". Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 25(1), ss.69-88. ,
  • Dinçer, Ö. (1998). Stratejik Yönetim ve İşletme Politikası. İstanbul: Beta Basım Yayın Dağıtım. Gürer, H. (2006). "Stratejik Planlamanın Temelleri ve Türk Kamu Yönetiminde Uygu- lanmasına Yönelik Öneriler". Sayıştay Dergisi, Sayı: 63 syf.91-104.
  • Gürses, A. (2010). "Stratejik Geliştirme Süreci ve Değerlendirme". Stratejik Yönetim Dergisi, Kasım - Aralık ss.5-6.
  • Houben, G., Lenie, K. & Vanhoof, K. (1999). "A knowledge-based SWOT-analysis system as an instrument for strategic planning in small and medium sized enterprises". Decision Support Systems, 26 pp.125-135.
  • Kırılmaz, M. (2013). "Kamu Kurumlarında Stratejik Yönetim: İçişleri Bakanlığı Örneği". Türk İdare Dergisi, Sayı 477.
  • Kırılmaz, M. (2014). "Türk Kamu Yönetiminde Stratejik Yönetimin İçselleştirilmesi Sorunu: Stratejik Plan Model Önerisi". Türk İdare Dergisi, Sayı 478.
  • Nunnally, J. (1978). Psychometric Theory. New York: McGrawHill. Odabaş, Ç. (2004). "Stratejik Yönetim ve E-Devlet". Sayıştay Dergisi, (Ekim-Aralık) ss.83-91.
  • Odabaş, Ç. (2004). "Stratejik Yönetim ve E-Devlet". Sayıştay Dergisi, (Ekim-Aralık) ss.83-91
  • Saran, U. (2004). Kamu Yönetiminde Yeniden Yapılanma. Ankara: Atlas Yayınları.
  • Uçar, D. ve Doğru, A.Ö. (2005). CBS Projelerinin Stratejik Planlaması ve SWOT Ana- lizinin Yeri. TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası 10. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı, 28 Mart - 1 Nisan. Ülgen, H. ve Mirze, S.K. (2013). İşletmelerde Stratejik Yönetim. İstanbul: Beta.
  • Ülgen, H. ve Mirze, S.K. (2013). İşletmelerde Stratejik Yönetim. İstanbul: Beta.