GÜMÜŞHANE İLİNİN EĞİTİM COĞRAFYASI

Öz Dünyada yaşam mücadelesi veren toplumların, tarih sahnesinden silinmemeleri, onların varlıklarını ilelebet devam ettirebilmeleri, her şeyden önce o toplumun nüfus miktarına ve kalitesi başta olmak üzere, nüfusun yapısına bağlıdır. Nüfus miktarı, Dünya milletleri arasında sürdürülen amansız, yaşam mücadelesinde küçümsenmeyecek bir ağırlığa sahiptir. Bu itibarla, ülkemiz nüfusu ile ilgili çeşitli konuları; nüfusun gelişmesi, nüfusun alansal dağılışı, nüfus hareketleri, nüfusun yaş ve cinsiyete göre dağılımı, kır ve şehir nüfusu, eğitim durumu gibi hususları incelemek büyük önem arz eder. Nüfusun eğitim durumu ile, çoğu kez okuryazar olan ve olmayan nüfus anlaşılmaktadır. Gerçekten de, bir nüfus kitlesinde, okuma çağı nüfusun eğitim düzeyi konusunda temel sorun olmasına karşın, ülkedeki okullaşma oranı, okul çağı nüfusun eğitim kademeleri arası öğrenci akışı, okul- öğretmen-öğrenci sayısı dengesi ve benzerleri ile, ülke nüfusunun; ilk, orta ve yüksek öğretim bitirenlerinin, birbirine ve ülke nüfusuna oranları gibi kriterler de dikkate alınmalıdır. Bu sorunlar ve benzerlerinin her biri, aslında çok ayrıntılı inceleme konuları olabilecek, başlıca eğitim sorunlarımız arasındadır. Sonuç olarak, bu düşüncelerden hareketle; Gümüşhane ilinin eğitim durumunu aksettirecek göstergelerden bazıları üzerinde durularak, İl nüfusunun eğitim coğrafyası ortaya konulacaktır.
Anahtar Kelimeler:

Eğitim, Nüfus, Coğrafya

___

Bulut, İhsan, (1998), Torul’un Coğrafi Etüdü. Atatürk Üniv. Yay. No: 95, Araştırma Serisi No: 95, Araştırma Serisi No: 35, Erzurum.

Darkot, Besim, (1954), “Türkiye’de Nüfus Hareketleri” İstanbul Üniv. Coğ. Ens. Der. Sa: 5-6, İstanbul.

_________, (1961), “Türkiye’nin Nüfus Hareketleri Üzerine Yeni Gözlemler”

Türk Coğraya Der. Sa: 21, İstanbul.

Doğanay, Hayati, (1994), Türkiye Beşeri Coğrafyası. Gazi Büro Kitabevi, Ankara.

Doğanay, Serkan, (2001), Gümüşhane Şehir Coğrafyası. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Basılmamış Doktora Tezi, Erzurum.

Koday, Saliha, (2000), Murgul Çayı Havzasının Coğrafyası. Atatürk Üniversitesi Yay. No: 912, Erzurum.

Koday, Zeki, (2003), Arhavi Çayı Havzası’nın Coğrafyası. Atatürk Üniv. Yay. No: 934, Erzurum.

Özçağlar, Ali,(1997), Türkiye’de Belediye Örgütlü Yerleşmeler, Ekol Yayınevi, Ankara.

Özey, Ramazan,(1991), “Gümüşhane ve Çevresindeki Kırsal Yerleşmelerin Başlıca Coğrafi Sorunları ve Çözüm Yolları” Geçmişte ve Günümüzde Gümüşhane Sempozyumu (13-17 Haziran 1990), Ankara.

Özgür,E.Murat, ( 2001), Türkiye Coğrafyası. Hilmi Usta Matbaacılık, Ankara.

Tandoğan, Alâeddin, (1991), “Türkiye’de Göç Veren İller Arasında Gümüşhane’nin Yeri” Geçmişte ve Günümüzde Gümüşhane Sempozyumu (13-17 Haziran 1990), Ankara.

_________, (1994), Türkiye Nüfusu ,Trabzon.

_________, (1998), Demografik Temel Kavramlar ve Türkiye Nüfusu. Trabzon.

Tümertekin, Erol, (1968), “Türkiye’de İç Göçler” İstanbul Üniv. Yay. No: 1371, İstanbul.

Tümertekin, Erol- Özgüç, Nazmiye, (2004), Beşeri Coğrafya. Çantay Kitabevi, İstanbul.

Yımaz,Osman, (1991), “Gümüşhane’nin Sanayi Faaliyetleri ve Potansiyeli” Geçmişte ve Günümüzde Gümüşhane Sempozyumu (13-17 Haziran 1990) s.290, Ankara.

Zaman, Mehmet,- Doğanay, Serkan, (2000), “Şehir Coğrafyası Açısından Bir İnceleme: Gümüşhane” Doğu Coğrafya Dergisi.Sa: 3, Erzurum.

DİE, Türkiye İstatistik Yıllığı.

DİE, Genel Nüfus Sayımı. Nüfusun Sosyal ve Ekonomik Nitelikleri, (2000).

Gümüşhane İl Milli Eğitim Müdürlüğü İstatistikleri.